Charkivo žmogaus teisių apsaugos grupės ekspertas Michaylas Romanovas apie tai sakė „Ukrinform“ spaudos centre, pristatydamas teisiškai pagrįstą pareiškimą Tarptautiniam baudžiamajam teismui apie Rusijos okupantų vykdytą genocidą Mariupolyje.

„Aukų skaičius Mariupolyje matuojamas tūkstančiais, dešimtimis tūkstančių. Tuo metu negalėjome nustatyti tikslaus skaičiaus, bet [skaičiavome] netiesiogiai, atimdami iš bendro Mariupolio gyventojų skaičiaus tą dalį gyventojų, apie kuriuos buvo pranešta, kad jie evakuoti arba išvežti į Rusiją, arba remdamiesi kokiais nors kitais duomenimis, kurie leido atimti tą gyventojų grupę. Ir mes gavome maždaug 100 tūkst. žmonių skaičių, tai yra, šie žmonės buvo nužudyti“, – sakė M. Romanovas.

Jis pažymėjo, kad žmonės Mariupolyje buvo žudomi įvairiais būdais, metodais, naudojant skirtingus ginklus, tačiau visai atvejais tai buvo žmogžudystės.

„Kai kuriuos epizodus paėmėme iš savo duomenų bazės. Tai yra tai, ką surinkome asmeniškai, kuo esame tam tikra apimtimi įsitikinę, nes kiekvieną rastą faktą stengėmės patikrinti ir gauti papildomų įrodymų, patvirtinančių šių faktų egzistavimą“, – pabrėžė žmogaus teisių gynėjas.

Darbo grupė, kurią sudarė Charkivo žmogaus teisių gynimo grupės komanda ir išvykę Mariupolio gyventojai, kartu surinko informaciją apie rusų nusikaltimus ir parašė atitinkamą pareiškimą. Šiame didelės apimties pareiškime, parengtame ukrainiečių ir anglų kalbomis, pateikiama daug informacijos apie Mariupolį, apie tai, kaip ten buvo žudomi suaugusieji ir vaikai. Jis bus paskelbtas ir išsiųstas Tarptautiniam baudžiamajam teismui.

Charkivo žmogaus teisių apsaugos grupė yra viena seniausių Ukrainos žmogaus teisių gynimo organizacijų.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją