Seulas „ryžtingai ragina Rusiją nedelsiant nutraukti karinį bendradarbiavimą su Šiaurės Korėja ir laikytis Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijų“, sakoma užsienio reikalų ministerijos pranešime. Rusijos ambasadorius Georgijus Zinovjevas iškviestas praėjus dviem dienoms, kai V. Putinas ir Kim Jong Unas pasirašė „visapusės strateginės partnerystės“ susitarimą, numatantį abipusę pagalbą užpuolimo atveju.

Šią savaitę V. Putinas taip pat pareiškė, kad Maskva neatmeta karinio ir techninio bendradarbiavimo su Šiaurės Korėja ir net gali siųsti jai ginklus – visa tai pažeistų JT sankcijas Pchenjanui.

Seulas paragino Rusiją vykdyti savo, kaip nuolatinės Saugumo Tarybos narės, įsipareigojimus, pranešė Užsienio reikalų ministerija. „Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas ir Šiaurės Korėjos rėmimas pakenks mūsų saugumui ir neišvengiamai turės neigiamos įtakos Pietų Korėjos ir Rusijos santykiams“, – sakoma pranešime.

JT sankcijos Šiaurės Korėjai taikomos nuo 2006 m. dėl Pchenjano vykdomos uždraustos branduolinės programos. Rusija iš pradžių palaikė šias priemones, tačiau per vizitą Pchenjane V. Putinas pareiškė, kad dabar sankcijas reikėtų peržiūrėti.

Svarbi ginklų eksportuotoja Pietų Korėja šią savaitę pareiškė, kad Šiaurės Korėjai pasirašius abipusės gynybos susitarimą su Rusija, „persvarstys“ savo ilgalaikę politiką, neleidžiančią tiesiogiai tiekti ginklų Ukrainai. Ketvirtadienį V. Putinas perspėjo Pietų Korėją, jog tai būtų „didelė klaida“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją