„Jungtinės Valstijos, remiamos sąjungininkių ir partnerių, imasi veiksmų, kad paskatintų atsakomybę už Rusijos ir Baltarusijos vyriausybių žmogaus teisių pažeidimus šalyse ir už jų ribų“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

Vašingtonas dar kartą pasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino „iš anksto suplanuotą, nepateisinamą ir neišprovokuotą karą prieš Ukrainą“, o taip pat A. Lukašenkos „paramą Rusijos Federacijos vykdomai invazijai ir jos palengvinimą“, nurodoma jame.

A. Lukašenkai JAV sankcijos taikomos nuo 2006 metų, bet Maskvai pradėjus invaziją į Ukrainą praėjusio mėnesio pabaigoje Vašingtonas dar sugriežtino suvaržymus Minsko vyriausybei ir šalies ekonomikai.

Anot JAV Iždo departamento, A. Lukašenka yra „korumpuotos vyriausybės vadovas Baltarusijoje, kurios globos tinklas naudingas jo artimiausiai aplinkai ir režimui“.

Naujausiomis patvirtintomis priemonėmis įšaldomas jo turtas, blokuojami bet kokie sandoriai su Amerikos subjektais ir užkertamas kelias atvykti į JAV. Sankcijos taip pat taikomos A. Lukašenkos sutuoktinei, dviem pilnamečiams sūnums ir vienam nepilnamečiui sūnui.

JAV Iždo departamentas dar paskelbė apie įvedamas naujas sankcijas Rusijos aukšto rango gynybos pareigūnams, įskaitant aštuonis gynybos viceministrus ir valstybės kontroliuojamos karinėms reikmėms skirtomis prekėmis tarptautinėje rinkoje prekiaujančios organizacijos generalinį direktorių.

Tarp pareigūnų, patekusių į sankcijų sąrašą, yra Viktoras Zolotovas, vadovaujantis Maskvos nacionalinei gvardijai, kuri, anot A. Blinkeno, „vykdo susidorojimą su Rusijos piliečiais, išeinančiais į gatves protestuoti prieš žiaurią jų vyriausybės kampaniją Ukrainoje“ ir yra „atsakinga už pasipriešinimo slopinimą okupuotose (Rusijos kaimynės) teritorijose“.

Dar dviem Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnams taikomos sankcijos už dalyvavimą kankinimuose, pranešė Valstybės departamentas, o dar šeši yra baudžiami už išpuolius prieš Europoje gyvenančius Čečėnijos disidentus.

Vašingtonas taip pat paskelbė kelionių draudimą 25 žmonėms, kurie, pasak jo, buvo susiję su „kenkimu demokratijai Baltarusijoje“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Dalintis
Nuomonės