Nors Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir N. Pelosi protežė, Atstovų Rūmų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas (abu kilę iš Niujorko) irgi yra kalbėjęsi su J. Bidenu apie Demokratų partijos nuogąstavimus dėl rinkimų kampanijos tąsos, trys šaltiniai „NBC News“ sakė, kad kiekvieną kartą, kai kalbos apie galimą J. Bideno pasitraukimą iš rinkimų kampanijos pradėdavo rimti, būtent N. Pelosi vėl pakurstydavo ugnį.

Skirtingai nuo dviejų dabartinių Demokratų partijos lyderių, N. Pelosi nebepriklauso vadovų komandai ir galėjo sau leisti imtis aktyvesnio vaidmens stengiantis priversti J. Bideną pasitraukti iš rinkimų kovos po tragiško pasirodymo debatuose praėjusį mėnesį.

„Manau, kad Pelosi toliau demonstruoja, kad yra meistriška politinė taktikė“, – sekmadienį sakė demokratų Atstovų Rūmuose lyderių padėjėjas.

Tris savaites trukusio skausmingo išbandymo Demokratų partijai metu N. Pelosi nė karto viešai neparagino J. Bideno pasitraukti iš rinkimų kovos. Neparagino ir C. Schumeris ar H. Jeffriesas. Tokie veiksmai galėjo įsiutinti J. Bideną ir priversti jį užsispyrus tęsti rinkimų kampaniją.

Vietoje viešų raginimų N. Pelosi dirbo tyliai ir metodiškai, kalbėjosi su dešimtimis žemesnio rango įstatymų leidėjų, savo senosios lyderių komandos nariais ir dideliam Demokratų partijos finansinių rėmėjų tinklui priklausančiais žmonėmis, kurie kadaise ją buvo pavertę produktyviausia lėšų rinkėja.

Nancy Pelosi

Anot dviejų šaltinių, tiems pažeidžiamiems žemesnio rango įstatymų leidėjams, kurie į ją kreipėsi prašydami patarimo prieš J. Bidenui priimant pribloškiantį sprendimą pasitraukti iš rinkimų kovos, M. Pelosi rekomendavo „atvirai išsakyti savo nuomonę“. N. Pelosi artimas šaltinis aiškiai leido suprasti, kad ji neinicijavo pokalbių, bet atsiliepinėjo į telefono skambučius. Penktadienį, liepos 19 d., 13 Kongrese esančių demokratų paragino J. Bideną pasitraukti iš rinkimų kovos (tai didžiausias nuomonę pakeitusių prezidento šalininkų skaičius, užfiksuotas per vieną dieną) ir sudavė mirtiną smūgį jo kampanijai.

„Banga, kurią penktadienį sukėlė Kongreso nariai, paraginę jį pasitraukti, buvo Nancy darbas“, – teigė vienas pažeidžiamoje padėtyje esantis Atstovų rūmų demokratas, praėjusią savaitę kalbėjęs su N. Pelosi.

Per jų pokalbį, įstatymų leidėjo teigimu, N. Pelosi dukart paklausė, ką rodo apklausų skaičiai – tiek įstatymų leidėjui, tiek J. Bidenui šio asmens svyruojančioje apygardoje – kad galėtų juos užsirašyti.

„Esmė ta, jog ji jautė, kad mūsų galimybėms susigrąžinti daugumą gresia pavojus“, – „NBC News“ sakė demokratas.

Paklaustas, kiek N. Pelosi yra atsakinga už J. Bideno sprendimą pasitraukti, įstatymų leidėjas atsakė: „50 proc.“.

Kai J. Bidenas užėmė tvirtą poziciją ir pareiškė, kad tikrai neatsisakys dalyvauti varžybose, N. Pelosi pasirodė jo mėgstamoje MSNBC laidoje „Morning Joe“. Ji noriai kalbėjo šia tema, sakydama, kad J. Bidenas turi priimti sprendimą, „nes laiko lieka vis mažiau“, nors jis ir jo kampanijos atstovai tvirtino, kad prezidentas yra nusprendęs pasilikti.

Praėjus savaitei po pasirodymo MSNBC laidoje, N. Pelosi per privatų skambutį telefonu 81 metų J. Bideną, kurį Vašingtone pažįsta jau daugiau nei 30 metų, įspėjo dėl 2024 metų rinkimų realybės: jis gali taip smarkiai pralaimėti jų bendram politiniam priešininkui, respublikonui Donaldui Trumpui, jog pakenks demokratams, ir šie savo ruožtu gali prarasti Atstovų Rūmų ir Senato kontrolę.

Ir netgi po to, kai praėjusį savaitgalį surengtas pasikėsinimas į D. Trumpą sukrėtė šalį ir, regis, privertė įstrigti J. Bideno nušalinimo pastangas, N. Pelosi artimų sąjungininkų trijulė vėl iškėlė šį klausimą į pirmą planą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją