Įtemptuose debatuose, kurie gali turėti didelę įtaką 2024 m. Jungtinių Valstijų prezidento rinkimams, K. Harris antradienį pareiškė, kad D. Trumpas sujaukė Ameriką, o respublikonas savo ruožtu atšovė, jog ji esą yra „marksistė“.

Stoties „ABC News“ rengiami debatai buvo pirmas kartas, kai K. Harris ir D. Trumpas asmeniškai susitiko. Kol kas tai vieninteliai prieš JAV prezidento rinkimus, vyksiančius lapkričio 5-ąją, suplanuoti jųdviejų debatai. Demokratų viceprezidentė ir buvęs respublikonų prezidentas nustebino daugelį žmonių, kai prieš dvikovą Filadelfijoje paspaudė vienas kitam ranką. K. Harris prisistatė D. Trumpui, o šis atsakė: „Malonu jus matyti. Pasilinksminkite.“ Tačiau malonybės greitai baigėsi.

D. Trumpas, kuris dar prieš kelias savaites manė, kad artėja prie pergalės, į K. Harris daromą spaudimą reagavo keldamas balsą ir griebdamasis užgauliojimų, panašių į tuos, kuriuos jis pasitelkia savo rinkiminiuose mitinguose. K. Harris savo ruožtu į D. Trumpo pastabas reagavo šypsodamasi ir purtydama galvą ir vėliau akivaizdžiai jam įgėlė, pareikšdama, kad jos kandidatūra simbolizuoja naują pradžią po D. Trumpo paliktos „netvarkos“, ir kartu pažymėjo: „Mes negrįšime atgal.“

Kamala Harris

Trumpas oponentę Harris pavadino marksiste

Kandidatų į JAV prezidentus debatai prasidėjo K. Harris ir D. Trumpui užėmus savo vietas prie tribūnų ir vienas kitam paspaudus rankas. Moderatoriui uždavus pirmą klausimą, ar amerikiečiai gyvena geriau nei prieš ketverius metus, prasidėjo žodžių mūšis.

Kandidatų į JAV prezidentus Kamalos Harris ir Donaldo Trumpo debatai

Pirmoji kalbėjusi K. Harris pareiškė planuojanti kurti galimybių ekonomiką, ieškosianti būdų kaip padėti jaunoms šeimoms, skatinsianti smulkųjį verslą. Jos vertinimu, D. Trumpo valdymo laikotarpiu bedarbystė JAV buvo pasiekusi rekordines aukštumas.

 Donaldas Trumpas

„Donaldas Trumpas paliko mums didžiausią nedarbą nuo Didžiosios depresijos laikų. Tai, ką mes padarėme, – D.Trumpo paliktos netvarkos suvaldymas“, – minėjo K. Harris ir oponento parengtą projektą „2025“ pavadino pavojingu valstybei planu.

D. Trumpas neliko skolingas pareiškė, kad jo planas geras ir puikus, o K. Harris pavadino marksiste. Perrinkimo siekiantis buvęs JAV prezidentas pareiškė, jog visi žino, kad jo oponentė – marksistė bei pabrėžė, kad jos tėvas – marksistas profesorius.

Susikirto dėl moterų teisės į abortus

Debatų pradžioje gana santūriai kalbėjęs D. Trumpas pratrūko paprašius patikslinti savo poziciją dėl teisės į abortus.

D. Trumpas melagingai teigė, jog demokratai siekia leisti abortus daryti devintąjį nėštumo mėnesį. Taip pat minėjo, kad K. Harris viceprezidentu pasirinktas Timas Walzas neva pasisakė už abortus devintą mėnesį. K. Harris savo ruožtu pareiškė, kad jis meluoja, ir pavadino jo politiką „įžeidžiančia Amerikos moteris“.

Galiausiai D. Trumpas pareiškė, jog šį klausimą turėtų spręsti pačios valstijos, užsiminė apie galimas išimtis išprievartavimo ir kraujomaišos atvejais.

