M. Bachelet, kuri mėnesio pabaigoje pasitrauks iš pareigų, paminėjo šešis mėnesius nuo Rusijos invazijos pradžios reikalaudama atsakomybės už rimtus žmogaus teisių pažeidimus, kurių dalį galima prilyginti karo nusikaltimams.

„Raginu Rusijos prezidentą sustabdyti ginkluotą puolimą prieš Ukrainą“, – atsisveikinimo spaudos konferencijoje Ženevoje sakė kadenciją baigianti JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė.

Antradienį suėjo „šeši neįsivaizduojamai siaubingi mėnesiai Ukrainos žmonėms, kurių 6,8 mln. turėjo bėgti iš savo šalies“, – sakė ji. – Dar milijonai buvo priversti palikti savo namus šalies viduje“.

Jos biuras iki šiol užfiksavo 5 587 per konfliktą žuvusius ir 7 890 sužeistų civilių, nors teigia, kad tikrasis civilių aukų skaičius bus daug didesnis. Beveik 1 000 iš šių aukų yra vaikai.

M. Bachelet paragino Maskvą ir Kyjivą visada gerbti tarptautines žmogaus teises ir humanitarinę teisę.

„Tarptautinė bendruomenė turi reikalauti atsakomybės už daugybę užfiksuotų rimtų pažeidimų, kurių dalis gali būti prilyginami karo nusikaltimams, – pridūrė ji. – Mūšiai tęsiasi, o civiliams gyventojams ir aplinkai kyla beveik neįsivaizduojamas pavojus, nes karo veiksmai vyksta netoli Zaporižios atominės elektrinės“.

„Zaporižios jėgainė turi būti nedelsiant demilitarizuota“, – pažymėjo ji.

JT branduolinės energetikos priežiūros institucija, Tarptautinė atominės energijos agentūra, nori nusiųsti misiją į didžiausią Europoje atominę elektrinę.

Ukrainos ambasadorė Ženevoje Jevgenija Filipenko trečiadienį sakė, kad yra požymių, jog misijos inspektoriai „galėtų pradėti darbą... labai greitai, ir mes tikimės, kad jie galės veiksmingai įgyvendinti savo įgaliojimus“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją