Apie tai pranešė platformos „Telegram“ kanale „Krymo vėjas“. Kaip rašė kanalo nariai, sprogimai girdėjosi Sevastopolyje ir Balaklavos gyvenvietėje.

Pranešama, kad veikė rusų oro gynybos sistemos netoli Eupatorijos, Bachčisarajaus ir Inkermano, taip pat pačiame Sevastopolyje. Kanalo duomenimis, būta antskrydžių Sevastopolio įlankos regione.

„Girdisi detonacija palei Kazokų įlanką, kurioje įsikūrusi Rusijos jūrų pėstininkų 810-a brigada“, – rašė „Krymo vėjas“.

Pranešama, kad Rusijos oro gynybos sistema numušė raketą netoli Učkujevkos paplūdimio prie Sevastopolio. Taip pat pranešta ir apie rusų oro gynybos raketų kritimą – dalis nukrito į jūrą, tačiau vienas sviedinys nukrito paplūdimyje prie žmonių. Kanalo duomenimis, paplūdimyje yra žuvusių, ten suvažiavo daug greitosios pagalbos automobilių.

Sprogimai Kryme

Incidentą paplūdimyje patvirtino ir rusų paskirtas Sevastopolio lyderis Michailas Razvožajevas. Jo teigimu, paplūdimyje yra sužeistųjų ir žuvusiųjų dėl rusų oro gynybos sistemos veikimo.

„Raketų ataka atremta. Pirminiais duomenimis, 5 oro taikiniai sunaikinti danguje virš akvatorijos. Numuštų objektų nuolaužos nukrito pakrantės zonoje. Gelbėjimo tarnybos pirminiais duomenimis, Učkujevkos srityje sužeisti 12 žmonių, tarp jų – du vaikai“, – iš pradžių rašė M. Razvožajevas, vėliau patikslino, kad žuvo du žmonės, o sužeistųjų – daugiau nei 20.

Vietos gyventojai skundžiasi, kad raketų atakos metu okupantai neįjungė oro pavojaus sirenų. Taip pat pranešama, kad žmonių neįleido į požemines patalpas palaukti, kol baigsis ataka.

Vėliau Rusijos Gynybos ministerija pranešė, kad incidentas paplūdimyje Sevastopolyje įvyko, rusu oro gynybos sistemai atremiant ukrainiečių raketas ATACMS.

Dar vėliau M. Razvožajevas atnaujino informaciją – rašė, jog žuvo ne du, o trys žmonės (tarp jų – du vaikai), o sužeistųjų – apie šimtas.

Paplūdimyje žuvo ir Magadano mero pavaduotojo Olego Averjanovo 9 metų dukra.

Kaip „Telegram“ kanale rašė miesto meras Jurijus Grišanas, Sofija ilsėjosi Sevastopolyje su tėvais. Jis pareiškė užuojautą O. Averjanovui.

Tarp aukų Sevastopolyje yra 27 vaikai, penki iš jų sunkios būklės, praneša RIA Novosti, remdamasi Sveikatos apsaugos ministerija ir vaikų ombudsmene Marija Lvova-Belova.

124 žmonės buvo sužeisti per raketų ataką aneksuotame Sevastopolyje, praneša RIA Novosti, cituodama Rusijos Federacijos Sveikatos apsaugos ministeriją.

Ne ATACMS: analitikai nustatė raketą, kuri sprogo Krymo paplūdimyje

Nors, atsižvelgiant į ribotus duomenis, sunku padaryti galutines išvadas, jau aišku, kad ant poilsiautojų sausakimšame paplūdimyje krito Rusijos priešlėktuvinės raketos. Kariniai analitikai padarė šią išvadą išnagrinėję viešumoje pasirodžiusias nuotraukas.

Pačią nuotrauką paskelbė „Telegram“ kanalas „Krymo vėjas“.

„Raketos fragmentai Uchkuevkoje. Nuotrauka yra mūsų prenumeratoriaus“, – rašo kanalas, publikuodama atitinkamą nuotrauką.

Karinis analitikas Aleksandras Kovalenko fragmentą identifikavo kaip priešlėktuvinės raketos dalį iš „Tor-M2“ priešlėktuvinių raketų sistemos.

„Dar per anksti daryti išvadas, bet tai tikrai ne ATACMS, o labiau panašu į oro gynybos sistemos „Tor-M2“ raketas 9M330. „Tor-M2“ oro gynybos sistemos naudojimas balistinės raketos perėmimui yra kvailas ir beprasmis. Savo ruožtu, jei raketa nesusitvarko su užduotimi, suveikia jos savaiminio sunaikinimo sistema. Gali būti, kad raketa, kuri neperėmė oro objekto, savaime susinaikino tiesiai virš poilsiautojų galvų Uchkuevkoje“, - rašo A. Kovalenko.