Keli šimtai buvusio prezidento rėmėjų susirinko į seniai reklamuotą kampanijos renginį, kuriame Floridos milijonierius kepė bulvytes „McDonald’s“ restorane (Trumpas viešai atsisakė patikėti Harris pasakojimu, kad ji jaunystėje dirbo „McDonald’s“, nes teisininkė to nebuvo įrašiusi į savo CV). Prieš juos aršiai protestavo apie penkiasdešimt vietos demokratų. Tą patį vakarą Trumpas surengė tris pasirodymus Šiaurės Karolinoje, kur jį lydėjo buvęs jo kabineto narys Benas Carsonas, o viename renginyje prisijungė ir už ryšius su Rusija nuteistas generolas, „QAnon“ judėjimo numylėtinis Michaelas Flynnas.

Dieną po to, kai Kamala Harris aplankė dvi bažnyčias Džordžijoje, Donaldas Trumpas pareiškė, kad jo oponentė yra „destruktyvi religijai“ ir kad krikščionys „smarkiai nukentės“, jei ji taps prezidente.

Netrūko keistų momentų. Pavyzdžiui, savaitgalį Trumpas pasakojo apie „įspūdingą“ legendinio golfo žaidėjo Arnoldo Palmerio „vyriškumą“, apie kurį jam pasakojo kartu su juo maudęsi kiti žaidėjai.

Tuo tarpu savaitgalį Harris Džordžijoje mitingavo su dainininkais Usher ir Lizzo, vėliau ji ten sugrįš su Obamomis. O vakare ji surengė tris pasirodymus svyruojančiose „rūdžių juostos“ valstijose: Pensilvanijoje, Mičigane ir Viskonsine ji pasirodė su respublikone, Trumpo priešininke Liz Cheney.

Buvusi trečia pagal rangą respublikonė kalbėjo tiesiai: „Čia ne apie partiją, o apie tai, kas teisinga ir kas neteisinga“, – sakė Cheney auditorijai Royal Oak, Mičigane. „Daug respublikonų man sako „negaliu viešai pasisakyti“. Jie bijo įvairių dalykų, įskaitant smurtą, bet jie pasielgs teisingai. Ir aš primenu žmonėms – jei jus kažkas neramina, galite balsuoti pagal sąžinę ir niekam apie tai nepasakoti.“

Kampanijų tonas vis aštrėja. Po kelių keistų Trumpo pasirodymų praėjusią savaitę Harris pavadino jį „nestabiliu“ ir „pavargusiu“. Įsiutęs Trumpas išvadino demokratę „šūdina viceprezidente“.

Apklausos rodo, kad kampanijos eina koja kojon. Yra daug svyravimų paklaidos ribose – nuo respublikonų kalbų apie Pensilvaniją iki demokratų vilčių Šiaurės Karolinoje. Kaip apklausas apibendrino milijardierius, Harris rėmėjas Markas Cubanas: „Anksčiau buvo reguliarusis sezonas, dabar – atkrintamosios varžybos, visada reikia žaisti taip, tarsi atsiliktume vienu tašku.“

15 milijonų rinkėjų jau balsavo, ir „The New York Times“ aprašo, kaip kampanijos ieško neapsisprendusių rinkėjų. Harris kampanijos būstinėje Delavere analitikai 18 mėnesių kūrė sąrašą TV laidų ir tinklalaidžių, kurias žiūri svyruojančių valstijų rinkėjai. Jos komanda kiekvienam rinkėjui šiose valstijose priskyrė „pasiekiamumo balą“ nuo 0 iki 100, siekdama nustatyti, kaip sunku bus tą žmogų pasiekti ir kas geriausiai perduotų jos baigiamąją žinutę.

Rezultatai lemia Harris žiniasklaidos ir kelionių tvarkaraštį bei žinomų rėmėjų kampanijos sustojimus. Pavyzdžiui, kino žvaigždė Julia Roberts ir krepšinio legenda Magicas Johnsonas sulaukė aukštų įvertinimų tarp tam tikrų rinkėjų, todėl jie jau pasitelkti svyruojančiose valstijose.

O Trumpo būstinėje Pietų Floridoje jo komanda neseniai atnaujino svyruojančių rinkėjų modelį ir nustatė, kad tik 5 procentai rinkėjų vis dar neapsisprendę – perpus mažiau nei rugpjūtį. Trumpo komanda juos vadina „įtikinamais taikiniais“ – tai jaunesni, įvairių rasių ir mažesnės pajamas turintys amerikiečiai, kurie dažniau naudojasi socialiniais tinklais ir strymingu. Trumpas dažnai pasirodo šiose platformose, įskaitant tinklalaides, skirtas jauniems vyrams.

Svyruojančių ar apolitiškų rinkėjų ieško ir milijardierius Elonas Muskas, kuriam, pasak jo priešo Cubano, Trumpas atidavė visą rinkėjų aktyvavimo rinkimų dieną operaciją. 75 milijonus dolerių į respublikonų kampaniją investavęs Muskas per kelias savaites tapęs ryškiausiu Donaldo Trumpo rėmėju. Nes jis ryškiausiai platina dezinformaciją – pradedant abejonėmis dėl balsų skaičiavimo mašinų skaidrumo (už šį paneigtą teiginį „Fox News“ jau sumokėjo teisme) ir baigiant konspiracijos teorija, kad Mičigane registruota daugiau rinkėjų nei ten yra gyventojų. Jo socialiniame tinkle X nevaržomai plinta dirbtiniu intelektu sukurtas melagingas įrašas apie tai, kad Timas Walzas netinkamai elgėsi su studentu. Nors studentas, kurio duomenys buvo panaudoti, teigė niekada nesusitikęs su Timu Walzu, įrašą vis dar galima rasti.

Siekdamas skatinti rinkėjų registraciją, Muskas pažadėjo išdalinti po 100 dolerių kiekvienam Pensilvanijos rinkėjui, pasirašiusiam peticiją, remiančią Pirmąją ir Antrąją Konstitucijos pataisas. Savaitgalį Muskas sukėlė kai kurių pareigūnų ir teisininkų nerimą, kai paskelbė apie loterijos tipo 1 milijono dolerių prizą žmonėms Pensilvanijoje, pasirašiusiems peticiją.

Visas komunikacijos eksperto Mykolo Katkaus JAV prezidento rinkimų kampanijos apžvalgas galite skaityti feisbuke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją