JAV prezidentas pradėjo konferenciją apibendrindamas NATO viršūnių susitikimą Vašingtone, teigė, kad šių metų susitikimas buvo „didelė sėkmė“ ir „ypatinga akimirka“.

J. Bidenas tvirtino aiškiai pasakęs, kad jis „nenusilenks“ V. Putinui: „Aš nesitrauksiu nuo Ukrainos. Išlaikysiu stiprų NATO [aljansą]. Būtent tai darėme ir būtent tai darysime.“

JAV prezidentas sakė, kad subūrė 50 valstybių koaliciją nuo Europos iki Azijos, kad padėtų Ukrainai apsiginti, ir pabrėžė, kad jo užsienio politikos ekspertai manė, jog Kyjivas kris greičiau nei po savaitės prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai.

J. Bideno teigimu, šiandien NATO aljansas yra „stipresnis nei bet kada anksčiau“.

Jis taip pat pridūrė, kad jo varžovas D. Trumpas esą „jau pasakė Putinui „daryk, ką nori“. „Mano pirmtakas yra aiškiai pasakęs, jog nejaučia įsipareigojimo NATO. Jis aiškiai pasakė, kad nejaustų prievolės laikytis 5 straipsnio“, – kalbėdamas per spaudos konferenciją pasakė J. Bidenas, omenyje turėdamas bendros gynybos sutartį.

Dar vienas liapsusas

Pradėjęs atsakinėti į žurnalistų klausimus, susijusius su artėjančiais JAV prezidento rinkimais, J. Bidenas sakė manantis, kad yra „tinkamiausias asmuo kandidatuoti į JAV prezidentus“. Jis pareiškė, kad vieną kartą jau įveikė D. Trumpą ir tikino, kad padarys tai antrąkart, o prieš dvi savaites vykusius debatus pavadino klaida.

Jis pridūrė, kad rinkimuose dalyvauja „ne dėl savo palikimo“, bet kad „užbaigtų, ką pradėjęs“.

Joe Bideno spaudos konferencija

Sulaukęs klausimo apie liapsusą, kai prieš konferenciją jis pavadino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį Vladimiru Putinu, J. Bidenas tiesiai neatsakė ir klausė, ar kažkam pasirodė, kad šis NATO viršūnių susitikimas nebuvo labai sėkmingas. J. Bidenas teigė, kad NATO šalių vadovai jam dėkojo ir sakė, jog jis yra „priežastis, dėl kurios mes esame kartu“.

Tiesa, per spaudos konferenciją J. Bidenas padarė dar vieną klaidą, kai viceprezidentę Kamalą Harris pavadino „viceprezidentu Trumpu“. J. Bideno buvo paklausta, ar K. Harris turėtų galimybių galimybių įveikti D. Trumpą, jei būtent jai tektų su juo varžytis.

„Nebūčiau pasirinkęs viceprezidento Trumpo būti viceprezidentu, jei nemanyčiau, kad ji yra tinkama būti prezidente“, – atsakė J. Bidenas.

J. Bidenas sako negirdėjęs iš užsienio lyderių abejonių dėl jo tinkamumo eiti JAV prezidento pareigas. Jis teigė, kad užsienio lyderiai kaip tik sakė, kad jis privalo laimėti rinkimus, kad D. Trumpo pergalė būtų katastrofa.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad manau, jog esu tinkamiausias asmuo, galintis užtikrinti, kad Ukrainai pasisektų“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Jis per spaudos konferenciją sakė, kad „yra ir kitų žmonių, kurie galėtų įveikti D. Trumpą“, tačiau pridūrė, kad „siaubingai sunku pradėti nuo nulio“.

J. Bidenas taip pat teigė, kad šiuo metu nėra „jokios rimtos priežasties“ kalbėtis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Taip pat JAV lyderis pridūrė, kad jis palaiko tiesioginius ryšius su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. „Nesu pasirengęs kalbėtis su Putinu, nebent Putinas būtų pasirengęs pakeisti savo elgesį“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas teigė, kad ir gerokai įsibėgėjus jo antrajai kadencijai būtų pasirengęs susitvarkyti su V. Putinu ir Xi Jinpingu, kai jam buvo užduota klausimų apie jo amžių ir tinkamumą eiti prezidento pareigas.

„Esu pasirengęs susitvarkyti su jais dabar, būsiu pasirengęs tą daryti ir po trejų metų... pasaulyje nėra tokio vadovo, su kuriuo nebūčiau pasirengęs susitvarkyti“, – kalbėdamas su žurnalistais Baltuosiuose rūmuose sakė jis.

Joe Bidenas

Atidžiai stebimas pasirodymas

Viso pasaulio akys buvo nukreiptos į 81 metų J. Bideno solinį pasirodymą NATO aukščiausiojo lygio susitikime Vašingtone, kai susirūpinimas dėl jo amžiaus ir sveikatos skatina vis daugiau raginimų Demokratų partijoje jam atsistatydinti.

Atidžiai stebima, ar J. Bidenas gali susidoroti su retai pasitaikančiu nesurežisuotu pokalbiu su žurnalistais.

Bet kokia J. Bideno klaida renginyje, kuris iš pradžių buvo atidėtas viena valanda iki 18.30 val. (22.30 val. Grinvičo laiku; penktadienio 1.30 val. Lietuvos laiku), o galiausiai prasidėjo apie pusę trijų nakties Lietuvos laiku, saujelę demokratų, iki šiol raginusių jį atsisakyti dalyvavimo 2024 metų rinkimų kampanijoje, gali paversti didele minia.

J. Bidenas ketvirtadienį NATO viršūnių susitikimo Vašingtone kuluaruose susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, pranešė „Ukrinform“ korespondentai. Buvo tikimasi, kad pagrindinė jų derybų tema bus padėtis Ukrainoje ir tolesnė JAV lyderystė tarptautinėms pastangoms ​​remti šalį.

Joe Bideno spaudos konferencija

Prieš susitikimą su J. Bidenu V. Zelenskis ne kartą pabrėžė, kad Ukraina tikisi, jog JAV panaikins apribojimus panaudoti Vakarų ginklus smogiant kariniams taikiniams Rusijoje.

Anksčiau pranešta, kad per NATO viršūnių susitikimą Vašingtone Ukraina sulaukė patikinimų, kad artimiausiu metu šaliai bus pristatytos penkios strateginės oro gynybos sistemos, naikintuvai F-16 ir kita ginkluotė. NATO narės taip pat įsipareigojo kitais metais skirti mažiausiai 40 mlrd. eurų karinei pagalbai Rusijos agresiją atremiančiai Ukrainai.

Trumpas dar nesibaigus konferencijai ėmė tyčiotis iš Bideno

D. Trumpas ketvirtadienį pasityčiojo iš J. Bideno, kai JAV prezidentas, kurio protinis tinkamumas eiti šias pareigas kelia vis didesnį susirūpinimą, keletą kartų nusišnekėjo kalbėdamas per itin svarbią spaudos konferenciją.

„Sukčius Joe savo „Didelio berniuko“ Spaudos konferenciją pradėjo žodžiais „nebūčiau pasirinkęs viceprezidento D. Trumpo savo viceprezidentu...“ Šaunuolis, Joe!“, – savo platformoje „Truth Social“ rašė D. Trumpas.

Apklausa: dauguma demokratų nori, kad Bidenas pasitrauktų

Daugiau nei pusė demokratų, kaip rodo ketvirtadienį paskelbti naujos apklausos duomenys, mano, kad J. Bidenas po pasirodymo debatuose su D. Trumpu turėtų nutraukti savo perrinkimo kampaniją, nors, nepaisant prasto prezidento pasirodymo, abiejų kandidatų populiarumas išlieka panašus.

Abu kandidatai sulaukė 46 proc. registruotų rinkėjų palaikymo „Washington Post“ ir „ABC News-Ipsos“ apklausoje – šie rezultatai beveik identiški balandžio mėnesį atliktos „ABC News-Ipsos“ apklausos duomenims.

Apie 56 proc. demokratų ir du trečdaliai amerikiečių bendrai nori, kad J. Bidenas pasitrauktų iš kovos dėl Baltųjų rūmų. Pusė visų respondentų teigė, kad turėtų pasitraukti jo varžovas respublikonas.

Jei viceprezidentė Kamala Harris pakeistų savo viršininką kaip demokratų kandidatė, jai, apklausos duomenimis, sektųsi geriau: ją palaikė 49 proc. respondentų, o D. Trumpą – 47 proc.

81 metų J. Bidenas susiduria su vis garsėjančiu nervingų demokratų raginimu apsvarstyti galimybę nutraukti savo kampaniją, nes praėjusį mėnesį Atlantoje įvykę katastrofiški debatai, per kuriuos jam sunkiai sekėsi užbaigti sakinius ir rišliai reikšti savo mintis, sukėlė abejonių dėl jo protinio pajėgumo. Kiti, įskaitant įtakingą buvusią Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi, neragino J. Bideno pasitraukti, tačiau pabrėžė, kad jis turi greitai priimti sprendimą dėl savo ateities, nors J. Bidenas tvirtino, kad ketina dirbti toliau.

Holivudo aktorius ir prezidento rėmėjas George’as Clooney padidino spaudimą J. Bidenui savo skiltyje, ragindamas jį pasitraukti, nors praėjo vos kelios savaitės po to, kai surengė prašmatnų lėšų rinkimo renginį prezidentui.

J. Bidenas rengia mažiau spaudos konferencijų nei jo pirmtakai, o interviu duoda retai, todėl kritikai kaltina Baltuosius rūmus, kad šie slepia nuo visuomenės amžėjimo poveikį vyriausiam Amerikos prezidentui.

Apie 85 proc. naujosios apklausos respondentų teigė, kad J. Bidenas yra per senas antrai kadencijai, palyginti su 81 proc. balandį ir 68 proc. maždaug prieš metus, o 60 proc. apklaustųjų teigė, kad D. Trumpas yra per senas.

Balandžio mėnesio apklausoje apie respublikoną taip atsiliepė 55 proc. respondentų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)