Leidinys primena, kad JAV, Pentagono duomenimis, Ukrainai yra perdavusios apie 300 „Bradley“ mašinų, kurios dėl galimybės į mūšio lauką pristatyti iki šešių karių, apsaugotų storais šarvais, dar vadinamos „koviniais taksi“.

Šios pėstininkų kovos mašinos Jungtinėse Valstijose buvo sukurtos praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje, kad apsaugotų ir sustiprintų sausumos pajėgas, ypač mechanizuotus vienetus, apginkluotus tankais „M1 Abrams“.

JAV doktrinoje numatoma, kad „Bradley“ turi būti naudojamos grupėmis ir kartu su kitomis šarvuotomis mašinomis, pavyzdžiui, tankais. Paprastai šios pėstininkų mašinos turi atakuoti taikinius iš didelio atstumo, vengdamos priešo ugnies. Teoriškai tokią strategiją taip pat turėtų papildyti galingų JAV oro pajėgų apsauga.

Tačiau dėl ribotų Ukrainos kovinės aviacijos galimybių ir šarvuotosios technikos išteklių bei nuolatinės Rusijos dronų grėsmės Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybė buvo priversta „Bradley“ naudoti visiškai kitaip. Dažniausiai Ukrainos pajėgos vienu metu naudoja tik vieną ar dvi „Bradley“ mašinas – tai padeda užtikrinti, kad priešas taip staigiai jų nepastebės ir nepradės jų atakuoti, rašo „The Washington Post“.

Ukrainos vadai, vis dar jaučiantys šaudmenų bei technikos stoką, pavienes „Bradley“ mašinas naudoja apšaudant priešo apkasus ir kitas kovines pozicijas, patvirtina karo analitikas Robas Lee, dirbantis Užsienio politikos tyrimų institute Filadelfijoje. Jo teigimu, toks šių mašinų naudojimo lankstumas padeda išgelbėti Ukrainos pėstininkų gyvybes.

Ukrainiečiai taip pat naudoja „Bradley“ smūgiams iš mažo atstumo. Jais atakuojami statiniai, kur būna įsikūrusios Rusijos pajėgos, arba lengvesni jų įtvirtinimai. Šį pavojingą darbą paprastai atlieka artilerijos daliniai, šaudantys iš saugaus atstumo, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos dėl apribojimų ir artilerijos sviedinių trūkumo buvo priverstos ieškoti kitų variantų.

„The Washington Post“ žurnalistai taip pat kalbėjosi su „Bradley“ ekipažu, kuris neseniai tapo vieno virusinio vaizdo įrašo herojais. Jame buvo matyti, kaip amerikiečių Ukrainai pristatyta pėstininkų kovos mašina visu greičiu lekia į rusų BTR-82 su desantininkais, maža to, abi mašinos viena kitą pasitinka ugnimi.

Šio gegužės 31 dieną užfiksuoto epizodo detales žurnalistams papasakojo „Bradley“ vadas, 40 metų ukrainiečių kariškis Viktoras iš 47-osios atskirosios mechanizuotosios brigados „Magura“. Šiuo metu jis ligoninėje gydosi per kitą susirėmimą patirtus sužalojimus.

Minėtame vaizdo įraše matyti, kaip jo įgula skuodžia pagrindiniu keliu per Sokolo kaimą (Donecko srities Pokrovsko rajone), kuris dabar yra atsidūręs karštojoje fronto linijos atkarpoje Ukrainos rytuose. Vėliau Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad šis „Bradley“ iš arti išbarstė dalimis priešo šarvuotą transporterį su desantu“. Viktoras priduria, kad per šį epizodą jo mašinai buvo pataikyta į taikymosi sistemą, todėl iš rikiuotės išėjo pagrindinis šios mašinos ginklas. Taigi toliau teko griebtis ekstremalių būdų.

„Taranuok jį!“ – Viktoras prisimena įsakymą, kurį davė savo kovos mašinos vairuotojui. Po šio manevro rusų šarvuotis buvo priverstas nulėkti į žolę, o rusų desantininkai, pralaimėję mūšį, iš šarvuoto transporterio išsilakstė. Kartu Viktoras paneigė rusų „karo korespondentų“ pareiškimus, jog per šį epizodą ukrainiečių „Bradley“ buvo sunaikintas. Jo teigimu, ukrainiečių mašina į savo pozicijas grįžo pati, o po trijų dienų jo padalinys tame pačiame rajone jau vykdė naują užduotį.

Šis epizodas pabrėžia, kokiais „unikaliais ir ekstremaliais būdais Ukrainos ginkluotosios pajėgos naudoja JAV suteiktus „Bradley“, kad susidorotų su išsekusiomis artilerijos šaudmenų atsargomis ir gyvosios jėgos trūkumu“, pažymima „The Washington Post“ reportaže.

Tačiau gegužės 31 dienos atvejis buvo ypač neįprastas, turint galvoje susišaudymo intensyvumą ir tai, kaip arti viena kitos buvo abi mašinos, konstatuoja laikraštis. Susišaudymo metu nuo rusų šarvuočio nukrito mažiausiai du ant jo sėdėję rusų kariai. Tuo metu į Viktoro vadovaujamą „Bradley“ buvo pataikyta tris kartus.

Leidinys primena, kad pernai Ukraina bandė naudoti šias kovos mašinas kontrpuolimui, kad pralaužtų rusų gynybą. Tačiau dabar jos dažniau siunčiamos „medžioti“ ir naikinti rusų šarvuotąją techniką, gelbėti iš mūšio lauko sužeistus karius, taip pat pasitelkiamos kaip „mobilūs“ ginklai apšaudant priešo pozicijas, teigia karo stebėtojai ir analitikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)