Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad du pagrindiniai numanomo respublikonų kandidato patarėjai pateikė planą, pagal kurį Kijevui pranešama, kad jis gaus daugiau JAV karinės pagalbos, jei pradės taikos derybas.

Tuo pat metu JAV įspėtų Maskvą, kad atsisakymas derėtis padidins Vašingtono paramą Ukrainai, teigia išėjęs generolas leitenantas Keithas Kelloggas.

Leitenantas K. Kelloggas ir Fredas Fleitzlas, kurie abu buvo D. Trumpo Nacionalinio saugumo tarybos štabo vadovai, kai jis buvo prezidentas, ir sugalvojo šį planą, sakė, kad paliaubos bus grindžiamos taikos derybų metu vyraujančiomis kovos linijomis.

F. Fleitzlas sakė, kad D. Trumpas demonstravo teigiamą požiūrį į šį planą.

„Neteigiu, kad jis su tuo sutiko ar sutiko su kiekvienu jo žodžiu, bet mums buvo malonu sulaukti atsiliepimų“, – sakė jis.

Kremlius teigė, kad bet koks būsimos D. Trumpo administracijos taikos planas turėtų atspindėti mūšio lauko „tikrovę“, tačiau Vladimiras Putinas buvo atviras deryboms.

„Bet kurio plano vertė slypi niuansuose ir atsižvelgime į tikrąją padėtį vietoje“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Iš Ukrainos pusės prezidento patarėjas Mykhailo Podolyak sakė, kad užšaldyti karą vyraujančiose fronto linijose būtų „keista“.

Ukraina turi absoliučiai aiškų supratimą ir tai yra išdėstyta prezidento Zelenskio pasiūlytoje taikos formulėje, ten aiškiai pasakyta – taika gali būti tik sąžininga ir taika gali būti pagrįsta tik tarptautine teise“, – sakė jis.