V. Jumaševas patarėju dirbo neatlygintinai ir turėjo ribotą įtaką V. Putino priimamiems sprendimams, tačiau jo atsistatydinimas nutraukė vieną iš paskutinių jungčių, siejančių V. Putino administraciją su B. Jelcino valdymo laikotarpiu, kai buvo įgyvendinta ne viena liberali reforma, o Rusija labiau atsivėrė Vakarams.

Vasario 24 d. V. Putinas įsakė ginkluotosioms pajėgoms užpulti Ukrainą. Šią invaziją Vakarai pasmerkė kaip nepagrįstos agresijos aktą, o Maskva ją vadina „specialia operacija“, neva reikalinga Rytų Ukrainoje gyvenantiems rusakalbiams apsaugoti.

Kovo mėnesį Anatolijus Čiubaisas, dar viena svarbi B. Jelcino eros figūra, atsisakė Kremliaus specialiojo pasiuntinio pareigų. Gegužės mėnesį Rusijos nuolatinės atstovybės prie Jungtinių Tautų diplomatas išėjo iš darbo dėl karo Ukrainoje.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kol kas neatsakė į prašymą pakomentuoti V. Jumaševo atsistatydinimo ir neatsiliepė į skambutį. V. Jumaševas irgi nesureagavo į „Reuters“ užklausą pateikti komentarų.

Valentinas Jumaševas

Fondo „Boriso Jelcino prezidento centras“, kurio patikėtinių tarybai priklauso V. Jumaševas, vykdomojo direktoriaus pirmoji pavaduotoja Liudmila Telen pranešė „Reuters“, kad B. Jelcino žentas iš Kremliaus patarėjo pareigų pasitraukė balandžio mėnesį.

Paklausta, kodėl V. Jumaševas išėjo, L. Telen atsakė: „Pats taip nusprendė.“

Antras asmuo, žinantis V. Jumaševo pasitraukimo priežastis, panoro likti anonimu ir taip pat patvirtino, kad V. Jumaševas nustojo eiti Rusijos prezidento patarėjo pareigas balandį.

Būtent V. Jumaševas vadovavo prezidento administracijai 1997 m., kai buvęs KGB agentas V. Putinas, prieš metus Kremliuje gavęs vidutinio rango administracinį postą, buvo paaukštintas iki Kremliaus administracijos vadovo pavaduotojo.

Šis paaukštinimas virto savotišku V. Putino karjeros tramplinu – galiausiai jis tapo B. Jelcino įpėdiniu, o pastarajam atsistatydinus, 2000 m. laimėjo prezidento rinkimus.

Nors bėgant metams V. Putino politika nukrypo nuo B. Jelcino propaguotų idėjų, Rusijos lyderis išsaugojo ryšius su buvusia pirmąja šalies pora ir jos šeimos nariais.

Kaip rašoma Kremliaus interneto svetainėje, 2020 m. vasario mėnesį V. Putinas apsilankė B. Jelcino dukters Tatjanos namuose ir pasveikino ją su gimtadieniu.

Suaugusi V. Jumaševo ir Tatjanos dukra Marija vasario 24 d. savo instagramo paskyroje paskelbė Ukrainos vėliavos nuotrauką, po kuria parašė žodžius „Karui – ne“ ir paliko sudaužytos širdies jausmaženklį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją