„Žinoma, kad spręs Ukraina. Bet jeigu viskas priklausytų tik nuo Ukrainos, jokio karo apskritai nebūtų. Deja, okupantė Rusija ir V. Putinas panoro karo. Ir kol kas neketina jo užbaigti“, – sakė V. Zelenskis.

Taip pat jis teigė, kad Ukraina parodė iniciatyvą ir pasirinko diplomatinį kelią, nes yra karo auka.

„Viršūnių susitikimas dėl taikos Ukrainoje įvyko. Dabar ruošiame tris detalius planus: energetika, maisto sauga ir apsikeitimas (belaisviais bei vaikų susigrąžinimas, – UNIAN past.), ir šiuos klausimus, neabejoju, išspręsime. Detalų planą būtinai paruošime. Jį užbaigsime artimiausiu metu. Visus kitus Taikos formulės punktus taip pat suformuluosime ir sukursime bendrą planą, su kuriuo supažindinsime visus mūsų partnerius“, – tęsė Ukrainos prezidentas.

Planas karui užbaigti ir ginklai

V. Zelenskis pabrėžė, kad Ukrainai labai svarbu parodyti planą karui užbaigti, kuriam pritars didžioji dalis pasaulio šalių: „Tai diplomatinis kelias, būtent šia kryptimi mes ir dirbame.“ Valstybės vadovas nurodė, kad Ukraina didina dronų, radioelektroninės karybos priemonių ir artilerijos gamybos apimtis.

„Turime būti stiprūs mūšio lauke. Jeigu esate silpni, tai ne todėl, kad kažkas nori kariauti. Mes ir nenorėjome nuo pat pradžių. Ir dabar niekas nenori. Norime taikos. Bet turime būti stiprūs, todėl plečiame gamybą“, – kalbėjo jis.

Anot V. Zelenskio, Rusija daugiau nieko nesupranta, tik jėgą, o gerbia – tik stiprius.

„Tai du paraleliniai dalykai: būti stipriam mūšio lauke ir sukurti aiškų planą, detalų planą, ir jis bus užbaigtas šiais metais“, – pažadėjo Ukrainos vadovas.

Birželio viduryje Šveicarijoje įvyko pasaulio viršūnių susitikimas dėl taikos Ukrainoje. Jo dalyviai susitarė dėl bendros pozicijos trijų punktų atžvilgiu: maisto sauga, branduolinė ir energetinė sauga bei visų kalinių ir deportuotų ukrainiečių, vyrų ir moterų, suaugusiųjų ir vaikų, kuriuos pagrobė Rusija, sugrąžinimas.

Tai trys iš 10 Taikos formulės punktų. Taikos formulę V. Zelenskis pristatė 2022 m. lapkričio mėnesį Indonezijoje įvykusio Didžiojo dvidešimtuko susitikimo metu. Likę punktai bus formuluojami su pasauline bendruomene per viršūnių susitikimą nustatytais formatais.