Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kaltina Rusijos pilietybę turintį krikščionį verslininką Sirijoje tarpininkavimu sandoriams tarp Sirijos vyriausybės ir IS džihadistų, praneša thedailybeast.com.

Turkijos vadovas pareiškė, kad George‘as Haswanis buvo stambiausias prekiautojas, kad jis turi dvigubą Sirijos ir Rusijos pilietybę, kad pirko naftą iš IS ir pardavinėjo ją Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybei bei tarptautiniams prekiautojams. R. T. Erdogano teigimu, Turkija turi įrodymų, kad G. Haswanis turėjo sandorių su Sirijos vyriausybe ir IS, kurios oficialiai yra priešės.

Jis reagavo į Rusijos prezidento Vladimiro Putino bei kitų rusų politikų kaltinimus, kad R. T. Erdoganas su savo šeima asmeniškai yra prisidėję prie nelegalaus IS naftos gabenimo į Turkiją. Ginčas užvirė po Turkijos ir Rusijos konfrontacijos, kuri prasidėjo, kai lapkričio 24 d. Turkija numušė Rusijos naikintuvą pasienyje su Sirija.

Abiejų pusių teiginiuose gali būti tiesos. Ne paslaptis, kad IS plukdo naftą iš Sirijos į Turkiją, taip pat ne paslaptis, kad ji pardavinėja naftą B. al Assado režimui. Na o kaltinimai G. Haswaniui ir jo kaleidoskopiniams ryšiams atskleidžia įdomių faktų.

G. Haswanis yra krikščionis iš Yabroudo, miesto su 25 000 gyventojų, esančio apie 80 km į šiaurę nuo Damasko, arti sienos su Libanu. Turkijos žiniasklaida rašo, kad G. Haswanis buvo apmokytas Rusijoje, o vėliau įsteigė Sirijoje inžinerijos ir statybų įmonę HESCO.

Ne tik Turkijos prezidentas kaltina G. Haswanį. Praėjusią savaitę JAV Finansų departamentas įtraukė jį į juodąjį sąrašą ir pavadino naftos, Sirijos režimo perkamos iš IS, sandorių tarpininku.

JAV Finansų departamentas taip pat pranešė, kad G. Haswanio kompanija vadovavo energetikos gamybos gamykloms Sirijoje, teritorijose, kontroliuojamose IS. Kovą Europos Sąjunga (ES) įvedė sankcijas G. Haswaniui, kuris, anot Briuselio, vadinasi ir al Hasawanio bei Heswanio pavardėmis. ES teigė, kad B. al Assadas pasitikėjo juo, kaip tarpininku ir grandimi tarp Sirijos vyriausybės ir IS.

„Kaltinimas Haswaniui piešia ciniškus sandorius tarp dviejų monstrų ir krikščionį tarpininką, tvarkantį jiems abiem naudingą verslą, – pernai rašė Libano naujienų portalas NOW. – Gali paaiškėti, kad tai buvo režimo bičiulis krikščionis, kuris palengvino jo sandorius su IS ir tiesiogiai prisidėjo prie grupuotės stiprėjimo.“

ES įvedė sankcijas G. Haswaniui ir HESCO, motyvuodama tuo, kad jis buvo tarpininkas B. al Assado režimui perkant naftą iš IS. Buvo įšaldytas G. Haswanio ir 12 kitų individų bei įmonių turtas Europoje, asmenims buvo uždrausta įvažiuoti į 28-ias ES šalis.

Tuo metu G. Haswanis atmetė kaltinimus ir pareiškė „Reuters“, kad ES neturi jokių įrodymų ir kad Briuselis verčiau ieškotų tarpininko, kuris gabena IS naftą į Turkiją. Tačiau ES lyderiai pareiškė, kad įrodymai prieš G. Haswanį akivaizdūs.

G. Haswanio įtraukimas į sankcionuotųjų sąrašą buvo dar vienas ženklas, kad B. al Assado karas prieš IS – apgaulė ir kad jis finansiškai remia IS, pareiškė britų užsienio reikalų ministras Philipas Hammondas.

Turkijos interneto portalas „Radikal“ ir kiti žinių portalai rašė, kad HESCO turi artimų verslo ryšių su Rusijos kompanijomis ir Rusijos kariuomene. Rašyta, kad G. Haswanis vedė rusę, sklandė gandai, kad jį pasamdė Rusijos žvalgyba. Vėliau jis išsiskyrė su ruse ir vedė sirę, turinčią giminystės ryšių su B. al Assadu.

Manoma, kad HESCO biurui Maskvoje vadovauja B. Haswanio žentas Josephas Arbashas, buvęs Sirijos Komunistų partijos narys. Kompanija turi verslo reikalų Sudane ir Alžyre, yra didžiausia Sirijos kompanija, anot ES. Prieš dvejus metus kompanija pastatė dujų gamyklą Sirijoje ir yra Rusijos bendrovės „Strojtransgaz“ subrangovė.

