„Vakar rytinėje Latvijos dalyje sudužo Rusijos karinis dronas. Vyksta tyrimas. Palaikome artimą kontaktą su mūsų sąjungininkais“, – parašė prezidentas ir pridūrė, kad panašių incidentų rytiniame NATO flange vis daugėja, tad problemą reikia spręsti kartu.

Kaip rašo zinas.tv3.lv, remdamasis Latvijos gynybos ministerija, drono liekanų aptikta šeštadienį Rėzeknės rajone: „Šiuo metu atsakingos tarnybos, įskaitant policiją, tęsia incidento aplinkybių tyrimą. Gynybos ministerija teigia, kad, remiantis pirminiais duomenimis, tai rusiškas karinės paskirties dronas“.

Latvijos ginkluotųjų pajėgų teigimu, rusų bepilotis į Latvijos oro erdvę įskrido iš Baltarusijos teritorijos. Bepiločio įskridimas buvo užfiksuotas, buvo stebima judėjimo kryptis, o vėliau nustatyta ir sudužimo lokacija.

„Palaikome glaudžius ryšius su savo sąjungininkais“, – socialiniame tinkle „X“ rašė prezidentas. E. Rinkevičius pažymėjo, kad tokių incidentų NATO rytiniame flange daugėja. „Turime juos spręsti bendromis pastangomis“, – apibendrino jis.

Turimais Latvijos kariuomenės duomenimis, Rusijos karinis bepilotis orlaivis į šalies oro erdvę įskrido iš Baltarusijos.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Leonidas Kalninis naujienų agentūrai LETA sakė, kad dronas į Latvijos oro erdvę įskrido ankstų šeštadienio rytą ir buvo nedelsiant pastebėtas. Tyrimas vis dar tęsiamas, nors pirminiai ekspertų duomenys rodo, kad dronas „neturėjo konkretaus tikslo skristi į Latviją“.

„Įvertinome ir stebėjome situaciją, kiek ji pavojinga, ar gali kilti pavojus objektams ir civiliams gyventojams“, – sakė L. Kalninis, pridurdamas, kad sprendimas buvo priimtas pagal Latvijos Nacionalinės ginkluotųjų pajėgų (LNGP) ir NATO valstybių narių patvirtintą procedūrą.

Latvijoje rastos drono nuolaužos

Latvijos gynybos ministerija sekmadienį pranešė, kad šalies ginkluotosios pajėgos tiria bepiločio orlaivio nuolaužas. Teigiama, kad rusų bepilotis orlaivis šeštadienį sudužo Rėzeknės regione.

„Šiuo metu atsakingos tarnybos, tarp jų ir valstybinė policija, toliau tiria įvykio aplinkybes, tačiau, pirminiais duomenimis, tai Rusijos Federacijos karinis bepilotis orlaivis, o pagal Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų turimą informaciją jis į mūsų oro erdvę įskrido iš Baltarusijos“, - tvirtinama ministerijos pranešime.

Latvijos gynybos ministerija pranešė, kad pagal visas numatytas procedūras apie tai informuota ir NATO vadovybė bei kitos Aljansui priklausančios regiono šalys.

„Nacionalinės ginkluotosios pajėgos aptiko bepilotį orlaivį Latvijos teritorijoje, stebėjo jo judėjimą ir nustatė avarijos vietą. Tyrimas tęsiamas“, - teigia ministerija.

„Ši situacija patvirtina, kad turime tęsti pradėtą darbą stiprinant rytinę Latvijos sieną, įskaitant oro gynybos pajėgumų ir elektroninės kovos pajėgumų, leidžiančių apriboti įvairios paskirties bepiločių orlaivių veiklą, plėtrą“, - pranešime cituojamas gynybos ministras Andris Sprūds.

Ministerija taip pat primena, kad NATO viršūnių susitikime Vašingtone NATO narės susitarė stiprinti oro gynybą rytiniame NATO flange, įvedant aktyvesnį rotacinį oro gynybos modelį.

