Ukrainą jau pasiekusios amunicijos vertė, „Financial Times“ skaičiavimais, gali būti apie 800 mln. eurų.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius nurodė, kad ši suma iš esmės yra tiksli. Jis sako, kad situaciją vertina kaip „verslo galimybę“.

„Tai yra mūsų ekonominio atgimimo dalis ir mums tai yra svarbu. Taip, mes eksportuojame savo amuniciją“, – sakė jis interviu „Financial Times“.

„Negalime eksportuoti į Ukrainą ar Rusiją... Tačiau esame sudarę daug sutarčių su amerikiečiais, ispanais, čekais, kitais. Ką jie galiausiai su tuo daro, yra jų reikalas“, – kalbėjo A. Vučičius.

„Net jei aš žinau [kur atsiduria amunicija], tai ne mano reikalas. Mano reikalas – užtikrinti, kad mes legaliai prekiautume savo šaudmenimis, kad mes juos parduotume… Tiesiog turiu pasirūpinti savo žmonėmis. Tai viskas, ką galiu pasakyti. Turime draugų ir Kyjive, ir Maskvoje. Tai mūsų broliai slavai.“

Paklaustas, ar 800 mln. eurų suma yra tiksli, jis teigė, kad „gal per dvejus ar trejus metus“ galėjo susidaryti „kažkas panašaus“.

Pasak A. Vučičiaus, Serbija turi „puikią galimybę“ eksportuoti šaudmenis, nes jos gaminami – pigesni nei vakarietiški. Savo ruožtu Serbijos finansų ministras Siniša Mali teigia, kad šalies gynybos pramonė sparčiai plečiasi.

Pasak leidinio kalbintų diplomatų ir analitikų, Serbijos vaidmens tiekiant amuniciją Ukrainai oficialūs duomenys neatspindi. Kylio institutas, stebintis paramą Ukrainai, teigia, kad nestebėjo tiesioginio Belgrado dalyvavimo ir neturi įrodymų, kad jis sistemingai prisidėtų prie Ukrainos gynybos.

Apie tai, kad Serbija sutiko perduoti savo ginklus Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, imta kalbėti 2023 metų balandį, kai buvo nutekinti Pentagono dokumentai.

Serbija, remiantis tada paviešinta informacija, atsisakė sudaryti Ukrainos kariams galimybę dalyvauti mokymuose, bet nutarė nusiųsti (arba jau nusiuntė) letalinės įrangos. Dokumente buvo nurodoma, esą Serbija pademonstravo politinę valią ir karinį potencialą suteikti Ukrainai ginklų ateityje.

Praėjusią vasarą A. Vučičius interviu „Financial Times“ užsiminė, jog Serbija neprieštarauja, kad jos ginklai per tarpininkus patektų į Ukrainą. A. Vučičius jau tada sakė, kad žino, jog serbiški šaudmenys gali patekti į Ukrainą per tarpininkus, tačiau neplanuoja užkirsti tam kelio.

„Ar įmanoma, kad tai vyksta? Neabejoju, jog įmanoma. Kokią alternatyvą turime? Negaminti? Neparduoti?“ – klausė jis.

A. Vučičius tada teigė, kad laikai, kai kas tris mėnesius bendraudavo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, praėjo, ir pažymėjo, jog ilgą laiką nebuvo užmezgęs kontakto su Kremliumi, išskyrus svečių iš Maskvos priėmimą. „Anksčiau to niekada nėra buvę“, – prisipažino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)