„Galime patvirtinti mirties faktą“, – sakė jis.

Tačiau Ukrainos žvalgyba neatskleidė M. Kuzminovo mirties aplinkybių.

Kad M. Kuzminovas rastas negyvas Ispanijoje, anksčiau pranešė leidinys „Il Correspondente“, remdamasis vietos žiniasklaida. Žiniasklaidoje skelbta, kad M. Kuzminovas buvo nušautas – ant jo kūno aptikta nuo 5 iki 12 šautinių žaizdų.

Šaltinis žvalgyboje leidiniui „Ukrainska Pravda“ sakė, kad M. Kuzminovas nusprendė išvykti į Ispaniją, užuot buvęs Ukrainoje. Jis esą pas save pasikvietė savo buvusiąją ir paskui buvo rastas nušautas, o netoliese rastas apdegęs automobilis, kuriuo, įtariama, pabėgo žudikai.

M. Kuzminovas iki pabėgimo į Ukrainą buvo sraigtasparnio vadas, tarnavo Rusijos Federacijos karinės aviacijos 319-ajame atskirajame sraigtasparnių pulke. Pernai paskelbtame dokumentiniame filme jis atskleidė operacijos smulkmenas.

„Susisiekiau su Ukrainos žvalgybos pareigūnais ir paaiškinau situaciją. Man pasiūlė saugumo garantijų, naujus dokumentus, piniginę kompensaciją, apdovanojimą. Aptarėme detales ir pradėjome planuoti perskridimą“, – sakė M. Kuzminovas, kurį citavo UNIAN.

Jis teigė, kad karinė žvalgyba pasirūpino saugiu koridoriumi. „Supratau, kad esu netoli sienos, pranešiau savo buvimo vietą. Perskridau labai nedideliame aukštyje laikydamasis radijo tylos. Niekas nežinojo, kur esu. Regis, tris ar keturias dienas nesuprato, kas nutiko. Perskridau sėkmingai, nutūpiau“, – pridūrė pilotas.

M. Kuzminovas sakė, kad taip pasielgė, nes yra nusistatęs prieš agresyvų karą ir nenori prisidėti prie karo nusikaltimų.

„Tai, kas dabar vyksta, yra tiesiog genocidas – tiek ukrainiečių, tiek rusų tautos. Mano poelgio priežastis – nenoras prisidėti prie šių nusikaltimų. Gerai žinau, kuo viskas baigsis: Ukraina vienareikšmiškai laimės šį karą tiesiog todėl, kad tauta labai susivienijo. Padeda visas pasaulis, nes supranta, kad visų pirma reikia vertinti žmogaus gyvybę... niekas nenori šito karo“, – pridūrė karininkas.

Be to, jis ragino kitus rusų pilotus pasielgti taip pat. „Nė kiek nepasigailėsite. Tiesiog atrasite spalvų pasaulį. Ir atminkite: jūs daug ko nežinote, nematėte, kaip gyvena kiti žmonės. Kai iš tikrųjų kažką atrasite, iš pagrindų pakeisite savo nuomonę“, – pareiškė jis.

Interviu „Laisvės radijui“ Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas kiek anksčiau taip pat papasakojo, kaip vyko ši neeilinė operacija.

„Mums pavyko rasti prie to žmogaus tinkamą priėjimą“, – tuomet teigė jis. – Mums pavyko sudaryti sąlygas, kad visa jo šeima būtų išgabenta niekam nepastebėjus, ir, galiausiai, sudarėme tokias sąlygas, kad jis galėtų perimti orlaivį su įgula, kuri nežinojo, kas vyksta.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)