Pareigūnai ir Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Keiro Starmerio bei gynybos sekretoriaus Johno Healey politiniai padėjėjai 48 valandas sprendė, kiek toli galima nueiti, patvirtinant Didžiosios Britanijos dalyvavimą invazijoje į Kursko sritį, rašo „The Times“.

„Statymai buvo dideli. Pasauliui nematoma britų technika, įskaitant bepiločius orlaivius, atliko centrinį vaidmenį Ukrainai vykdant naują puolimą, o britų karinis personalas dvejus metus glaudžiai konsultavo Ukrainos kariuomenę, ir tai vyko tokiu mastu, kurio negalima palyginti su jokia kita šalimi“, – rašoma „The Times“ straipsnyje.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis padėjėjas Nikolajus Patruševas apkaltino Vakarų žvalgybos tarnybas, neva jos padėjo planuoti puolimą, kuris prasidėjo rugpjūčio 6 dieną, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įsakė trims mechanizuotosioms pėstininkų brigadoms ir trims desantinėms šturmo brigadoms įsiveržti į Rusijos Federacijos teritoriją.

„Kai 2022 metais Ukrainoje prasidėjo karas, tuometinis konservatorių gynybos sekretorius, seras Benas Wallace`as leido Ukrainos kariuomenei naudoti britų karinę techniką Rusijos teritorijoje – tai buvo leista daryti vadovaujantis tarptautine teise, kuri savigynos tikslais leidžia atakuoti aerodromus ir tiekimo linijas“, – priminė „The Times“.

Leidinys pažymi, kad sprendimas, kurį praėjusią savaitę priėmė K. Starmeris ir J. Healey, reiškė ne pasikeitusią politiką, o pasikeitusį toną, kuriuo buvo siekiama atviriau kalbėti apie Didžiosios Britanijos vaidmenį įtikinėjant pagrindinius sąjungininkus labiau padėti Ukrainai.

„Mes nevengsime minties, kad britų ginklai bus naudojami Rusijoje ginant Ukrainą. Nenorime jokio neužtikrintumo ar nervingumo dėl Didžiosios Britanijos paramos šiuo kritišku momentu, o bet koks neryžtingas atsakas reikštų būtent tai. Turėtume didžiuotis, kad perdavėme ginkluotę, kuri padeda Ukrainai gintis“, – sakė aukštas šaltinis vyriausybėje.

Ekspertai teigia, kad operacija Kursko srityje iš dalies buvo pradėta tam, kad pakylėtų Ukrainoje dvasią ir sustiprintų Volodymyro Zelenskio pozicijas.

„Tai klasikinis karinis kontrsmūgis, kuriuo bandoma sumažinti spaudimą kitose vietose. Ukrainiečiai tikisi, kad tai prislopins puolimą Donbase [kur sutelktos Rusijos atakos]“, – aiškino vienas pagrindinių Didžiosios Britanijos gynybos analitikų Michaelas Clarke`as.

„Jie norėjo sukelti Rusijai strateginę dilemą: ar atitraukti savo pajėgas nuo pagrindinių pastangų Ukrainoje, kad būtų susidorota [su puolimu Kurkse]?“ – teigė kitas karinis šaltinis.

„Ukraina pastebėjo, kad Rusija neturi pakankamai radioelektroninės kovos priemonių. Jie aptiko skylę ir tiesiog ją pramušė, o kitoje pusėje nieko nebuvo“, – pažymėjo šaltinis jėgos struktūrose.

„The Times“ rašo, kad ateinantys keli mėnesiai gali būti lemiami. Tačiau vienintelis britų ginklas, kurio negalima naudoti Rusijos teritorijoje, yra sparnuotosios raketos „Storm Shadow“. Tačiau yra žinoma, kad B. Wallace`o įpėdinis Grantas Shappsas leido naudoti jas atakuojant Krymą.

Savo ruožtu britų pareigūnai ir ekspertai mano, kad jų partneriai Europoje pernelyg nerimauja dėl to, jog išprovokuos Rusijos eskalaciją. Nepaisant to, kad Ukrainai tiekiama vis daugiau karinės technikos, saugumo pareigūnai teigia, kad Rusija net neturėjo jokių priežasčių, kad pagrasintų panaudoti taktinius branduolinius ginklus – tai yra bauginantis scenarijus, kuris galėtų sukelti Trečiojo pasaulinio karo grėsmę.

„Rusai visada spjaudosi ugnimi ir siera. Galiu jus patikinti, kad nuo pat karo pradžios jie nė piršto nepajudino, kad galėtų panaudoti branduolinį ginklą. Mes nuolat tai stebime, nes taktinis branduolinio ginklo panaudojimas turi daug etapų. Tame dalyvauja daug žmonių, vyksta daug raketų judėjimo“, – aiškino vienas iš gynybos šaltinių.

Jo teigimu, tam, kad būtų sunaikinta „vidutiniškai koncentruota“ 5 tūkst. karių brigada, reikėtų „penkių ar šešių“ branduolinių galvučių, tačiau tokia strategija yra neefektyvi.

„Kas bus toliau, priklauso nuo karinio katės ir pelės žaidimo. Girdisi spėlionių, kad spalio pabaigoje, kol dar neprasidėjo žiema, Rusija prie Kursko surengs kontrataką. Vakarų analitikai sutaria, kad ukrainiečiai nesistengs išlaikyti visų užimtų pozicijų. Dabar tai reiškia sėkmę V. Zelenskiui ir gėdą Rusijos kariuomenei, kuri jau neteko 15 tūkst. šarvuočių ir 6 tūkst. tankų ir buvo priversta ištempti veteranus T-54, 70 metų senumo modelius, kurių eksploatacija buvo nutraukta daugiau kaip prieš 40 metų“, – rašoma straipsnyje.

Tačiau dėl tikimybės, kad JAV prezidento postą užims Donaldas Trumpas, K. Starmerio komanda ir Didžiosios Britanijos pareigūnai stengiasi sustiprinti paramą Ukrainai.

„Demokratinė šalis, kurią užpuola autokratinė kaimynė, yra katastrofa ne tik tai šaliai, bet ir visam pasauliui. Todėl demokratijos turi nesustoti, kad užtikrintų laisvės pergalę. Negalime tiesiog viltis, kad Ukraina nugalės Rusiją, me staip pat turime suteikti priemones, kad tai įvyktų“, – sakė buvęs Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorius Grantas Shappsas.