„NBC News“ citavo J. Bideno vidiniam ratui artimą asmenį, kuris pareiškė, kad „jis yra labai įsiutęs“.

J. Bidenas šeštadienį buvo savo namuose Delavero valstijoje kartu su pirmąja ponia Jill Biden, kai suprato, kokį sprendimą teks priimti, atsižvelgiant į mažėjantį populiarumą ir finansinę paramą, teigė šaltiniai.

Daugelis demokratų, įskaitant svarbų rinkimų kampanijos komandos narį, iš anksto nežinojo, kad J. Bidenas nuspręs pasitraukti iš rinkimų kovos, ir šią žinią išgirdo kartu su likusiu pasauliu.

Nusprendęs nebedalyvauti rinkimuose, Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas atliko 40–50 skambučių, sakė šaltiniai. Kamala Harris irgi nepaleido iš rankų telefono, nes pradėjo savo rinkimų kampaniją.

Kaip skelbia CNN, viceprezidentė daugiau nei 10 valandų skambino daugiau nei 100 partijų lyderių, Kongreso nariams, gubernatoriams ir kitų organizacijų atstovams.

Baltųjų rūmų darbuotojus pribloškė Bideno sprendimas

Užsidaręs savo namuose Delavero pakrantėje ir vis dar sveikstantis nuo COVID-19, JAV prezidentas Joe Bidenas šeštadienio vakarą pradėjo taikytis su mintimi, kad jo perrinkimo kampanija baigėsi, rašo „Politico“.

Pastarąsias kelias dienas J. Bidenas praleido konsultuodamasis su savo vyriausiaisiais padėjėjais, bandžiusiais rasti būtų, kaip pasiekti pergalę per lapkričio mėnesį numatytus rinkimus, sakė prezidento aplinkai artimi žmonės, kuriems tam, kad galėtų kalbėti apie vidines diskusijas, buvo užtikrintas anomiškumas.

Prezidentas ištisomis savaitėmis atkakliai tikino, kad jis vis dar yra geriausias kandidatas, galintis įveikti Donaldą Trumpą, nors vis gausėjo įrodymų, kad parama jam tiek iš įstatymų leidėjų demokratų, tiek iš rinkėjų nuolat mažėja.

Prie Baltųjų rūmų – žinutė Bidenui

Anksčiau J. Bidenas ne kartą buvo nuvertintas, sakė jis tiek viešai, tiek privačiai, ir jis, pasilikdamas lenktynėse ir užsitikrindamas antrąją kadenciją, dar kartą troško įrodyti, kad jie klydo.

Tačiau atėjus šeštadienio vakarui, J. Bidenas nedideliam būriui artimų padėjėjų pareiškė, kad būtų atviras alternatyviai baigčiai. Pasak šaltinių, diskusijose Rehobote, kurių metu buvo tariamasi dėl J. Bideno rinkimų kampanijos baigties, dalyvavo tokie aukšti patarėjai kaip Mike`as Donilonas ir Steve`as Ricchetti, taip pat personalo vadovo pavaduotoja Annie Tomasini ir pirmosios ponios Jill Biden vyresnysis patarėjas Anthony Bernalas.

Galutinį sprendimą, jog pasitraukia iš rinkimų kampanijos, J. Bidenas priėmė sekmadienio rytą. Tuomet jis atskirai paskambino personalo vadovui Jeffui Zientsui, savo kampanijos pirmininkei Jen O`Malley Dillon bei viceprezidentei Kamalai Harris ir informavo juos apie savo sprendimą.

Sekmadienio popietę, 13 val. .45 min. vietos (19 val. 45 min. Lietuvos) laiku JAV prezidentas surengė vaizdo pokalbį su savo aukščiausiais Baltųjų rūmų bei rinkimų kampanijos darbuotojais, įskaitant Anitą Dunn, vadovaujančią Baltųjų rūmų komunikacijos strategijai.

Po minutės jis paskelbė viešą pareiškimą, kuris šoko bangomis nuvilnijo per Amerikos politinį peizažą ir apvertė aukštyn kojomis 2024 metų rinkimus.

J. Bideno pareiškimas socialiniame tinkle X nustebino daugumą likusių Baltųjų rūmų bei rinkimų kampanijos darbuotojų, negavusių jokių ženklų, kad J. Bidenas ketina persvarstyti savo kandidatūrą. Nuo to karto J. Zientsas rūpinosi komunikacija su nerimaujančia administracija ir sekmadienio popietę rengė pokalbius tiek su kabineto, tiek su Baltųjų rūmų aukštesnio rango darbuotojais. Planuojama, kad pirmadienio rytą J. Zientsas surengs visuotinį susirinkimą su Baltųjų rūmų darbuotojais, taip pat susitiks su vykdomosios atšakos paskirtaisiais pareigūnais.

„Negalėčiau labiau didžiuotis, dirbdamas prezidentui Joe Bidenui, viceprezidentei Kamalai Harris ir Amerikos žmonėms – kartu su jumis visais, geriausia Baltųjų rūmų komanda per visą istoriją, – teigė J. Zientsas darbuotojams skirtame elektroniniame laiške, kurį gavo „Politico“. – Mūsų laukia dar tiek daug darbų – ir, kaip sako prezidentas Bidenas, „nėra nieko, ko Amerika negalėtų padaryti“ – kai tai darome kartu“.

Kaip ir didžioji dalis Amerikos visuomenės – bei daug, daug žurnalistų – kai kurie Baltųjų rūmų darbuotojai sakė, kad buvo priblokšti, kai prezidento J. Bideno sprendimą pirmiausia sužinojo iš platformos X, anksčiau vadintos „Twitter“.

BBC žurnalistė, kalbėjusi su vienu pažįstamu, dirbančiu Baltuosiuose rūmuose, pranešė, kad jis pasakojo, jog leido laisvalaikį su draugais, kai pamatė šią naujieną savo paskyros sraute.

„Tai buvo pirmoji žinia, kurią išgirdau, – sakė darbuotojas, prašęs neviešinti jo vardo. – Manau, kad tai nebuvo visiškai netikėta, bet įvyko greičiau, nei būčiau pagalvojęs“.

„Politico“ ir kiti JAV žiniasklaidos šaltiniai pranešė, kad panašiai nieko nenujaučiant, šis pranešimas užklupo net vyresniuosius padėjėjus, įskaitant vyriausiąją patarėją Anitą Dunn.

„Visi sužinojome iš tviterio, – neįvardyto demokrato žodžius citavo žiniasklaida. – Niekas iš mūsų nesupranta, kas vyksta“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)