Ukraina ne kartą yra sakiusi, kad vykstant kariniam konfliktui neplanuoja sudaryti naujos dujų tranzito sutarties su Rusija.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas per kasdienę konferenciją žurnalistams sakė, kad jei Kyjivas nepratęs susitarimo, Rusija gali rasti alternatyvių maršrutų, pavyzdžiui, planuojamą Turkijos dujų centrą.

„Yra kelių, bet, žinoma, tokie Ukrainos sprendimai padarys didelę žalą Europos vartotojų interesams, tų, kurie vis dar nori pirkti garantuotesnes, prieinamesnes... rusiškų dujų“, – sakė D. Peskovas.

Jis taip pat teigė, kad Europa turės mokėti daugiau už dujas iš kitų pardavėjų, įskaitant suskystintas gamtines dujas, kurias tiekia Jungtinės Valstijos.

Dauguma rusiškų dujų gavėjų per Ukrainą sakė, kad ruošėsi, jog šių metų pabaigoje, kai baigsis Ukrainos ir Rusijos tranzito sutarties galiojimas, dujų srautai nutrūks, nes Ukraina pareiškė nenorinti jos pratęsti.

Kita galimybė – „Gazprom“ dalį dujų tiekti kitu maršrutu, pavyzdžiui, per „TurkStream“, Bulgariją, Serbiją ar Vengriją. Tačiau šių maršrutų pajėgumai yra riboti.

Europos Sąjunga ir Ukraina taip pat paprašė Azerbaidžano sudaryti palankesnes sąlygas diskusijoms su Rusija dėl dujų tranzito susitarimo.