Aktyvistas veteranas yra svarbiausias 2022 m. Nobelio taikos premiją pelniusios nevyriausybinės organizacijos „Memorial“ veikėjas. Jis dabar yra Vokietijoje, „Memorial“ paskelbė jo pokalbio su šalininkais vaizdo įrašą. „Man laisvė visų pirma bus susijusi su darbu „Memorial“, – sakė disidentas ir pridūrė, kad daugiausia dėmesio skirs kampanijai už politinių kalinių paleidimą.

71 metų O. Orlovas vasarį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų dėl nuolatinės Rusijos karo Ukrainoje kritikos. Anksčiau per savo aktyvisto karjerą O. Orlovas pasisakė prieš sovietų invaziją į Afganistaną. Kitaip nei daugelis vyriausybės kritikų, O. Orlovas nusprendė likti Rusijoje, nepaisydamas pavojaus pakliūti į kalėjimą.

„Memorial“ tiria žmogaus teisių pažeidimus, padeda politiniams kaliniams ir saugo sovietų represijų aukų atminimą. Rusijos teismas panaikino organizaciją 2021 metais.

Kaip ir kiti Rusijos politiniai kaliniai, išleisti per praėjusios savaitės mainus, O. Orlovas sakė esąs laimingas būdamas laisvas, bet jaučiąs kartėlį, kad nebegali būti Rusijoje ir tęsti kovos, sakė jis šeštadienį interviu kanalui „Meduza“. „Memorial“ duomenimis, Rusijoje yra 765 politiniai kaliniai. Dar tūkstančiams žmonių gresia bausmės arba jie jau yra nubausti už nepritarimą karui Ukrainoje ar Rusijos valdžiai.