„Norėdamas atsakyti į jūsų klausimą, turiu parodyti Baltarusijos pavyzdį. Ten atskrenda rusų dronai ir jie juos numuša. O kuo blogesnė Lenkijos oro gynyba, kur yra naikintuvai F-16, kurie pakeliami į orą? Be to, tie F-16 yra ne tokie patys kaip mūsų, o naujausios modernizacijos. Bet jie to nedaro. Juk faktiškai amerikiečiai neleidžia lenkams taikyti savo teisės aktų, kuriuose sakoma, kad priešo oro atakos priemonės jų danguje turėtų būti numušamos“, – sakė I. Romanenka.

Jis taip pat pridūrė, kad Rusijos oro taikiniai dabar įskrenda ne tik į Lenkiją, bet ir į Rumuniją bei Moldovą. Generolo leitenanto nuomone, taip yra todėl, kad V. Putinas supranta tik jėgos kalbą, o Vakarai negeba jos pademonstruoti.

„Mes sutarėme su lenkais, kaip galima būtų tai organizuotai įgyvendinti, suformuojant bendrą oro gynybos sistemą. Tai yra numušinėti sparnuotąsias raketas, bepiločius, kurie skrenda Lenkijos kryptimi, dar vakarinėje Ukrainos dalyje. Tam yra visi pagrindai ir pasirengimas. Mūsų ir Lenkijos prezidentai visa tai aptarė. Tačiau yra gi JAV kontroliuojamos eskalacijos strategija – kad tik kas nors nenutiktų. Rusai daro, ką nori, jų sąjungininkai baltarusiai dronus numušinėja, o lenkams negalima. Būtina keisti atitinkamus politinius sprendimus, kurie neleidžia Lenkijos ginkluotosioms pajėgoms vykdyti savo teisės aktų reikalavimų“, – pridūrė I. Romanenka.

Lenkijos gynybos ministras paragino vieningai reaguoti į Rusijos dronų įsiveržimus

Lenkijos gynybos ministras Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas pirmadienį sakė, kad incidentai, kai šalių oro erdvę pažeidžia Rusijos raketos ir dronai, rodo, kokia „rimta ir pavojinga“ yra padėtis. Politiko teigimu, NATO sąjungininkės diskutuoja apie bendrą atsaką į panašias situacijas, tačiau jokių išvadų dar nepadarė.

„Taisyklės yra tikslios, kai kalbama apie tai, kada tokie ginklai gali būti numušti“, – per spaudos konferenciją pietrytiniame Tarnuvo mieste sakė W. Kosiniakas-Kamyszas. Jis pareiškė, kad Lenkija gali reaguoti į Rusijos ginklus, pažeidžiančius šalies oro erdvę, tačiau, kaip taiki šalis, turi laikytis tam tikrų kriterijų. Pasak W. Kosiniako-Kamyszo, Varšuva turi ginkluotis ir rengtis, įsigydama geriausias oro gynybos sistemas.

Ministro pareiškimas buvo paskelbtas Lenkijai pakartotinai pakėlus į orą naikintuvus F-16, kai šalies oro erdvę pažeidė Rusijos raketos ir dronai.

Rusijos drono įsiveržimas į Rumunijos dangų per atakas prieš Ukrainą buvo tik praeities įvykių pasikartojimas. Nuo tada, kai Kremlius pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą, Bukareštas pranešė apie daugybę atvejų, kai Rumunijos teritorijoje palei Dunojaus upę nukrito Rusijos dronų nuolaužos. Tačiau toks incidentas Latvijoje iki šiol neturėjo precedento.

Pasak Latvijos gynybos ministerijos, dronas įskrido į Latvijos oro erdvę iš Baltarusijos ir nukrito rytinėje šalies dalyje. Tiek Ryga, tiek Bukareštas tvirtina, kad nė viena šalis nebuvo savaitgalį surengtų Maskvos atakų taikinys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)