„Vakarų šalys, leidusios Ukrainai nukreipti iš jų gautus ginklus į taikinius Rusijos teritorijoje, turi suprasti, kad jų technika bus naikinama visose šalyse, iš kurių bus vykdomos atakos. Be to, tokie veiksmai bus vertinami kaip dalyvavimas kare prieš Rusiją“, – „Telegram“ paskelbė D. Medvedevas.

„Visų pirma, visa jų karinė technika ir prieš mus kariaujantys specialistai, bus likviduojami ne tik Ukrainos, bet ir kitų šalių teritorijoje, jeigu iš ten bus smūgiuojama į Rusijos teritoriją“, – parašė D. Medvedevas.

D. Medvedevas taip pat nurodė Rusiją laikantis nuomonės, kad visus Ukrainoje eksploatuojamus ilgojo nuotolio ginklus valdo NATO pajėgų kariai, ir tai esą prilygsta jų dalyvavimui kare prieš Rusiją.

Anot D. Medvedevo, Aljansas turės nuspręsti, kaip vertinti galimų atsakomųjų smūgių padarinius pagal Vašingtono susitarimą. Jis taip pat pareiškė, kad Vakarų šalys „gali ir klysti“ manydamos, kad Rusija niekada nepanaudos branduolinio ginklo.

Valstybės Dūmos Gynybos komiteto pirmininkas Andrejus Kartapolovas pareiškė, kad „tai niekaip nepaveiks specialiosios operacijos eigos“. Kartu jis pridūrė: „Mes atsakysime. Asimetriškai, bet jautriai.“

A. Kartapolovas, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, detaliau nieko nekomentavo. Kaip asimetrinis atsakas paprastai suprantami veiksmai, kurie skiriasi nuo kitos pusės veiksmų.

Tuo metu Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį pareiškė, esą jam nėra žinoma apie Joe Bideno sprendimą, kuriuo Ukrainai leidžiama smogti Rusijai JAV ginklais.

„Ne, mes nežinome apie šį konkretų sprendimą. Žinome, kad apskritai amerikietiškais ginklais jau bandoma smogti Rusijos teritorijai. Mums to pakanka ir tai daugiau nei iškalbingas įrodymas apie JAV įsitraukimo į šį konfliktą laipsnį“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai.

Vokietija, sekdama Jungtinių Valstijų pavyzdžiu, davė Ukrainai leidimą naudoti Vokietijos suteiktą ginkluotę taikiniams Rusijai apšaudyti, penktadienį pranešė kanclerio Olafo Scholzo atstovas spaudai.

Kyjivas turi „tarptautinės teisės normose įtvirtintą teisę gintis“ nuo iš Rusijos regionų netoli sienos su Ukraina vykdomų atakų, nurodė Steffenas Hebestreitas. „Tuo tikslu jis taip pat gali naudoti tam skirtus ginklus... įskaitant tuos, kuriuos suteikėme mes.“

Ketvirtadienį paskelbta, kad Vašingtonas slapta leido Ukrainai su tam tikrais apribojimais naudoti JAV ginkluotę atakuoti Rusijos teritorijoje esančius taikinius, ketvirtadienį pranešė žiniasklaida.

Leidimas duotas išimtinai vykdyti kontratakas, kad būtų apgintas Ukrainos rytuose esantis Charkivo miestas, pranešė „Politico“ ir CNN.

JAV prezidento J. Bideno sprendimas leisti Kyjivui naudoti amerikiečių tiekiamus ginklus smūgiams Rusijoje „gerokai sustiprins“ Ukrainos kovą, pareiškė prezidento Volodymyro Zelenskio spaudos sekretorius.

Atstovas spaudai Sergejus Nykyforovas sakė, kad Ukraina gavo „teigiamų signalų diplomatiniais kanalais dėl riboto JAV tiekiamų ginklų panaudojimo“ regione, besiribojančiame su Charkivu. „Tai gerokai sustiprins mūsų gebėjimą atremti Rusijos bandymus telkti kariuomenę palei sieną“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)