Pokalbiai rengiami praėjus beveik metams po paskutinio aršių varžovų susitikimo, prieš tai žlugus keliems derybų raundams.

„Tikimės, kad naujas dialogo raundas pasiųs kitokią žinutę ir baigsis kitokia gaida“, – sakė ES užsienio reikalų įgaliotinis Josepas Borrellis.

Praėjusiais metais praktiškai žlugo derybos tarp Serbijos ir Kosovo, kuriomis siekta sudaryti svarbų susitarimą dėl ryšių normalizavimo. Per viršūnių susitikimą Šiaurės Makedonijoje 2023 m. kovą prezidentas A. Vučičius atsisakė pasirašyti ES ir JAV remiamą Ohrido susitarimą – jis kalbėjo apie dešinės rankos skausmą, kuris greičiausiai tęsis „daug metų“.

Diplomatai ir toliau ragino įgyvendinti šį susitarimą, tačiau nepasirašytos sutarties nevykdo nė viena pusė.

Žlugus deryboms, Šiaurės Kosovo teritorijose, kuriose gyventojų daugumą sudaro serbai, kilo neramumai. Jų kulminacija tapo pernai rugsėjį įvykęs kruvinas incidentas, kai viename vienuolyne netoli Serbijos sienos ginkluoti serbai susirėmė su Kosovo pareigūnais.

Įtampa toliau augo, kai Prištinos vyriausybė vasarį pripažino eurą vienintele teisėta valiuta ir taip iš esmės uždraudė Serbijos dinaro naudojimą. Tai apsunkino Serbijos galimybes toliau finansuoti paralelines sveikatos priežiūros, švietimo ir socialinės apsaugos sistemas Kosovo serbams.

A. Kurtis šį sprendimą gynė kaip priemonę susidoroti su didelėmis į Kosovą iš Serbijos plaukiančiomis pinigų sumomis ir pažaboti organizuoto nusikalstamumo grupes.

Prieš derybas Briuselyje Serbijos premjeras Milošas Vučevičius naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad Serbija yra pasirengusi kalbėti apie kompromisus dėl Kosovo. „Esame pasirengę sudaryti susitarimus ir kompromisus, kurie reiškia, kad nė viena pusė nebus visiška nugalėtoja ar visiška pralaimėtoja“, – tvirtino jis.

Priešiškumas tarp Kosovo ir Serbijos verda nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje vykusio Serbijos pajėgų ir etninių albanų sukilėlių karo, per kurį NATO įsikišo prieš Belgradą, laikantį Kosovą atsiskyrusiu regionu.

Priština 2008 m. paskelbė nepriklausomybę. Serbija atsisako tai pripažinti, nes laiko Kosovą istorine tautos tėvyne.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją