„Ukrainos pergalės planas – tai planas, kaip sustiprinti mūsų šalį ir mūsų pozicijas. Būti pakankamai stipriems, kad užbaigtume karą“, – sakė jis savo kalboje įstatymų leidėjams.

Anot Ukrainos prezidento, pirmasis punktas – geopolitinis, antrasis ir trečiasis – kariniai. Ketvirtasis punktas susijęs su ekonomika, o penktasis plano punktas kalba apie saugumą.

V. Zelenskio teigimu, visi punktai susiję su laiko perspektyva. Kaip paaiškino prezidentas, pirmieji keturi aspektai skirti karo metui, tiksliau – jam užbaigti, o penktasis – tai laikotarpis po karo, jis skirtas užtikrinti saugumą.

Ukrainos prezidentas slaptų planų papildymų detalių neatskleidė ir jų nepatikslino.

Zelenskis pristatė Ukrainos pergalės planą

Pirmasis punktas – pakvietimas Ukrainai prisijungti prie NATO jau dabar. Tai taptų „ryžto įrodymu“ ir parodytų, kaip partneriai įsivaizduoja Kyjivą „saugumo architektūroje“.

Antrasis – gynyba. Būtina didinti šalies karinės pramonės gamybos apimtis, pritraukti daugiau Vakarų partnerių pagalbos. Operacijos konkrečiose vietose, neleisiančios Ukrainos teritorijoje sukurti buferinių zonų. Oro gynyba, rusų aviacijos neutralizavimas su partnerių pagalba, aktyvesnis ukrainiečių dronų ir raketų naudojimas, panaikinti ribojimai ginkluotės naudojimui. Prieiga prie sąjungininkų žvalgybinių duomenų.

Trečiasis – Rusijos Federacijos atgrasymas: „Ukraina siūlo savo teritorijoje dislokuoti kompleksinių strateginio atgrasymo priemonių paketą, kuris pasitarnautų Ukrainos gynybai nuo bet kokių Rusijos karinių grėsmių.“

Ketvirtas – ekonominis: „Taiką lems ekonomikos galia ir spaudimas Rusijai: konkrečiai ribojimai naftos kainoms ir eksportui.“ Strateginio-ekonominio Ukrainos potencialo vystymas, sankcijų griežtinimas.

Penktasis punktas – pokarinis. „Po karo turėsime vieną iš labiausiai patyrusių karinių kontingentų. Žmonių, turinčių karinės patirties, darbo su tarptautine ginkluote patirties. Tai saugumo Europoje garantija. Tai pelnyta mūsų Didvyrių misija“, – kalbėjo V. Zelenskis. Pasibaigus karui, Ukrainos kariai galėtų panaudoti savo įgūdžius NATO ir Europos gynybos stiprinimui, taip pat pakeisti Jungtinių Valstijų kontingentą.

Jeigu planas bus įgyvendintas, karą galima užbaigti ne vėliau kaip kitais metais, teigė Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis taip pat sukritikavo Kiniją, Iraną ir Šiaurės Korėją dėl jų paramos Maskvai per daugiau nei dvejus metus trunkantį plataus masto karą.

„Nusikaltėlių koalicijoje kartu su [Vladimiru] Putinu jau yra ir Šiaurės Korėja, – sakė V. Zelenskis įstatymų leidėjams. – Visi mato Irano režimo pagalbą Putinui, taip pat Kinijos bendradarbiavimą su Rusija“.

Iškart sureagavo Kremlius

Kremlius iškart reagavo atmesdamas V. Zelenskio planą ir siūlydamas Kyjivui „išsiblaivyti“.

V. Zelenskio pasiūlytas pergalės planas iš tikro yra JAV planas, kaip svetimomis rankomis kariauti su Rusija, pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Jau daug savaičių kalbama apie kažkokį efemerišką taikos planą. Greičiausiai tai yra tas pats amerikiečių turėtas planas kovoti su mumis iki paskutinio ukrainiečio, kurį dabar V. Zelenskis užmaskavo ir pavadino taikos planu“, – sakė D. Peskovas.

Kremliaus atstovas pridūrė, esą tikru taikos planu galėtų būti tik toks planas, pagal kurį „Kyjivo režimas suvoktų savo politikos beprasmiškumą“, o Ukrainos valdžia suprastų priežastis, dėl kurių kilo „šis konfliktas“.

„Jis stumia NATO nares į tiesioginį konfliktą su mūsų šalimi ir vėl primygtinai reikalauja leidimo naudoti ilgojo nuotolio ginklus Rusijos teritorijoje“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, turėdama galvoje prezidentą V. Zelenskį.

Zelenskis: pergalės plane nenumatoma galimybė atiduoti savo teritorijos

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis trečiadienį, pristatydamas parlamentui ilgai lauktą „Pergalės planą“, atmetė galimybę atiduoti Rusijai bet kokią šalies teritorijos dalį.

Kalboje, kurioje parlamento nariams išdėstė savo penkių punktų planą, V. Zelenskis teigė, kad sprendimas, kuriuo siekiama užbaigti daugiau kaip dvejus metus trunkantį karą, nėra įšaldytas konfliktas ir „nėra prekyba Ukrainos teritorija ar suverenitetu“.

Jis taip pat paragino Vakarų sąjungininkes kviesti „prisijungti prie NATO dabar“, teigdamas, kad Maskva kelia grėsmę Europos saugumui, nes Kyjivas nėra JAV vadovaujamo gynybos aljanso narys.

V. Zelenskis pakartojo raginimus Vakarams panaikinti apribojimus Ukrainai naudoti didelio nuotolio ginklus prieš karinius taikinius giliai Rusijos teritorijoje.

Be to, jis paprašė padėti „aprūpinti mūsų rezervo brigadas“.

Ukraina siūlo „savo teritorijoje dislokuoti kompleksinį nebranduolinį strateginio atgrasymo priemonių paketą“, kurio „pakaktų apsaugoti Ukrainą nuo bet kokios karinės grėsmės iš Rusijos“, sakė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad atgrasymo priemonių paketas reiškia „tai, kad Rusija arba pereina į diplomatiją, arba būna priversta prarasti savo karo mašiną“, pridurdamas, kad prie šio punkto yra slaptas priedas.

V. Zelenskis sakė, kad po karo numato „pakeisti tam tikrus Europoje dislokuotus JAV ginkluotųjų pajėgų karinius kontingentus Ukrainos daliniais“.

Rutte: Zelenskio planas bus „ant stalo“ per NATO derybas šią savaitę

NATO gynybos ministrai aptars Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio išdėstytą „pergalės planą“ per ketvirtadienį Briuselyje prasidėsiančius dviejų dienų pokalbius, sakė Aljanso vadovas Markas Rutte.

„Be jokios abejonės, tai bus aptarta šią savaitę“, – žurnalistams derybų išvakarėse sakė M. Rutte ir pridūrė, jog „akivaizdu“, kad sąjungininkės diskutuoja apie planą, raginantį sustiprinti Vakarų paramą Ukrainai, įskaitant pakvietimą į NATO.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)