Penktadienį Karakase apsilankęs Irano užsienio reikalų ministras Osseinas Amiras-Abdollahianas pabrėžė dviejų šalių, kurias didžioji tarptautinės bendruomenės dalis laiko atstumtosiomis ir kurioms abiem taikomos Jungtinių Valstijų sankcijos, aljanso tvirtumą.

Irano ministrą O. A. Abdollahianą, atvykusį iš Managvos (Nikaragva), N. Maduro‘as priėmė penktadienio vakare „Miraflores“ prezidento rūmuose.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų santykiai ir toliau stiprės dėl technologinių, pramoninių, mokslinių ir kultūrinių mainų, kurie naudingi abiem tautoms“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė N. Maduro‘as ir pavadino šį susitikimą „produktyviu“.

Praėjusių metų birželį lankydamasis Teherane N. Maduro‘as pasirašė 20 metų trukmės paktą, kuris, anot jo, atvėrė „svarbius bendradarbiavimo frontus“ naftos, naftos chemijos ir gynybos sektoriuose.

Penktadienį abi šalys „akcentavo projektų stiprinimą ir stebėseną bei spartesnį jų įgyvendinimą, taip pat budrumą ginant savo nacionalinius interesus nuo išorinio spaudimo“, teigiama Irano užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Šalys taip pat palankiai įvertino intensyvesnius abiejų šalių pareigūnų santykius ir pasikeitimą nuomonėmis“, – pabrėžia ministerija.

Tiek Venesuela, tiek Iranas yra naftos gamintojos ir Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės, todėl jos yra atsidūrusios tarptautinių diskusijų dėl energetikos krizės, kurią pakurstė Rusijos invazija į Ukrainą, centre.

Nuo tada Jungtinės Valstijos sušvelnino savo embargą Venesuelos žaliavinei naftai, o Prancūzija paragino diversifikuoti energijos šaltinius, tarp jų, ir iš Karakaso.

Stiprėjantys Venesuelos ir Irano santykiai paskatino apsikeitimus medicinos įranga, transporto priemonėmis, traktoriais, kt.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją