Šalis įtaria, kad šis laivas neteisėtai eksportavo ukrainietiškus grūdus iš aneksuoto Krymo pusiasalio.

Nuo tada, kai 2022 m. pradžioje Rusija užgrobė daugybę Ukrainos žemės ūkio paskirties žemių, Kyjivas kaltina Maskvą neteisėtai nuimant derlių ir gabenant okupuotose teritorijose užaugintus grūdus į trečiąsias šalis.

Ukrainos generalinė prokuratūra nurodė, kad užsienio laivas, kuris anksčiau per Sevastopolio uostą eksportavo žemės ūkio produktus, buvo sulaikytas Odesos regione.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) atskirame pranešime pažymėjo, kad sulaikė laivo kapitoną, kuris yra kaltinamas pažeidęs taisykles dėl patekimo į okupuotas teritorijas.

SBU taip pat pareiškė, kad grūdai, kuriuos eksportavo šis laivas, buvo užauginti Pietų Ukrainoje.

Anot saugumo tarnybos, pagal šiuos kaltinimus gali būti skiriama maksimali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Su Kamerūno vėliava plaukiojantis laivas 2023 m. lapkritį neteisėtai įplaukė į Sevastopolio uostą ir į jį buvo pakrauta daugiau nei 3 000 tonų žemės ūkio produktų, „skirtų Turkijos bendrovei“, sakė prokurorai.

„Siekiant nuslėpti neteisėtą veiklą, prieš įplaukimą į Sevastopolio uostą buvo išjungta laivo Automatinė identifikavimo sistema (AIS), o tai yra šiurkštus laivybos saugumo reikalavimų pažeidimas“, – priduriama jų pranešime.

Prokurorai teigė, kad šių metų gegužę laivas grįžo į Sevastopolį. Jis buvo sulaikytas Ukrainos Renio uoste, kur prokurorai aptiko Sevastopolio uosto pareigūnų išduotus dokumentus.

Gegužę Europos Sąjunga (ES) įvedė „ribojamuosius“ muitus grūdų importui iš Rusijos, taip siekdama sumažinti Maskvos gaunamas pajamas, kurios gali būti panaudotos karui prieš Ukrainą.

Bloko prekybos komisaras tvirtino, kad ši priemonė padės „susidoroti su Rusijos vykdomu neteisėtu vogtų Ukrainos grūdų eksportu į ES rinkas“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją