Ukraina nuo pat karo pradžios prašė sąjungininkų suteikti naikintuvų ir taip nuo rusų raketų apsaugoti šalies oro erdvę. Kol kas Rusija ore išlaiko pranašumą prieš Ukrainą, o F-16 padės situaciją pakeisti – tiek suteikiant priedangą kariams, tiek atakuojant sausumos taikinius, tiek perimant priešų lėktuvus ir raketas.

„Turėjome šimtus susitikimų, diskusijų ir derybų, kaip pagerinti mūsų aviacijos pajėgumus ir stiprinti oro gynybą. Dažnai girdėjome atsakymą, kad tai neįmanoma. O dabar tai tapo realybe. F-16 jau Ukrainoje. Labai didžiuojuosi visais mūsų vyrais, kurie jau įvaldė šiuos lėktuvus ir pradėjo jais naudotis gindami mūsų šalį“, – iš karinės oro bazės šalia Kyjivo kalbėjo V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas pabrėžė esąs labai dėkingas partneriams, ypač šalims, kurios pirmosios išgirdo Kyjivo prašymą: „Dėkoju Danijai, Nyderlandams ir Jungtinėms Valstijoms. Ir visiems mūsų partneriams – mums jūsų parama labai svarbi. Prasidės naujas Ukrainos karinių oro pajėgų istorijos etapas. Nuveikėme labai daug. Kol užtikrinome, kad Ukrainos karinės pajėgos pereis prie naujo aviacijos standarto – vakarietiškų naikintuvų“.

Ukrainos F-16

V. Zelenskis sakė negalįs komentuoti konkrečių kovos operacijų ir atskleisti, kiek naikintuvų jau pasiekė Ukrainą, bet pridūrė: „Kol kas tiek, kiek turi Ukraina, ir kiek turime apmokytų pilotų, yra per mažai“. Nepaisant to, „naikintuvai jau saugo mūsų dangų. Labai gerai, kad jie jau čia, ir galime jais naudotis. Šiandien galiu pasakyti tik tiek, kad mes jais naudojamės“.

Anot prezidento, Ukrainą pasieks ir daugiau naikintuvų, „daug mūsų vyrų jau mokosi jais naudotis“: „Tikiu, kad mūsų partneriai ras galimybių plėsti mūsų pilotų ir inžinierių mokymų programą. Mums tai labai svarbu“.

Kariuomenės vadas Syrskis: F-16 padės sunaikinti daugiau Rusijos raketų ir lėktuvų

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis pareiškė, kad dabar, kai Ukrainą pasiekė naikintuvai F-16, bus numušta daugiau Rusijos raketų ir lėktuvų. Tai teigiama O. Syrskio pranešime, kurį jis paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“, praneša „Ukrinform“.

„F-16 yra Ukrainoje. Tai reiškia, kad bus daugiau sunaikinta okupantų. Bus daugiau numuštų raketų ir lėktuvų, kuriais Rusijos nusikaltėliai atakuoja Ukrainos miestus“, – teigė jis.

O. Syrskis padėkojo sąjungininkams už šį sprendimą. Juk, anot jo, veiksmingas modernių lėktuvų naudojimas pirmiausia reiškia, kad bus išsaugotos Ukrainos karių gyvybės.

„Dėkoju prezidentui, gynybos ministrui ir visiems, kurie dirbo 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, kad F-16 galėtų atsirasti mūsų danguje. Tai dar vienas svarbus žingsnis mūsų pergalės link“, – sakė A. Syrskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)