Žalia šviesa su išlygomis

Leidimą nukreipti amerikietiškus ginklus į taikinius Rusijoje gavusi Ukraina, deja, turės laikytis tam tikrų apribojimų. Baltieji rūmai pabrėžė, kad iš JAV gautus ginklus bus galima naudoti tik siekiant apsiginti, todėl Ukraina gali tikėtis apsaugoti savus miestus nuo sparnuotųjų raketų ir artilerijos, rašo „RBK-Ukraina“.

Kad Vašingtono pozicija pasikeitė tik iš dalies, rodo ir nepanaikintas draudimas naudoti ilgojo nuotolio raketas ATACMS.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis patvirtino, kad žinia iš JAV teikia optimizmo, ir pridūrė, kad tai yra žingsnis pirmyn ir galimybė apsaugoti pasienio teritorijų gyventojus.

Kaip rašė „The Guardian“, smūgiai JAV perduotais ginklais galės būti nukreipti į pajėgų dalinius ir vadavietes, esančias su Charkivo sritimi besiribojančiame regione.

Kyjivo karinių ir politinių studijų centro vadovas Oleksandras Musijenka mano, kad jau artimiausiu metu galima tikėtis galingų smūgių į Belgorodo sritį.

„Sulaukėme pagalbos, leisiančios smogti ten, kur telkiasi Rusijos pajėgos, būtent dabar formuojančios dalinius, turėsiančius tęsti puolimą Charkivo srityje“, – sakė jis portalui „RBK-Ukraina“.

Smūgių į Rusijos teritoriją strategija

Kad netrukus galima tikėtis smūgių į Belgorodo sritį, mano ir karo ekspertas Vladyslavas Selezniovas.

„Tai ypač svarbi galimybė. Juk yra lėktuvai, iš [Rusijos] paleidžiantys valdomąsias bombas, yra ir raketų sistemos, tokios kaip „Iskander-K“, „Iskander-M“, taip pat paleidimo įrenginiai S-300 arba S-400. Mums reikia galimybės naikinti priešo taikinius, nes tai yra teisėta“, – sakė jis.

Anot V. Selezniovo, randasi galimybė naudoti įvairios paskirties ginklus, pavyzdžiui, HIMARS nukreipti į karius, įrangą ir raketų kompleksus, o „Patriot“ – į taikinius ore Belgorodo srityje.

Kalbėdamas apie ATACMS, A. Musijenka paminėjo, kad tiesioginio draudimo naudoti šių raketų sistemų nėra: yra tik tam tikros rekomendacijos, tačiau tikėtina, kad jos – ne ilgalaikės.

Ar sugebės Ukrainos pajėgos išstumti Rusijos dalinius iš Charkivo srities šiaurinių regionų

Abu „RBK-Ukraina“ kalbinti specialistai nedrįso užtikrintai prognozuoti, kad amerikietiškais ginklais atakuojančioms Ukrainos pajėgoms galop pavyks išstumti priešą iš šiaurinės Charkivo srities dalies. A. Musijenkos nuomone, pirmenybė bus teikiama konkretiems tikslams.

„Pirmiausia, negalima leisti stiprinti pozicijų ir plėsti fronto linijos. Reikalas tas, kad iš Graivorono rajono Rusijos pajėgos gali pereiti į Sumų sritį arba į Bohoduchivą Charkivo srityje. Taip pat negalima leisti sustiprinti pozicijų Vovčansko rajone, nes, sprendžiant iš dabartinių veiksmų, kovojama gali būti ne mieste, o bandant jį apeiti“, – paaiškino jis.

V. Selezniovas atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos pajėgos pildo šturmo būrius ir permeta į Kursko sritį tam tikrus dalinius, kad ir vėl galėtų mėginti prasiveržti prie Lypcų arba Vovčansko.

„Tikėtis, kad [sulaukęs smūgių vakarietiškais ginklais] priešas pademonstruos gerą valią, tikrai nereikia. Aš neturiu jokių iliuzijų, nes tiksliai vykdoma sanitarinės zonos sukūrimo užduotis, bandoma sukurti grėsmę Charkivui ir prie Kupjansko dislokuotoms mūsų pajėgoms“, – sakė V. Selezniovas.

Ar JAV ir toliau mažins apribojimus

J. Bideno administracija pripažino, kad tuo atveju, jei Rusijos pajėgos peržengs Charkivo srities ribas, bus panaikinta dar keletas apribojimų.

Pasak V. Selezniovo, reikia turėti omeny, kad grėsmių galima sulaukti ne tik iš Belgorodo, bet ir iš Kursko bei Briansko sričių, todėl kitas žingsnis galėtų būti leidimas amerikietiškais ginklais smūgiuoti į šiuos regionus.

Rusijos reakcija ir kodėl toliau bus tik lengviau

Visiškai neseniai Rusijos Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas, reaguodamas į Ukrainai suteiktą leidimą naudoti vakarietiškus ginklus į Rusiją nukreiptiems smūgiams, pagrasino branduoliniu karu. Jis pagrasino ne tiktai Ukrainai, bet ir NATO.

Vis dėlto šitokia Rusijos retorika ir grasinimai paversti visą pasaulį branduoliniais pelenais nėra nauja, todėl vargu ar galėtų paskatinti Ukrainos partneres persvarstyti suteiktą leidimą, mano V. Selezniovas.

Anot A. Musijenkos, tai tik pirmieji žingsniai: tikėtina, kad ateity Ukrainos pajėgos vakarietiškais ginklais galės apšaudyti ne tik Belgorodo sritį.

„Toliau bus tik lengviau. JAV įvertins Rusijos reakciją, nutars, kad jokios grėsmės nėra ir kad nereikia tikėtis kažko tokio, ko nebuvo iki šiol. Štai kodėl aš galvoju, kad Belgorodo sritis – tai tik pradžia“, – reziumavo A. Musijenka.