„Galite užbaigti šį etapą ir pradėti naują gyvenimą, – kalba verbuotojas iš savanorių šturmo bataliono. – Svarbiausia – noras ir valia, nes vyksite ginti tėvynės. Su 50 proc. jėgų sėkmės nesitikėkite. Turėsite atiduoti 100, net 150 proc. jėgų.“

Daugiau nei dvejus metus atsilaikyti prieš Rusijos agresiją besistengianti Ukraina plečia šauktinių kontingentą didinančias galimybes. To priežastis – karinio personalo trūkumas. Ši aplinkybė neišvengiamai privedė prie pirmą kartą šalyje taikomos priemonės – kalinių verbavimo, rašo „The Associated Press“.

Ukrainos teisingumo ministro pavaduotoja Olena Vysocka teigia, kad lygtinai paleistų ir kariniams daliniams priskirtų kalinių skaičius jau perkopė 3 tūkstančius.

Nors tikslūs į karo veiksmų zoną dislokuotų karių ir sužeistųjų bei žuvusiųjų skaičiai nėra žinomi – Ukraina jų neskelbia, – fronte pajėgoms komanduojantys ukrainiečių vadai atvirai pripažįsta, kad, Rusijai telkiant pajėgumus Ukrainos rytuose ir vis intensyviau veržiantis į vakarus, žmogiškųjų išteklių trūkumas Ukrainos pajėgose tampa rimta problema.

Kalinių verbavimas imtas praktikuoti įsigalėjus palyginti neseniai Ukrainos parlamento patvirtintam prieštaringai vertinamam mobilizacijos įstatymui. Kaip teigia su „The Associated Press“ bendravusi Ukrainos teisingumo ministro pavaduotoja Olena Vysocka, nuo tada lygtinai paleistų ir kariniams daliniams priskirtų kalinių skaičius jau perkopė 3 tūkstančius.

Ukraina į kariuomenę kviečia kalinius

Remiantis Teisingumo ministerijos skaičiavimais, į laisvę pagal naująją programą galėtų pretenduoti maždaug 27 tūkst. nuteistųjų.

„Nemenką iniciatyvą demonstruoja tie [kaliniai], kurie namo norėtų grįžti kaip didvyriai, o ne kaip buvę kaliniai“, – nurodė O. Vysocka.

Siūloma galimybe norėtų pasinaudoti 27-erių Ernestas Volvačas. Jis kali Ukrainos Dnipropetrovsko srities pataisos kolonijoje, atlieka dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą už vagystę. Ernestas dirba virtuvėje: supilsto valgį į skardinius dubenėlius.

„Absurdiška sėdėti čia ir nieko neveikti“, – sakė E. Volvačas ir pridūrė, kad nuo pat karo pradžios jis troško kažką nuveikti dėl Ukrainos, norėjo stoti į kariuomenę. Dabar tokia galimybė atsirado.

Teisės pretenduoti į atsiradusią galimybę neturi nuteistieji už išžaginimą, seksualinę prievartą, dviejų ar daugiau žmonių nužudymą, taip pat už nusikaltimus, susijusius su grėsme Ukrainos nacionaliniam saugumui.

Saugumo sumetimais tarnybą atliekantys Ukrainos kariai paprastai pristatomi tiktai vardais arba šaukiniais. Daugelis Dnipropetrovsko kolonijoje kalinčių vyrų taip pat paprašė neminėtų jų pavardžių, kad vėliau, jei pasisektų įsirašyti į kariuomenę, dėl to nekiltų jokių keblumų.

Ukraina į kariuomenę kviečia kalinius

Kitas kalinys, 30-metis Volodymyras, dirba pataisos kolonijos dirbtuvėse. Jis sakė galvojantis apie savanoriavimą, tačiau realizuoti šį ketinimą norėtų po metų, suėjus bausmės atlikimo terminui, o ne dabar, kadangi lygtinio paleidimo programa nenumato atostogų namuose.

Sprendimas dėl lygtinio paleidimo priimamas po pokalbio, medicininės patikros ir teismo nuosprendžio peržiūros. Teisės pretenduoti į atsiradusią galimybę neturi nuteistieji už išžaginimą, seksualinę prievartą, dviejų ar daugiau žmonių nužudymą, taip pat už nusikaltimus, susijusius su grėsme Ukrainos nacionaliniam saugumui.

Susidomėjimas lygtinio paleidimo už karinę tarnybą programa jau dabar pranoko turėtus lūkesčius. Ją vykdant Ukrainos karių gretas galėtų papildyti 5 tūkst. naujokų.

Ukrainos institucijų atstovai akcentuoja, kad jų inicijuota programa skiriasi nuo Rusijoje vykdyto kalinių verbavimo į liūdnai pagarsėjusią PKK „Wagner“. Jie teigia, kad „Wagner“ samdiniai paprastai būdavo siunčiami į nuožmiausius susirėmimus, o Ukrainos programos tikslas – integruoti nuteistuosius į reguliarius Ukrainos fronto dalinius.

Remiantis vyriausybės Europos Sąjungai pateiktais duomenimis, Ukrainoje yra apie 42 tūkst. kalinių.

Nors po įvykdytų reformų kalinių skaičius įkalinimo įstaigose sumažėjo, o sąlygos – iš dalies pagerėjo, nerimą kelia pranešimai apie kalėjimų administracijos praktikuojamą žeminantį elgesį su kaliniais ir jiems skiriamas bausmės, teigiama JAV valstybės departamento metinėje žmogaus teisių ataskaitoje.

Ukrainos instruktorius tikrina į kariuomenę paimtų kalinių ginklus

Po patikros lygtinai paleisti nuteistieji siunčiami į bazinio rengimo stovyklas, kur mokosi valdyti ginklus ir įgyja būtinųjų žinių. Mokymai tęsiasi ir vėliau, prisijungus prie konkrečių dalinių.

Kovinį kursą šiuo metu einantis lygtinai paleistas Mychaila prisipažįsta, kad gana sunku atlaikyti fizinį krūvį po šitiek be aktyvios veiklos kalėjime praleisto laiko. Laipioti į šarvuotuosius transporterius ir bėgioti kliūčių ruožais jam nepasirodė ypač lengva.

„Nusprendžiau užsirašyti į Ukrainos savanorių dalinį, kadangi turiu šeimą, vaikų, tėvus. Manau, kare galiu būti naudingas“, – sakė 29 metų vyras.

Anot O. Vysockos, susidomėjimas lygtinio paleidimo už karinę tarnybą programa jau dabar pranoko turėtus lūkesčius. Ją vykdant Ukrainos karių gretas galėtų papildyti 5 tūkst. naujokų.

„Tai būtų vertinga parama“, – įsitikinusi Teisingumo ministerijos atstovė.