Kamala Harris

K. Harris neliko skolinga, emocingai kalbėdama pasakojo, kad sunkiai ir daug dirbančios moterys priverstos keliauti į kitas valstijas, kur leidžiami abortai.

Apeliuodama į D. Trumpo poziciją, ji emocingai pasakojo kalbėjusi su moterimis ir išgirdusi, kad įvykus persileidimui ligoninių skubios pagalbos skyriuje jos nesulaukiančios pagalbos, nes ją atsisakantys suteikti medikai bijo patekti už grotų.

Trumpas pakartojo melagieną apie kates ir šunis valgančius migrantus

Debatų metu įsiaudrinęs D. Trumpas ėmėsi jo pamėgtos nelegalios migracijos temos ir pakartojo valdžios institucijų ne kartą paneigtus teiginius, kad į JAV teritoriją atvykę migrantai grobia ir valgo amerikiečių kates ir šunis.

Buvęs JAV prezidentas viešai pakartojo, kad tai iš tiesų vyksta Springfildo mieste. Prieš iš Haičio atvykusius migrantus valgant naminius gyvūnus apkaltino D. Trumpo viceprezidentu pasirinktas senatorius JD Vance’as, o ši informacija buvo ne kartą paneigta.

„Daugelis miestų nenori apie tai kalbėti, nes jiems – gėda. Springfilde jie grobia ir valgo šunis bei kates“, – emocingai kalbėjo D. Trumpas.

Donaldas Trumpas debatuose

Socialinuose tinkluose ėmė plisti dirbtinio intelekto sugeneruoti vaizdai, kuriuose vaizduojamas kates bei šunis nuo juodaodžių migrantų gelbstintis D. Trumpas, arba jį prezidento rinkiuose „remiantys“ naminiai gyvūnai.

Po šių respublikono pareiškimų įsiterpė vienas debatų moderatorių, patikslinęs, jog televizijos „ABC News“ žurnalistai susisiekė su Springfildo meru, o šis patvirtino, kad negauta jokių patikimų pranešimų, jog migrantai skriaustų, žudytų ar valgytų naminius gyvūnus. Taip pat patikslinta, jog vietos policija minėjo girdėjusi šiuos gandus, tačiau neturinti jokios tai patvirtinti galinčios informacijos.

Savo ruožtu K. Harris apkaltino D. Trumpą polinkiu eskaluoti nieko bendra su politika neturinčias temas, savo mitinguose cituojant išgalvotus personažus, kad ir Hanibalą Lekterį.

„Žmonės iš nuovargio ir nuobodulio ima labai greitai išeiti iš jo mitingų“, – sakė K. Harris, o D. Trumpas replikavo, esą į jos mitingus iš viso niekas neina.

Paklaustas, ar nori Ukrainos pergalės, Trumpas atsakė aptakiai

Debatų metu neišvengta karo Ukrainoje temos, D. Trumpas vėl pakartojo ne kartą sakytą teiginį, kad jam būnant valstybės vadovu šis karas nebūtų prasidėjęs.

„Noriu, kad šis karas liautųsi“, – paklaustas, ar nori, kad Ukraina laimėtų, sakė perrinkimo siekiantis D. Trumpas ir pasigyrė „labai gerai“ pažįstantis tiek Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, tiek ir Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Respublikonas vėl grįžo prie jam įprastos retorikos, jog teikdama karinę pagalbą Ukrainai, JAV moka kur kas daugiau nei Europa.

„Mūsų NATO partneriai labai dėkingi, kad jūs nebesate prezidentu. Priešingu atveju V. Putinas sėdėtų Kyjive ir žvelgtų į likusią Europos dalį“, – emocingai replikavo H. Harris.

K. Harris sakė, kad net ir jo paties buvę Baltųjų rūmų saugumo pareigūnai yra pavadinę jį „apgailėtinu“.

„Pasaulio lyderiai juokiasi iš Donaldo Trumpo“, – teigė ji. D. Trumpas, pasak K. Harris, „atiduotų“ Ukrainą Rusijos vadovui Vladimirui Putinui – „diktatoriui, kuris suvalgytų jus pietums“. „Diktatoriai ir autokratai nori, kad jūs vėl taptumėte prezidentu“, – kalbėjo ji ir sulaukė audringo atsako.

