Anot pareigūno, N. Modi dar vasarą diskusijoje su Kyjivu davė aiškiai suprasti, kad, nors Ukrainai ir neišvengiamai teks nusileisti dėl kai kurių dalykų, pasiūlyme nutraukti karą negali būti siūlymų atiduoti Rusijai teritorijų.

Kyjivo vertinimu, N. Modi per labai trumpą laiką nuėjo labai ilgą kelią.

Kai liepą Indijos premjeras lankėsi Maskvoje ir šiltai glėbesčiavosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Kyjivas niršo. V. Zelenskis tą apsikabinimą – tą pačią dieną per rusų ataką žuvo dešimtys ukrainiečių – pavadino „skaudžiu nusivylimu ir smūgiu taikos pastangoms“. Tik nuo tada Ukraina Indiją – daugiausiai gyventojų turinčią šalį, ilgą laiką užsienio politikoje propagavusią neutralią poziciją – pradėjo laikyti idealia tarpininke ieškant bendros kalbos su Kremliumi.

Nors Indija ir vengia pasmerkti Rusiją dėl invazijos į Ukrainą, ne kartą išreiškė paramą tiek Ukrainos suverenitetui, tiek teritoriniam vientisumui, tiek būtinybei užbaigti karą. Praėjus šešioms savaitėms po vizito Maskvoje, N. Modi vyko į Kyjivą, kur susitiko su V. Zelenskiu. Jis pažadėjo būti Kyjivo „draugu“ ir padėti įgyvendinti taikos susitarimą.

Volodymyras Zelenskis Niujorke susitiko su Narendra Modi

Indija ne vienintelė pasaulio galingoji, galinti imtis svarbaus vaidmens – ar bent jau moka tiek Maskvai, tiek Kyjivui pasirodyti esanti nešališka. Šveicarija ir Austrija stojo į Europos Sąjungos pusę ir prisijungė prie sankcijų Rusijai (taikos viršūnių susitikimas Šveicarijoje, vykęs birželį, apsiėjo be Kremliaus atstovų, Rusijos pareigūnų niekas ir nekvietė). Vašingtono ir Maskvos santykiai – įšaldyti. Tokių šalių kaip Saudo Arabija pastangos tapti taikos nešėjomis nedavė naudos. Čilė sulaukė kaltinimų aktyviai talkinanti Maskvai kare. Rugsėjį V. Zelenskis užsipuolė Brazilijos valdžią „dėl paramos Rusijai“. Tad lieka Indija.

„Esame šalis, galinti atvirai kalbėtis su rusais apie šią (Ukrainos) problemą“, – lankydamasis Malaizijoje kovą sakė Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras. V. Putinas rugsėjo pradžioje patvirtino, „pasitikintis“ Indija, Kinija ir Brazilija – visos priklauso BRICS grupei – kaip „tarpininkėmis“ kalbantis su Ukraina.

Rugsėjį viešėdamas Vokietijoje Indijos diplomatijos vadovas pareiškė, kad Indija „suinteresuota ir įsitraukusi“ į pastangas rasti būdą, kaip užbaigti karą, ir patvirtino, jog Indija „sulaukė pasiūlymų“ surengti naują taikos viršūnių susitikimą. Tokiose derybose turi dalyvauti ir Rusija, akcentavo ministras, taip atmesdamas Šveicarijos stiliaus taikos konferenciją, vykusią be Kremliaus atstovų.

V. Zelenskis ilgą laiką vis atmesdavo bet kokius siūlymus, kuriuose Ukrainai tektų atsisakyti savo teritorijų, ir pasipiktino Kinijos ir Brazilijos pateiktu planu, kuriame nebuvo užsiminta apie Ukrainos teritorinio vientisumo išsaugojimą. Indija su šiuo planu neturėjo nieko bendro.

Rugsėjį Berlyne Indijos užsienio reikalų ministras neįvardijo, ar jo šalis planuoja teikti savo taikos siūlymą, tačiau Kyjivas nepraranda vilties, kad Indija tai padarys ateityje.

„Galiu pasakyti, kad Indija yra patikima Ukrainos partnerė, ji globali jėga, galinti nulemti pasaulio įvykių dinamiką. Norime, kad Indija aktyviai įsitrauktų į taikos formulės paieškų procesą, nes mūsų šalis tikrai gali lemti pokytį“, – „Politico“ sakė Indijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Heorhii Tykhyi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)