Kaip jau sekmadienį paskelbė Ukrainos karinės oro pajėgos, Rusijai tęsiant puolimą Odesos srityje, grupė rusų kovinių bepiločių orlaivių įskrido į Rumunijos oro erdvę.Vėliau Rumunijos krašto gynybos ministerija patvirtino, kad rugsėjo 8 d. per Maskvos naktinį puolimą Ukrainoje Rusijos dronas pažeidė Rumunijos oro erdvę. Reaguojant į situaciją buvo pakelti du Rumunijos karo lėktuvai F-16 iš 86-osios Borcea oro pajėgų bazės.

Naktį į sekmadienį Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė 15 Rusijos „Shahed“ dronų ir vieną valdomą raketą „Kh-59“.

Nausėda pasmerkė Rusijos veiksmus

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sureagavo į pastarąjį incidentą Latvijoje. Jo teigimu, Lietuva smerkia tokius NATO erdvės pažeidimus, kuriuos vykdo Rusija.

„Lietuva smerkia Rusijos vykdomus NATO oro erdvės pažeidimus ir palaiko nukentėjusius sąjungininkus. Naujas incidentas Latvijoje rodo, kad turime stiprinti Baltijos šalių oro gynybą“, - socialiniame tinkle „X“ rašo prezidentas.

G. Nausėda pridūrė ir sutarimą dėl rotacinio oro gynybos modelio.

„Rotacinis oro gynybos modelis turi būti įgyvendintas, kaip buvo sutarta Vilniaus viršūnių susitikime!“ - teigia Lietuvos vadovas.

Kasčiūnas: tikriausiai tai reikės aptarti ir NATO formatuose

Pasirodžius informacijai apie Latvijoje sudužusį Rusijos karinį droną, krašto apsaugos ministras Laurynas Kassčiūnas teigia, kad šį incidentą reikės aptarti ir NATO formatuose.

„Tikriausiai reikės incidentą aptarti NATO formatuose, jeigu latviai tai inicijuos. Tikrai paremsime juos šiuo klausimu, kad turėtume diskusiją, kaip į tokias situacijas ateityje reaguoti. Reikia dar ir situacijos analizę pasidaryti, kad po to būtų galima dėlioti veikimo algoritmus“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas, pabrėždamas Baltijos šalių oro gynybos stiprinimo svarbą.

„Aš manau, kad mūsų pasirinkta kryptis didesnį dėmesį skirti oro gynybai yra būtent tai, ką ir reikia daryti“, – akcentavo ministras.

Šeštadienį, Latvijos Rėzeknės savivaldybėje sudužo Rusijos bepilotis orlaivis (dronas), praneša šalies nacionalinis transliuotojas LSM, remdamasis Latvijos gynybos ministerijos Karinių viešųjų ryšių departamento informacija.

Šiuo metu atsakingos tarnybos, įskaitant policiją, tiria įvykio aplinkybes. Latvijos kariuomenės duomenimis, Rusijos karinis bepilotis orlaivis į šalies oro erdvę įskrido iš Baltarusijos.

Landsbergis: Lietuva palaikys stiprų sąjungininkų atsaką

Latvijoje nukritus Rusijos dronui, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad Lietuva palaikys stiprų sąjungininkų atsaką į Kremliaus sukeltą incidentą.

„Prieš tris metus neįsivaizduojami incidentai dabar laikomi įprastais. Nei Ukrainoje, nei Latvijoje nei bet kur kitur NATO teritorijoje niekas neturėtų leistis, tačiau tai yra nauja realybė, kuriai atsirasti leido mūsų neveiklumas. Lietuva, žinoma, palaikys stiprų sąjungininkų atsaką“, – socialiniame tinkle „X“ rašo G. Landsbergis, reaguodamas į Latvijos teritorijoje nukritusį Rusijos droną.

Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius sekmadienį pranešė, kad šios šalies teritorijoje nukrito Rusijos karinis dronas.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Leonidas Kalninis naujienų agentūrai LETA sakė, kad dronas į Latvijos oro erdvę įskrido ankstų šeštadienio rytą ir buvo nedelsiant pastebėtas.

Turimais Latvijos kariuomenės duomenimis, Rusijos karinis bepilotis orlaivis į šalies oro erdvę įskrido iš Baltarusijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)