Jis oponentę pavadino pačia blogiausia viceprezidente istorijoje, pareiškė, kad tai ji iš esmės kalta dėl karo Ukrainoje, nes prieš invaziją vedė derybas tarp Ukrainos ir Rusijos bei nesugebėjo pasiekti taikaus susitarimo.

Emocingai kalbėjusi K. Harris atšovė D. Trumpui, kad tai jis yra gėda, minėjo tai girdėjusi jai sakant pasaulio lyderius.

Savo ruožtu D. Trumpas priminė, kad Rusijos prezidentas V. Putinas neseniai pareiškė remiantis K. Harris bei pareiškė, kad iš rinkimų kovos pasitraukęs prezidentas Joe Bidenas nekenčia savo įpėdinės ir viceprezidentės. „Jis jos nekenčia. Jis negali jos pakęsti“, – emocingai kalbėjo D. Trumpas.

D. Trumpas vis kartojo, kad jei tuo metu būtų buvęs prezidentas, Vladimiras Putinas nebūtų įsiveržęs į Ukrainą. Jis pabrėžė, kad laimėjęs rinkimus išspręstų konfliktą dar prieš tapdamas prezidentu.

„Aš puikiai pažįstu (Ukrainos prezidentą Volodymyrą) Zelenskį ir puikiai pažįstu Putiną. Palaikau gerus santykius (...) Jie mane gerbia ir negerbia Bideno“, – sakė D. Trumpas ir pridūrė, kad kalbėsis su abiem lyderiais, kad užbaigtų karą.

D. Trumpas taip pat pabrėžė, kad Rusija turi branduolinių ginklų ir Kremlius gali juos panaudoti, bet niekas apie šią grėsmę neužsimena.

Kai laidos vedėjas dar kartą tiesiogiai paklausė D. Trumpo, ar, jo manymu, Ukrainos pergalė atitinka JAV interesus, buvęs prezidentas atsakė: „Manau, kad JAV būtų geriausia, kad šis karas būtų baigtas, tai reikia padaryti, derėtis dėl susitarimo, nes turime sustabdyti visų šių žmonių gyvybių naikinimą.“

Per diskusiją D. Trumpas pavadino K. Harris „emisare“ ir tvirtino, kad ji mėgino išvengti karo derėdamasi su Rusijos prezidentu V. Putinu ir Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu.

„Prieš prasidedant šiam karui jie pasiuntė ją derėtis dėl taikos. Jie pasiuntė ją derėtis su Zelenskiu ir Putinu. Ji derėjosi ir po trijų dienų prasidėjo karas“, – sakė D. Trumpas.

Niekada su V. Putinu nesusitikusi K. Harris D. Trumpo teiginį pavadino melu. Su V. Zelenskiu viceprezidentė buvo susitikusi Miuncheno saugumo konferencijoje likus kelioms dienoms iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą 2022 m. vasarį.

Trumpui suabejojus Harris rasine tapatybe, ši atkirto, kad jai gėda dėl tokio kandidato

Prognozuojant kandidatų į JAV prezidentus debatų eigą, analitikai svarstė, kad D. Trumpas tikriausiai neišvengs rasistinių įžeidinėjimų.

Tai iš tiesų nutiko, D. Trumpas viešai suabejojo, kokios rasės atstovė yra jo oponentė K. Harris ir ją apkaltino rinkėjų klaidinimu.

Jis pareiškė, esą K. Harris anksčiau buvo indų kilmės, tačiau tik visai atsitiktinai tapo juodaode. Šį melagingu pripažintą teiginį D. Trumpas yra išsakęs liepos mėnesį.

Kandidatų į JAV prezidentus Kamalos Harris ir Donaldo Trumpo debatai

„Nežinojau, kad ji juodaodė, kol prieš kelerius metus atsitiktinai pasidarė juodaodė, o dabar ji nori būti žinoma kaip juodaodė, todėl nežinau, ar ji indė, ar juodaodė?“ – svarstė D. Trumpas.