Pernai dujų gamyklą centrinėje Sirijoje, Tabkos mieste užgrobė IS, anot ES diplomato, dabar ją valdo IS ir Sirijos vyriausybė.

Naujienų portalai rašo, kad G. Haswanis dalyvavo derybose, po kurių 2014 m. buvo paleistos 13 graikų ortodoksų vienuolių. Vienuoles įkaitėmis laikė grupuotė „Nusra Front“, „Al Qaeda“ atšaka Sirijoje. Jas iškeitė į moterų ir vaikų grupę, tarp kurių buvo Sirijos opozicijos asmenų, laikomų vyriausybės nelaisvėje, giminaičių. Vienu metu pagrobėjai ir įkaitės apsistojo G. Haswanio name Yabroude.

Vargu, ar G. Haswanis su giminaičiais vieni visame tame dalyvauja, naftos sandorių su teroristais, kurie žiauriai žudo savo aukas, dvokas jaučiamas ir Maskvoje, aiškėjant naujiems faktams.

Po Turkijos prezidento kaltinimų daugelis Rusijoje susimąstė, kokį žaidimą iš tiesų Kremlius žaidžia Sirijoje, kurioje skelbia kovojantis su IS, tačiau daugumą lėšų išleidžia B. al Assado gynybai.

Praėjusio penktadienio rytą nepriklausomi transliuotojai – radijas „Echo Moskvy“ ir „Rain TV“ aptarinėjo Kremliaus, B. al Assado ir IS draugystę, kuri naujai nušvietė V. Putino karą su teroru Sirijoje.

„Rain TV“ komentatorius Stanislavas Belkovskis sakė, kad Turkijos vadovo kaltinimai jo nenustebino: „Įtariau, kad V. Putinas per daug nebombarduoja IS pajėgų, nes jos padėjo B. al Assadui atsikratyti jo oponentų, o dabar matome, kad Damaskas ir Maskva turi verslo interesų.“

G. Haswanis gali būti tarpininkas, na o pagrindinis verslininkas yra Kirsanas Iliumžinovas, buvęs Rusijos Federacijai priklausančios Kalmykijos Respublikos prezidentas bei ilgametis Pasaulio šachmatų federacijos prezidentas.

K. Iliumžinovas garsėjo ryšiais su Artimaisiais Rytais ir neskaidriais verslo sandoriais. JAV Finansų departamentas praneša, kad jis turi artimų ryšių su Mudalalu Khuriu, kuris „atstovauja (B. al Assado) režimo verslo ir finansiniams interesams Rusijoje“.

2011 m. K. Iliumžinovas asmeniniu lėktuvu nuskraidino „The Daily Beast“ korespondentę Anną Nemcovą parodyti savo namų Kalmykijos Respublikoje. Pirmą dienos pusę jis dar buvo blaivus ir kalbėjo apie savo draugystę su Artimųjų Rytų diktatoriais. Jis sakė, kad visi jam patinka ir visi yra jo draugai.

Kalbėdamas apie save trečiuoju asmeniu, K. Iliumžinovas aprodė žurnalistei savo namus šalies sostinėje Elistoje. Jis parodė „pono Iliumžinovo šalia iškiliausių asmenų nuotraukas“, ypač didžiavosi savo besišypsančiu veidu šalia Sirijos lyderio B. al Assado.

Tais, metais, 2011-aisiais, K. Iliumžinovas apkeliavo 10 Azijos ir Artimųjų Rytų šalių. „Man jie visi vienodai patinka – Saddamas Husseinas, Muammaras Gaddafis, Dalai Lama ar Vladimiras Putinas, – visi, kuriems patinka šachmatai, yra mano draugai“, – sakė jis A. Nemcovai, akivaizdžiai nesijaudindamas, kad pirmi du jo paminėtieji buvo nuversti nuo valdžios.

Toje pačioje kelionėje jis pasakojo apie savo kelionę su NSO ateiviais: „Tie, kurie turėjo panašios patirties, kaip aš, bijo viešai sakyti tiesą, nes žmonės gali pagalvoti, kad jiems šizofrenija.“

Kai jie su A. Nemcova nusileido Maskvoje, K. Iliumžinovas buvo visiškai girtas. Jo draugai oligarchai nerimavo, kai jis išlipęs iš lėktuvo vis kartojo, kad laikas nusipirkti mėsos.

2012 m. K. Iliumžinovas buvo susitikęs su B. al Assadu 3 valandas, vėliau pripažino norėjęs padėti Sirijos lyderiui.

Praėjusį penktadienį nei K. Iliumžinovas, nei jo „Russian Financial Alliance Bank“ neatsiliepė į skambučius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1474)