Dviejų dienų trukmės apklausa parodė, kad tiek 78-erių D. Trumpas, tiek 81-erių J. Bidenas tebeturi 40 proc. registruotų rinkėjų palaikymą, vadinasi, J. Bidenas neprarado populiarumo po tragiško pasirodymo debatuose. JAV prezidento rinkimai įvyks lapkričio 5 dieną.

Alternatyvos – Michelle Obama ir Kamala Harris?

Iš visų respondentams pateiktų žinomų Demokratų partijos narių pavardžių tik buvusio prezidento Baracko Obamos žmona Michelle Obama sulaukė didesnio populiarumo už J. Bideną ir hipotetiniuose rinkimuose įveikė D. Trumpą (atitinkamai 50 proc. ir 39 proc. balsų). 2018 m. išleistų memuarų „Becoming“, kurie tapo bestseleriu, autorė ne kartą sakė, kad neketina kandidatuoti į prezidento postą.

Barackas ir Michelle Obamos

32 proc. Demokratų partiją palaikančių respondentų nurodė, kad J. Bidenas turėtų pasitraukti iš rinkimų po debatų, kurių metu kalbėjo nerišliai ir nesugebėjo tinkamai atremti D. Trumpo argumentų, tarp kurių buvo nemažai klaidingų teiginių.

Tiesa, D. Trumpas irgi yra kritikuojamas, nors baudžiamųjų bylų dėl jo veiksmų bandant anuliuoti 2020 m. prezidento rinkimų rezultatus nagrinėjimas ir įstrigo. Visgi abiejų kandidatų populiarumas yra apylygis, todėl nė vienas iš jų negali sau leisti prarasti nemažą dalį rinkėjų.

Už Demokratų partiją balsuojantys amerikiečiai seniai abejoja J. Bideno tinkamumu antrajai kadencijai. Sausio mėnesį, kai partijos dar nebuvo nominavusios kandidatų, „Reuters“ ir „Ipsos“ atliktos apklausos rezultatai parodė, kad 49 proc. Demokratų partijos šalininkų manė, jog J. Bidenas neturėtų kandidatuoti 2024-aisiais.

J. Bidenas pažadėjo nesitraukti iš kovos, bet jeigu vis dėlto pasitrauktų, jį pakeisti galintys Demokratų partijos nariai hipotetiniuose rinkimuose populiarumu tik prilygsta arba nusileidžia dabartiniam šalies vadovui.

Pavyzdžiui, viceprezidentė Kamala Harris nusileido D. Trumpui vienu procentiniu punktu (atitinkamai 42 proc. ir 43 proc.). Atsižvelgiant į apklausos paklaidą, kuri siekia 3,5 proc., K. Harris šansai laimėti statistiškai yra tokie patys, kaip ir J. Bideno.

Kamala Harris

Pastaraisiais mėnesiais ji nebetūno J. Bideno šešėlyje ir tapo viena pagrindinių teisės į abortą propaguotojų prezidento administracijoje. Remiantis „Reuters“ ir „Ipsos“ apklausa, K. Harris teigiamai vertina 81 proc. Demokratų partiją palaikančių žmonių, palyginti su 78 proc. respondentų, teigiamai atsiliepusių apie J. Bideną.

Įdomu tai, kad 18 proc. apklaustųjų pažymėjo, jog J. Bideno rinkimų kampanija atrodytų patrauklesnė, jeigu kandidatas į viceprezidento postą būtų kitas asmuo, ne K. Harris. 71 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių tam nepritarė, o likusieji nuomonės neturėjo.

59 proc. respondentų teigė, kad J. Bidenas yra per senas dirbti vyriausybėje. Panašūs rezultatai buvo užfiksuoti ir atlikus apklausą sausio mėnesį.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas, kylanti Demokratų partijos žvaigždė, kurį daugelis apžvalgininkų mato kaip tikėtiną kandidatą dar kituose rinkimuose, respondentų buvo įvertintas prasčiau už K. Harris ir hipotetiniuose rinkimuose pralaimėjo D. Trumpui (atitinkamai 39 proc. ir 42 proc. balsų).

Nė vienas iš minėtųjų politikų oficialiai nepranešė apie savo kandidatūrą, o kai kurie iš jų yra vargiai žinomi nacionaliniu mastu.

Apie 70 proc. respondentų tvirtino anksčiau negirdėję apie Kentukio valstijos gubernatorių Andy Beshearą, kurį kai kurie Demokratų partijos rėmėjai laiko geru kandidatu į prezidento postą, ypač atsižvelgiant į jo pergalę valstijoje, garsėjančioje Respublikonų partijai ištikimais gyventojais. „Reuters“ ir „Ipsos“ surengtoje apklausoje negirdėtasis A. Beshearas hipotetiniuose rinkimuose D. Trumpui nusileido tik keturiais procentiniais punktais (atitinkamai 36 proc. ir 40 proc.). Akivaizdu, kad demokratai labai nemėgta D. Trumpo.

Mičigano valstijos gubernatorė Gretchen Whitmer sulaukė 36 proc. respondentų palaikymo (už D. Trumpą tokiu atveju būtų balsavę 41 proc. respondentų), o Ilinojaus valstijos gubernatorius J. B. Pritzkeris – 34 proc., palyginti su D. Trumpo 40 proc.

Internetu surengtoje apklausoje dalyvavo 1 070 JAV piliečių.