Rezoliucija, apribojanti sankcijos suteikimą iki 60 dienų su papildomų 30 dienų galimybe buvo peržiūrėta atsižvelgiant į antradienį, rugsėjo 3 dieną Senato komiteto posėdyje išsakytą susirūpinimą.

Šiame posėdyje aukščiausi JAV pareigūnai sulaukė sudėtingų senatorių klausimų apie karinių atakų planus, kadangi Atstovų rūmų lyderiai palaiko prezidento Baracko Obamos raginimą nubausti Siriją už rugpjūtį įvykdytą dujų ataką netoli Damasko.

Vėliau Tarptautinių santykių komiteto pirmininkas Robertas Menendezas pareiškė, kad jis ir respublikonas Tenesio valstijos senatorius Bobas Corkeris sėkmingai baigė derybas dėl patikslinto projekto.

CNN gautoje teksto kopijoje teigiama, kad projektas riboja leidimą iki 60 dienų su papildomų 30 dienų galutiniu terminu. Taip pat aiškiai nurodoma, kad amerikiečių kariai nebus dislokuoti sausumoje.

„Kartu mes parengėme veiksmų planą, suteikiantį prezidentui įgaliojimus, kurių jam reikia norint panaudoti jėgą kaip atsaką į Assado režimo nusikalstamą cheminio ginklo panaudojimą prieš Sirijos gyventojus. Užtikriname, kad įgaliojimai yra riboti ir aiškūs, apriboti laiko prasme bei garantuoja, kad Jungtinių Valstijų ginkluotosios pajėgos nebus dislokuotos kovinėms operacijoms Sirijoje“, - sakė R. Menendezas.

„Su šiuo susitarimu mes esame vienu žingsniu arčiau įgaliojimų suteikimo prezidentui, kad jis galėtų veikti mūsų nacionalinio saugumo labui“, - pridūrė jis.

J. Kerry: Sirija nėra Irakas

B. Obamos administracijai darant spaudimą Kongresui, kad būtų sankcionuoti kariniai veiksmai prieš Siriją, valstybės sekretorius Johnas Kerry, gynybos sekretorius Chuckas Hagelis ir Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Martinas Dempsey atvyko į susitikimą su Senato Tarptautinių santykių komitetu. Iš pat pradžių J. Kerry atkreipė dėmesį į sąsajas su 2003 metų invazija į Iraką, nuramindamas, kad žvalgyba patikimai sieja Sirijos vyriausybės pajėgas su rugpjūčio 21 dieną įvykdyta ataka.

„Mes esame ypač jautrūs, Chuckas ir aš, kad nereiktų vėl prašyti nei vieno Kongreso nario balsuoti remiantis klaidinga informacija, - sakė J. Kerry, kuris kaip ir Ch. Hagelis balsavo už leidimą vykdyti invaziją į Iraką. - Štai kodėl mūsų žvalgybos agentūra tikrino ir pertikrino įrodymus. Mes išslaptinome beprecedentį informacijos kiekį ir prašome Amerikos žmonių bei viso likusio pasaulio įvertinti tą informaciją“.

J. Kerry teigimu, tarp šios informacijos yra dujas nešančių raketų trajektorija, Sirijos kariniai nurodymai kariams užsidėti dujokaukes bei aukštų Sirijos pareigūnų nuogąstavimai, kad Jungtinių Tautų inspektoriai gali aptikti atakos įrodymų.

„Režimo kontroliuojamoje teritorijoje nenusileido nei viena raketa, nei viena, - pažymėjo J. Kerry. - Visos jos nusileido opozicijos kontroliuojamose arba ginčijamose teritorijose“.

J. Kerry teigia, jog B. Obama neprašo Jungtinių Valstijų pradėti karo – tik „sumenkinti ir apriboti“ Sirijos prezidento Basharo al Assado galimybes surenti dar vieną cheminę ataką. Vis dėlto, J. Kerry ir Ch. Hageliui teko atremti rimtus senatorių klausimus, kuriuose buvo išreikštas susirūpinimas, kad uždegus žalią šviesą Sirijos puolimui Jungtinės Valstijos bus įtrauktos į šalies pilietinį karą, kuris trunka jau pustrečių metų.

„Suprantama, kad amerikiečiai pavargę po Irake patirto fiasko ir dešimtmetį trukusio karo, - sakė senatorius Tomas Udallas. - Kaip ši administracija gali garantuoti, kad mūsų kariniai veiksmai bus riboti? Kaip mes galime garantuoti, kad viena operatyvi ataka turės kokį nors kitokį poveikį, nei dar labiau sugniauš gniaužtus, kuriuos Assadas turi savo galioje, ar leis su „al Qaeda“ susijungusiems sukilėliams stipriau įsitvirtinti Sirijoje?“

J. Kerry sakė, kad administracija neketina siųsti amerikiečių sausumos pajėgų į Siriją „dėl pilietinio karo“. Tačiau jis pasipriešino bet kokioms pastangoms draudimą dislokuoti sausumos kariuomenę įtraukti į Kongreso rezoliuciją, sankcionuojančią karinius veiksmus, taip paliekant galimybę JAV kariams perimti cheminius ginklus „tuo atveju, jeigu Sirija žlugtų“ ar eksremistinės grupuotės būtų pasiruošusios juos įsigyti.

Naujausias žinias apie Siriją skaitykite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)