Sekmadienį Čečėnijos vadovas R. Kadyrovas ir čečėnų specialiųjų pajėgų „Achmat“ vadas Apti Alaudinovas pareiškė, esą „Achmat“ kovotojai sunaikino Ukrainos kariuomenės koloną, gabenusią šaudmenis Kursko srityje esantiems daliniams.

Vis dėlto R. Kadyrovo savotiška viešųjų ryšių akcija gali būti nepakankama ir pavėluota, nes karą palaikantys tinklaraštininkai jau kaltina „Achmat“ kovotojus apleidus savo pozicijas pasienyje vos pastebėjus priešą ir palengvinus ukrainiečių įsiveržimą.

„Mažiausiai 15 „Achmat“ kovotojų buvo sužeista vien tik Korenevo rajone... Visi jie „išsisklaidė“ [pabėgo] per pirmąsias [ukrainiečių] atakas, [tada] Ukrainos ginkluotosios pajėgos prasibrovė giliau į rajoną“, – pirmąją Ukrainos įsiveržimo į Kursko sritį dieną rašė „Telegram“ kanalas VČK-OGPU, siejamas su Rusijos žvalgybos tarnybomis.

Karą palaikantis Rusijos tinklaraštininkas Jurijus Kotenokas nurodė, kad Rusijos šauktiniams teko svarbiausias ukrainiečių atakos smūgis, tuo tarpu R. Kadyrovo „TikTok batalionai neatsidūrė Ukrainos belaisvėje, nes pasitraukė iš mūšio vietos“.

Kai kurie Rusijos karo apžvalgininkai nesibodėjo laidyti islamofobinių komentarų ir svarstė, ar R. Kadyrovo pajėgos pasitraukė iš mūšio lauko todėl, kad turėjo „maišyti cementą naujos mečetės Maskvoje statyboms“.

Remiantis sekmadienį Ukrainos gynybos ministerijos paskelbta informacija, grupė R. Kadyrovo pajėgų narių visgi buvo paimti į nelaisvę – priešingai, nei teigia kai kurie karą palaikantys tinklaraštininkai.

Ukrainiečiai Kursko srityje į nelaisvę paėmė grupę „kadyrovcų“

„Šie „kadyrovcai“ buvo paimti į nelaisvę toli nuo pasienio. Jie sakė, kad bandė pabėgti, nenorėjo papulti į nelaisvę, nes Ramzanas Kadyrovas kartą pareiškė, jog „Achmat“ kovotojai niekada nepasiduoda“, – vaizdo įrašą, kuriame neva nufilmuoti Kurske į ukrainiečių nelaisvę pakliuvę rusų kariai, pakomentavo Ukrainos projekto „Noriu gyventi“, padedančio Rusijos kariuomenės dezertyrams, komanda. Kai kurie videoklipe matomi vyrai teigė gyvenantys Čečėnijos sostinėje Grozne.

A. Alaudinovas vaizdo įrašą pavadino sufabrikuotu ir pakartojo, kad „nė vienas“ čečėnų kovotojas nepasidavė priešui Kursko srityje.

Čečėnijos žmogaus teisių aktyvistas ir teisininkas Abubakaras Jangulbajevas teigė manąs, kad griežta kritika R. Kadyrovo pajėgoms, skambanti iš karą palaikančių Rusijos tinklaraštininkų lūpų, „šioje situacijoje yra objektyviai teisinga“.

Kadyrovcai labai daug giriasi, kokie jie stiprūs, kokie efektyvūs, kaip neva gali kontroliuoti beveik kiekvieną jiems patikėtos teritorijos kvadratinį metrą. Bet dabar paaiškėjo, kad visas batalionas – ar bent jau keletas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinių – kirto sieną ir nesusidūrė su jokiu pasipriešinimu“, – „The Moscow Times“ sakė jis.

Šiaurės Kaukazo analitikas Haroldas Chambersas pritarė A. Jangulbajevo nuomonei.

„Specialiosios paskirties pajėgų „Achmat“ ir jų „Aida Group“ efektyvumas, žinoma, visada buvo ginčytinas dėl mažo įsitraukimo į kovą daugelio ankstesnių mūšių metu“, – „The Moscow Times“ nurodė H. Chambersas.

„Dabartinės operacijos metu padaryti vaizdo įrašai leidžia daryti prielaidą, jog „Achmat“ ir melavo, kad kovojo, ir iš tikrųjų buvo susirėmę su ukrainiečiais, tačiau teiginius apie iš pasalų užgrobtas šarvuotąsias transporto priemones sunku patvirtinti“, – pridūrė jis.

Sekmadienį karą remiantis tinklaraštininkas, rašantis slapyvardžiu Alexas Parkeris, netgi apkaltino R. Kadyrovo pajėgas sudarius su Ukrainos kariuomene „dvišalį neagresijos paktą“.

„Specialiosios paskirties pajėgų „Achmat“ [vadai] puikiai žinojo, kur ir kada [ukrainiečiai] puls, ir juos praleido“, – pareiškė A. Parkeris ir pridūrė, kad neagresijos pakto sudarymu pasirūpino čečėnų kareivis Chuseinas Džambetovas, Rusijos invazijos pradžioje kovojęs Ukrainos pusėje, bet praėjusiais metais nusprendęs pereiti į R. Kadyrovo pusę.

A. Jangulbajevas „The Moscow Times“ sakė, kad „šiais teiginiais netiki“.

„Manau, kad šie teiginiai padeda [karą palaikantiems asmenims] sudaryti įspūdį, jog Ukrainos kariuomenė nepajėgi įveikti Rusijos nepasitelkusi korupcijos... Jie negali tiesiog imti ir pripažinti, jog ukrainiečiai puikiai pasidarbavo“, – paaiškino jis.

Tiek žmogaus teisių aktyvistas, tiek Šiaurės Kaukazo analitikas mano, kad R. Kadyrovui ir jo pakalikams viešai mesti kaltinimai, kad ir kokie jie būtų, nepridarys daug žalos Čečėnijos lyderio geriems santykiams su Kremliumi.

„Kadyrovas turi daug patirties įvairių teiginių pakreipimo savo naudai srityje, todėl vargu ar sulauks neigiamų pasekmių, – samprotavo H. Chambersas. – Problemų gali kilti nebent Alaudinovui, nes tarp „kadyrovcų“ ir buvusių „Wagner“ kovotojų gali atsiverti praraja.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)