Gal svarbiausia žinia, kurią debatus priminusiame interviu „Fox News“ iškomunikavo Kamala Harris, buvo pažadas, kad jos prezidentavimas „nebus Joe Bideno prezidentavimo tęsinys“. „Kaip ir kiekvienas naujas prezidentas, ateisiu su savo gyvenimo patirtimi, profesine patirtimi ir naujomis bei šviežiomis idėjomis“, – atsakė Harris žurnalistui Bretui Baierui.

Baieras, pagrindinis „Fox News“ politinis žurnalistas, užpuolė demokratų kandidatę dėl nelegalios imigracijos ir mokesčių mokėtojų paramos lyties keitimo operacijoms iš esmės nuo pirmų minučių (pirmąsyk jis JAV viceprezidentę pertraukė 20 sekundę). Harris kartais stenėjo (ypač apie Bideno palikimą), bet gynėsi ir, pasitaikius progai, permetinėdavo atsakymus į kitą pusę. Dėl temų stebėtis nereikėtų – taip, apie jas kalba Trumpas, bet jos sudaro ir didžiąją dalį „Fox News“ programos.

Vienu metu Baieras paklausė, ar viceprezidentė laiko Trumpo rėmėjus „kvailais“. („Aš niekada taip nesakyčiau apie Amerikos žmones“, – atsimušė Harris.) Kitąsyk jis paklausė, ar ji atsiprašys nužudytos 12-metės Teksaso mergaitės motinos, kurios mirtį dažnai mini Trumpas, nes du neseniai atvykę Venesuelos migrantai buvo apkaltinti šiuo nusikaltimu. Dar Baieras liepė Harris komentuoti Trumpo reklamą ir paties Trumpo pasisakymus. Viskas ok, taip ir turi būti, bet jei kitąsyk Trumpas (ar jo rėmėjai) ką nors sakys apie „unfair“ klausimus ar priešišką interviuotoją, pasižiūrėkite šitą interviu vėl.

Turbūt geriausias Harris momentas buvo kai Baieras parodė labai nuožmią Trumpo reklamą apie jos pritarimą mokesčių mokėtojų finansuojamiems lyties keitimus kaliniams ir nelegaliems imigrantams.

„Aš laikausi įstatymų, kaip jo laikėsi Donaldas Trumpas“, – atsakė plačia besišypsenanti demokratė (pasirodo, respublikono prezidentavimo metu kaliniams metu taikytos tos pačios gydymo priemones, įskaitant hormonų terapijas). „Ir jei atvirai apie šią reklamą – gyvenant stikliniame name nereikėtų mėtyt akmenų į kitus.“

Nuo kampanijos pradžios respublikonai kritikavo Harris vengiant susitikimų su priešiškais žurnalistais. Akivaizdžiai geriau pasirengusi demokratė šiuo interviu siekė ne tiek atremti šią kritiką, kiek pasiekti auditoriją, kuri paprastai demokratų neklauso. Faktas, kad Harris neįtikino absoliučios daugumos „Fox“ žiūrovų ir Trumpo gerbėjų, kurie (sprendžiant iš reakcijų X tinkle) tiesiog mėgavosi kiekvienu kartu, kai Baieras ją pertraukdavo. Kita vertus, Harris nepalūžo ir respublikonų auditorijai perdavė kelias žinutes, kurių ši anksčiau nebuvo girdėjusi. Be to, respublikonai ir Trumpas nupiešė iš Harris tokią karikatūrą (kvaila, baili, velianti žodžius), kad net ir tokie agresyvūs debatai (ir kelios silpnos vietos) rodė ją geriau nei manyta. Tokiuose artimuose rinkimuose net keli balsai gali būti svarbūs.

Panašu, kad Harris toliau sieks pasiekti abejojančius ar priešiškai nusiteikusius rinkėjus. Dabar demokratė tariasi ne tik su Joe Roganu, bet ir su kitu populiariu dešiniųjų pažiūrų tinklalaidininku – JAV karinio jūrų laivyno „SEAL“ Shawnu Ryanu. Jo tinklalaidė nuolat kritikavo Bideną, Ryanas yra kalbinęs ir jos oponentą, ir jo patarėjus.

Į kitą rinkėjų pusę nusitaikė ir prezidentas Donaldas Trumpas. Po kelių labai agresyvių dienų ir priešų paieškos bei grasinimų oponentams, Univision Majamyje organizuotame „Town hall“ respublikonas demonstravo minkštesnę ir mandagesnę savo versiją. Pasirodo, Donaldas Trumpas (kaip ir dauguma verslininkų) palaiko legalią migraciją į Jungtines Valstijas. „Mes norime darbuotojų, ir mes norime, kad jie atvyktų, bet jie turi atvykti legaliai. Jie turi mylėti mūsų šalį“, – sakė Donaldas Trumpas. Mitinguose respublikonas piktai kalba apie nelegalius imigrantus ir beveik nemini legalios imigracijos.

Nors kalbėjo daug racionaliau nei kitur, eksprezidentas vis tiek neišsižadėjo savo ekstremaliausių teiginių. Apie haitiečius katėdžius: „Aš tiesiog pakartojau tai, ką pranešė (žiniose), kad jie valgo dalykus, kurių neturėtų valgyti.“

Apie sausio 6 riaušes: „Žmonės atvyko ne dėl manęs, jie atvyko dėl rinkimų <...> Kai kurie iš tų žmonių nuėjo prie Kapitolijaus, o aš jiems sakiau „taikiai ir patriotiškai“. Nieko blogo nepadariau. Visiškai nieko blogo.“

„Fox News“ Džordžijoje surengtame „Town hall“ su vien moterų auditorija (visos – jo rėmėjos, panašiai kaip Harris renginys su Oprah) „švelnesnis“ Trumpas mėgino sumažinti demokratų persvarą vaisingumo klausimuose ir informavo, kad jis yra „IVF (dirbtinio apvaisinimo metodo) tėvas“. Dar Trumpas savo rinkėjoms prisistatė kaip „moterų gynėjas“ (ir dar buvo juokingas Floridos lovelasas Byronas).

Jo pasirinktas viceprezidentas JD Vance’as Šiaurės Karolinoje pagaliau (tarsi) pripažino, kad, jo nuomone, Trumpas nepralaimėjo 2020 metų rinkimų . „Ar Donaldas Trumpas pralaimėjo rinkimus? Aš tai apibūdinčiau ne tokiais žodžiais“, – sakė jis. Vance’as taip pat nepasmerkė nepopuliaraus kandidato į vietos gubernatorius Marko Robinsono (pramintas „Juoduoju naciu“), bet gyrė jo darbą šalinant uragano pasekmes.

Skirtingi šaltiniai praneša apie skirtingas kampanijų problemas Pensilvanijoje. „POLITICO“ paskelbė tekstą apie Harris kampanijos vidinį nesusikalbėjimą Pensilvanijoje. Greitai iš Bideno štabo ir naujosios kandidatės lojaistų suburta kampanija turi daug pinigų ir savanorių, tačiau sulaukia kritikos dėl prastos koordinacijos su vietos politikais ir, jų nuomone, „Pensilvanijos nesupratimo“. „Washington Post“ paskelbė straipsnį apie Elono Musko finansuojamos išorinės grupės problemas Pensilvanijoje (kurios skamba visai kaip įprastinės technologinių startuolių bėdos – karma) – neveikia programėlė, lyderiai keičiasi, planai nerealistiški, trūksta apmokytų žmonių.

Abi problemos atspindi kampanijų iššūkius. Demokratai per trumpą laiką sukūrė didelę rinkimų mašiną, kurioje santykius aiškinasi ir galia dalijasi Bideno, Harris, Obamos ir valstijų komandos. Mažiau lėšų surenkantys respublikonai remiasi eksperimentine strategija „outsourcinti“ svyruojančių valstijų kampaniją naujoms išorės grupėms, kurias finansuoja Elonas Muskas, Miriam Adelson ir kiti Donaldą Trumpą remiantys milijardieriai.

Klesti paramos kandidatams laiškų žanras. Neseniai Trumpą parėmusius kariškius. Dabar jau Harris kampanijos naudai dirba 1500 gydytojų, kurie kritiškai Trumpo klausia apie jo gana miglotus planus dėl populiaraus „Obamacare“ – Affordable Care Act, kurį respublikonas mėgino panaikinti praėjusios kadencijos metu.

Pasirodė dar kelios prieštaringos apklausos, rodančios įvairius kandidatų judėjimus nacionaliniu ir valstijų mastu. Visi jų rezultatai yra paklaidos ribose. Iš esmės aišku tik tai, kad visos septynios svyruojančios valstijos yra labai artimos. Nate Silver, rinkimų modeliuotojas, kaip realiausią scenarijų mato Kamalos Harris pergalę VISOSE svyruojančiose valstijose. Bet maždaug tiek pat šansų, pasak jo, turi Donaldo Trumpo pergalė VISOSE svyruojančiose valstijose.

Taip jau būna – tokios artimos apklausos arba klysta, arba pataiko vienodai.

Visas komunikacijos eksperto Mykolo Katkaus JAV prezidento rinkimų kampanijos apžvalgas galite skaityti feisbuke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją