Pirmasis punktas numato prašyti Vakarų saugumo garantijų, panašių į abipusės gynybos paktą, kurį yra sudariusios NATO valstybės narės.

Anot laikraščio, antrajame punkte kalbama apie tai, jog Ukrainos ginkluotosios pajėgos tęs savo operaciją Rusijos Kursko srityje, kad turėtų „teritorinį kozirį“.

Trečiajame plano punkte prašoma „konkrečių“ šiuolaikinių ginklų, o ketvirtajame – tarptautinės finansinės pagalbos Ukrainos ekonomikai atkurti.

Laikraštis „The Times“ rašo, kad per savo vizitą Jungtinėse Valstijose V. Zelenskis paprašys saugumo garantijų, kad Ukraina nebūtų priversta sudaryti nepalankaus taikos susitarimo, kurį gali pasiūlyti respublikonas Donaldas Trumpas, jei lapkričio mėnesį jis laimės JAV prezidento rinkimus.

Ukrainos prezidentas taip pat nori „dar kartą užtvirtinti“ JAV paramą, kai D. Trumpas ir jo bendražygis J. D. Vance`as pareiškė, jog šį karą galima užbaigti, pasiūlius teritorines nuolaidas Rusijos naudai.

Be to, vienas NATO šalies diplomatas pažymėjo, kad dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas vargu ar suteiks Ukrainai leidimą ilgojo nuotolio raketomis „Storm Shadow“ smūgiuoti į Rusijos teritorijos gilumą. Jo teigimu, šis Ukrainos reikalavimas buvo intensyvių spekuliacijų objektas.

„Tai iš tikrųjų yra britų ir amerikiečių sprendimas. Tačiau rusų ir Putino keliamos grėsmės lygis dar niekada nebuvo toks stiprus. Ir pagrindinė problema yra ta, kad mes nežinome, kur eina tikrosios raudonos linijos“, – sakė neįvardytas diplomatas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis lankosi JAV

Pristatys „pergalės planą“ Bidenui, Harris ir Trumpui

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sekmadienį atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas itin svarbaus vizito, kad pristatytų Kyjivo planą, kaip užbaigti pustrečių metų trunkantį karą su Rusija.

V. Zelenskis pateiks prezidentui Joe Bidenui bei kandidatams į prezidentus Kamalai Harris ir Donaldui Trumpui savo pasiūlymus, kuriuos jis vadina „pergalės planu“.

Vizitas vyksta po intensyvių vasaros kovų, kai Maskvai sparčiai žengia į priekį Rytų Ukrainoje, o Kyjivas užėmė teritoriją Rusijos Kursko srityje. Be to, Kyjivas jau daugelį savaičių spaudžia Vakarus leisti panaudoti jų tiekiamus tolimojo nuotolio ginklus smogti taikiniams toli Rusijoje, tačiau kol kas tokio sutikimo negavo.

Tikimasi, kad V. Zelenskis mėgins įtikinti J. Bideną persigalvoti.

„Atvykome į Jungtines Amerikos Valstijas, – socialinėje žiniasklaidoje pranešė V. Zelenskis. – Ukrainos pergalės planas bus pateiktas visoms mūsų sąjungininkėms“.

V. Zelenskis vizitą Jungtinėse Amerikos Valstijose pradėjo apsilankymu Skrantono šaudmenų gamykloje, gaminančioje artilerijos ir minosvaidžių sviedinių komponentus, pranešė „Ukrinform“, remdamasi prezidento kanceliarijos svetaine.

Pranešama, jog gamykla dirba visu pajėgumu, kad patenkintų Ukrainos poreikius, ypač 155 mm sviedinių gamyba per metus buvo gerokai padidinta.

Ukrainos vadovas susipažino su gamybos ciklu, kalbėjosi su įmonės vadovybe ir darbuotojais. Jis kalbėjo apie padėtį mūšio lauke ir pabrėžė būtinybę nenutrūkstamai ir laiku pristatyti paskelbtus gynybos paramos paketus.

„Mums garbė pradėti savo vizitą JAV Skrantone, šioje gamykloje Pensilvanijoje. Labai džiaugiamės turėdami tokius partnerius. Žinoma, suprantame, kad Jungtinės Valstijos mums padeda nuo pat plataus masto invazijos pradžios ir tikimės tolesnės jų paramos. Esu dėkingas prezidentui (Joe) Bidenui, JAV Kongresui ir visiems šių gamyklų darbuotojams“, – sakė V. Zelenskis.

Viena svarbiausių diskusijų temų buvo tai, kaip svarbu pradėti bendrą ginklų gamybą Ukrainoje bei Amerikos investicijų į Ukrainos gynybos pramonę galimybė.

V. Zelenskis taip pat pabrėžė, kad ši ir kitos Amerikos gamyklos jau kelis kartus padidino gamybą ir toliau ją didina. „Šioje gamykloje dirba 400 žmonių. Labai norėjau čia apsilankyti ir padėkoti. 400 žmonių išgelbėjo milijonus ukrainiečių (...) Jūs padedate mums atremti Putino invaziją“, – sakė V. Zelenskis gamyklos darbuotojams.

V. Zelenskis teigia nesąs tikras, kad D. Trumpas žino, kaip užbaigti karą

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sakė nesąs tikras, kad D. Trumpas žino, kaip užbaigti karą Ukrainoje, net „jei jis ir mano, kad žino, kaip“.

Ukrainos vadovas tai sakė interviu amerikiečių savaitraščiui „The New Yorker“.

„Šis karas yra toks, kad dažnai kuo giliau į jį žvelgi, tuo mažiau supranti“, – sakė V. Zelenskis.

Pasak V. Zelenskio, jis matė „daug lyderių, kurie buvo įsitikinę, kad žino, kaip užbaigti karą rytoj pat, o kai į jį įsigilino, suprato, kad tai nėra taip paprasta“.

V. Zelenskis atvyko į Niujorką dalyvauti JT Generalinės Asamblėjos 79-osios sesijos aukšto lygio renginiuose.