Tai sakoma UŽT pranešime, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Užsienio žvalgybos tarnyba ragina susilaikyti nuo kelionių į Baltarusiją, kuri remia šalį, pradėjusią ginkluotą agresiją prieš Ukrainą“, – rašoma pranešime.

UŽT informuoja apie rizikas, kurios, palyginti su Rusija, yra mažesnės, tačiau taip pat gali kelti grėsmę Ukrainos piliečių saugumui ir gyvybei.

Į Baltarusijos teritoriją ukrainiečiai gali patekti per šalis, besiribojančias su Baltarusija, išskyrus Ukrainą.

Atvykusiems Ukrainos piliečiams taikomos filtravimo priemonės (apklausos apie kelionės tikslą, asmens duomenis, politines pažiūras ir kt.).

Asmeniniai telefonai paimami nuodugnesniam tyrimui – jie prijungiami prie specializuotos programinės įrangos, kad būtų galima išgauti informaciją.

„Atkuriami net ir ištrinti pokalbiai ar atskiros žinutės. Šiame etape kyla pavojus būti sulaikytam, nes iš telefono gautos informacijos interpretacija gali būti nenuspėjama ir užtraukti atsakomybę, susijusią su laisvės atėmimu“, – pabrėžė UŽT.

Informuojant ar perduodant Baltarusijos valdžios institucijoms jautrius duomenis, pasitaiko deportacijos iš šalies atvejų arba kaltinimų, užtraukiančių baudžiamąją atsakomybę pagal straipsnį dėl ekstremizmo, pažymėjo Užsienio žvalgybos tarnyba.

Pasak jos, Ukrainos piliečiai, esantys Baltarusijos teritorijoje, kaip ir Rusijoje, yra itin atidžiai stebimi specialiųjų tarnybų ir policijos.

UŽT paragino nepamiršti, kad ukrainiečių teisės Baltarusijoje gali būti pažeistos bet kurią akimirką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)