Senatorius Benas Cardinas, vadovaujantis JAV Senato Užsienio santykių komitetui, bendradarbiavo su kolegomis visoje Europoje, siekdamas daryti spaudimą Venesuelos prezidento Nicolas Maduro vyriausybei. Tarp pasmerkusiųjų rinkimų rezultatus yra ir Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Mūsų vyriausybės atidžiai stebi padėtį Venesueloje ir dirbs kartu, kad patrauktų Maduro atsakomybėn, jei jis ir toliau nepaisys demokratinės Venesuelos rinkėjų valios ir „pavogs“ dar vienus rinkimus“, – sakoma pareiškime, kurį „Reuters“ pamatė prieš numatomą jo paleidimą.

Anksti penktadienį Armėnijos, Moldovos, Latvijos, Italijos, Lenkijos, Lietuvos, Vokietijos, Estijos, Suomijos, Airijos, Danijos ir Rumunijos užsienio reikalų komitetų vadovai pasirašė pareiškimą, sakė su diskusijomis susipažinęs šaltinis.

Venesuelos rinkimų taryba N. Maduro paskelbė liepos 28 d. vykusių rinkimų nugalėtoju, surinkusiu 51 proc. balsų, iš karto sukeldama kaltinimus sukčiavimu.

 Nicolasas Maduro

Šalies opozicija teigia, kad maždaug 90 proc. balsų rodo, kad jos kandidatas Edmundo Gonzalezas sulaukė daugiau nei dvigubai daugiau nei dabartinis prezidentas palaikymo, kaip rodo nepriklausoma apklausa, atlikta prieš rinkimus.

Venesueliečiai užsienyje ketvirtadienį tęsė mitingus dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultato jų gimtojoje šalyje, kuris sukėlė mirtinus protestus ir diplomatinį nuopuolį.

N. Maduro vyriausybė tvirtina, kad jis laimėjo trečią kadenciją, nepaisant opozicijos pretenzijų.

„Kaip mūsų atitinkamų nacionalinių parlamentų užsienio reikalų komitetų pirmininkai, mes griežtai smerkiame Venesueloje vykstančius bandymus pakenkti rinkėjų valiai ir represuoti Venesuelos žmones po sekmadienį įvykusių rinkimų“, – sakoma „Reuters“ pateiktame pareiškime.

Parlamento lyderiai paragino N. Maduro vyriausybę nedelsiant leisti skaidriai ir nepriklausomai patikrinti rinkimų rezultatus, nutraukti protestų slopinimą ir pradėti derybas su E. Gonzalezu ir Maria Corina Machado.