Strateginių ir tarptautinių studijų centro duomenimis, Rusijos raketos „Sarmat“ veikimo nuotolis yra nuo 6 214 iki 11 184 mylių, taigi šis Prancūzijos miestas, kuriame įsikūręs Europos Parlamentas, yra jos pasiekiamumo zonoje.

V. Volodinas, kuris nuo 2016 metų eina Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pareigas, tai pareiškė reaguodamas į naujausius Europos Parlamento raginimus panaikinti apribojimus Ukrainai naudoti Vakarų tiekiamą ginkluotę Rusijos teritorijoje ir paspartinti ginklų tiekimą Kyjivui.

Ketvirtadienį Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kurioje Europos Sąjungos (ES) valstybės narės raginamos leisti Ukrainai naudoti „Vakarų ginklų sistemas prieš teisėtus karinius taikinius Rusijoje“.

Europos Parlemento rezoliucijoje, kuri buvo priimta 425 nariams balsavus už, 131 – prieš ir 63 susilaikius, teigiama, kad „nepanaikinus dabartinių apribojimų Ukraina negali visapusiškai pasinaudoti savo teise į savigyną ir toliau patiria išpuolių prieš savo gyventojus bei infrastruktūrą“.

Dokumente taip pat raginama, kad ES šalys įvykdytų ankstesnius pažadus toliau tiekti ginklus, oro gynybos sistemas ir šaudmenis, „įskaitant raketas TAURUS“ – Vokietijoje ir Švedijoje pagamintas sparnuotąsias raketas, kurių veikimo nuotolis viršija 400 kilometrų.

„Jei kas nors panašaus nutiks, Rusija duos griežtą atsaką naudodama galingesnius ginklus, – toliau rašoma V. Volodino pranešime. – Tai, ką ragina Europos Parlamentas, veda prie pasaulinio karo naudojant branduolinius ginklus.“

Nors Ukrainai JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija atsiuntė tolimojo nuotolio raketų, įskaitant sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“ ir kariuomenės taktines raketų sistemas ATACMS, iki šiol Kyjivas negalėjo jų naudoti smūgiams Rusijos gilumoje, nes Vakarai baiminasi, kad tai gali paaštrinti konfliktą.

ATACMS

ES rezoliucija priimta po daugybės KYjivo raginimų naudoti Vakarų ginkluotę tolimiems smūgiams, kuriuos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino „vieninteliu sprendimu“, galinčiu užkirsti kelią Rusijos kariuomenės pažangai, leidžiančiu jai taikytis į oro bazes, kurias Vladimiras Putinas naudoja Ukrainos miestų bombardavimui.

„Jei mūsų partneriai panaikintų visus apribojimus tolimojo nuotolio pajėgumams, Ukrainai nereikėtų fiziškai įžengti į Kursko sritį, kad apsaugotų Ukrainos piliečius pasienio zonoje ir sunaikintų Rusijos agresijos potencialą“, – rugpjūčio 19 dieną sakė Ukrainos prezidentas.