K. Harris tėvai – į JAV atvykę, šioje šalyje išsilavinimą įgiję ir garsiais mokslininkais tapę emigrantai. Tėvas kilęs iš Jamaikos, o motina – iš Indijos.

Debatų moderatoriams paklausus, ar verta tęsti temą apie viceprezidentės K. Harris rasę, D. Trumpas arogantiškai atšovė, kad jam nerūpi, kas ji tokia yra.

Nuostabos neslėpusi K. Harris nepagailėjo aštrių apibūdinimui jos rasine tapatybe suabejojusiam oponentui.

„Manau, kad tai – tragedija, jog turime žmogų, kuris nori būti prezidentu ir kuris per visą savo karjerą nuosekliai bandė pasitelkti rasę, kad suskaldytų Amerikos žmones“, – replikavo K. Harris.

Trumpas apkaltino Harris, kad ji esą nekenčia Izraelio

Respublikonų kandidatas į JAV prezidentus D. Trumpas antradienį per debatus taip pat apkaltino savo varžovę demokratę K. Harris, kad ji esą nekenčia Izraelio.

„Ji nekenčia Izraelio“, – debatų metu tvirtino D. Trumpas.

„Tuo pat metu ji savaip nekenčia gyventojų arabų, nes sprogs viskas – arabai, žydai, Izraelis. Izraelio nebeliks“, – nurodė jis.

Per debatus K. Harris pasisakė prieš „Hamas“ smogikų ir kitų ekstremistinių palestiniečių grupuočių išpuolius, surengtus spalio 7 d.

„Visada suteiksiu Izraeliui šansą apsiginti“, – pareiškė K. Harris, pridurdama, kad svarbu ir tai, kaip tai daroma.

„Nes tiesa yra ir tai, kad žuvo per daug nekaltų palestiniečių, vaikų, motinų, mes žinome tai, kad šis karas turi baigtis“, – kalbėjo ji. K. Harris pridūrė, kad reikia sudaryti paliaubų susitarimą ir užtikrinti, jog būtų paleisti įkaitai.

Tuo tarpu D. Trumpas aiškino, kad karas Gazos Ruože nebūtų prasidėjęs, jei jis būtų buvęs prezidentu. „Greitai tai sureguliuosiu. Padarysiu tai dar prieš tapdamas prezidentu“, – tikino jis.

Harris rinkimų kampanijos atstovai Trumpui siūlo susiremti dar vienuose debatuose

K. Harris rinkimų kampanijos atstovai antradienį D. Trumpui pasiūlė prieš JAV prezidento rinkimus susitikti antruose debatuose.

„Amerikos žmonės skaisčioje šviesoje galėjo išvysti pasirinkimą, su kuriuo šį rudenį susidurs prie balsadėžių: ar judėti į priekį su Kamala Harris, ar žengti atgalios su D. Trumpu“, – nurodoma pareiškime.

„Būtent tai jie pamatė šįvakar ir turėtų pamatyti antruosiuose debatuose spalį. Viceprezidentė K. Harris yra pasiruošusi antriems debatams. Ar pasiruošęs Donaldas Trumpas?“ – klausė K. Harris rinkimų kampanijos atstovai.

Bidenas: Harris įrodė, kad ji yra geriausias pasirinkimas

JAV prezidentas Joe Bidenas po debatų, kuriuose jo viceprezidentė K. Harris stojo į akistatą su savo varžovu D. Trumpu, pareiškė, kad ji įrodė, jog ji yra geriausias pasirinkimas vesti Jungtines Valstijas į priekį.

„Viceprezidentė K. Harris įrodė, kad ji yra geriausias pasirinkimas vesti mūsų šalį į priekį. Mes negrįšime atgal“, – tinkle „X“ parašė J. Bidenas.

Jis kartu pažymėjo, kad debatai „nė iš tolo nebuvo lygūs“.

Laukia esminė kova

Analitikų vertinimu, šie debatai ypač svarbūs abiem kandidatams, kurių jėgos iš esmės tapo lygios. D. Trumpas nežymiai, tik 1 procentu, lenkia K. Harris, todėl esminė kova vyksta dėl neapsisprendusių kurį kandidatą pasirinkti rinkėjų balsų.

Debatus rengiantis JAV naujienų kanalas „ABC News“ akcentavo, kad šie debatai gali padėti K. Harris vėl išjudinti pastaruoju metu sulėtėjusį populiarumo augimą, jeigu tik pavyks tinkamai išdėstyti savo rinkiminės programos tezes. Taip pat – įtikinti rinkėjus, kad D. Trumpas netinkamas dar vieną kadenciją vadovauti valstybei.

Dviejų kandidatų akistatos išvakarėse K. Harris komanda išplatino vaizdo klipą, kuriame D. Trumpas vadinamas melagiu, taip pat teigiama, kad jis kelia pavojų valstybei ir jos piliečių laisvėms.

„ABC News“ pastebi, kad D. Trumpui iki šiol sunkiai sekėsi rasti būdą, kaip nuosekliai ir veiksmingai sumenkinti varžovę, tačiau turėdamas užtikrintą nemažos dalies amerikiečių palaikymą jis išlaiko tvirtas pozicijas.

Šie debatai D. Trumpui neabejotinai suteiks galimybę ne tik pagausinti savo rėmėjų gretas, bet ir neapsisprendusiems rinkėjams parodyti, jog neverta balsuoti už pirmąją moterimi prezidente JAV istorijoje pretenduojančia tapti K. Harris.

Prognozuota, kad D. Trumpas bandys užsipulti dabartinę viceprezidentę K. Harris eskaluodamas dvi esmines savo rinkimų kampanijos temas – imigraciją ir infliaciją. Taip pat tikėtasi sulaukti jau anksčiau girdėtų D. Trumpo siūlymo K. Harris apsispręsti dėl savo rasės, ar ši „labiau“ yra indų, ar afrikiečių kilmės. K. Harris gali sulaukti ir melagingais vadinamų vulgarokų kaltinimų, esą intymūs santykiai jai padėjo siekti politinės karjeros.

Išlieka ir kita intriga: neseniai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas viešai pareiškė palaikantis K. Harris. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Gintauto Mažeikio vertinimu, taip Rusijos autokratas pasakė tikslingai, kad dar labiau sumenkinti jo favorito D. Trumpo varžovę rinkėjų akyse ir iš jos atimti galimybę debatuose apkaltinti perrinkimo siekiantį D. Trumpą prokremliškomis pažiūromis.

Rinkimų kova persikels į socialinius tinklus, svarbus vaidmuo teks virusiniams vaizdo įrašams

Britų nacionalinis transliuotojas BBC atkreipia dėmesį į šio laikmečio tendencijas, kai informacija žaibiškai, tarsi virusas plinta socialiuose tinkluose, žmonės dalinasi trumpais vaizdo klipais.

„Daugeliui žmonių pagrindinis būdas susipažinti su šio vakaro žodžių mūšiu bus trumpi vaizdo įrašai naujienų laidose bei internete. Būtent dėl to reikšmingesni momentai, kurie netrukus bus sumontuoti, perdirbti, paskelbti ir pamėgti, yra tokie svarbūs.

Tai gali būti šmaikštūs, vienkartiniai pasisakymai, kuriais tiesiogiai parodomos kandidato silpnosios pusės. Arba tai gali būti nesusikalbėjimas ar aštresnis apsižodžiavimas.

Rinkimų kampanijų komandos bei kandidatų rėmėjai atidžiai stebės tuos galimus virusinius momentus, o kai jie neišvengiamai įvyks, sumontuos į vaizdo klipus ir paskleis kuo didesnei auditorijai“, – prognozuoja BBC.

Reitingų agentūros „Nielsen“ duomenimis, paskutinius J, Bideno ir D. Trumpo debatus stebėjo 51 mln. žiūrovų. 2020 metais vykę jų debatai sulaukė kur kas didesnio susidomėjimo, 73 mln. žiūrovų, tačiau tai mažiau nei pusė tais metais balsavusių žmonių.