Nors vienas iš tų asmenų įspėjo, kad prezidentas, tris savaites aiškinęs, jog niekas neprivers jo pasitraukti, galutinai kol kas neapsisprendė, kitas pasakė, kad visai nenustebtų, jei J. Bidenas jau labai greitai paskelbtų pareiškimą ir perduotų estafetę viceprezidentei Kamalai Harris, nes jau „pats metas susitaikyti su realybe“.

Keli J. Bideno stovyklos žmonės demokratų sąjungininkams paaiškino, kad prezidento ryžtą kovoti iki pabaigos labiausiai pakirto trys įvykiai: Atstovų Rūmų narės ir buvusios pirmininkės Nancy Pelosi vienareikšmiškas pasisakymas, naujos apklausos rezultatai, rodantys, kad pergalė Rinkikų kolegijoje tapo kur kas sunkiau pasiekiama, taip pat pagrindinių partijos rėmėjų boikotas.

Kaip teigė vienas iš šaltinių, J. Bideno patarėjai jau svarsto, kada galėtų būti palankiausias metas ir kitos aplinkybės paskelbti pranešimą, jei prezidentas atsisakytų pretenzijų į antrąją kadenciją. Nors kai kurie pranešimą tikėjosi išgirsti artimiausiomis dienomis, kada tai atsitiks, vis dar neaišku, nors galbūt iš dalies dėl to, kad COVID-19 susirgęs J. Bidenas turėjo izoliuotis savo atostogų rezidencijoje.

Skaudžiausias smūgis

Spėlionės, ar, kada arba kaip Joe Bidenas gali pasitraukti iš rinkimų kovos, dominavo politinėse diskusijose prieš jo varžovui Donaldui Trumpui oficialiai priimant Respublikonų partijos nominaciją Milvokyje.

Skaudžiausias smūgis – straipsnis „Washington Post“, jog buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Barackas Obama savo bendražygiams pasakė, kad J. Bideno šansai laimėti gerokai sumažėjo ir kad jis mano, jog J. Bidenas turi rimtai pagalvoti, ar jo rinkimų kampanija tebėra perspektyvi.

Taip pat pasirodė pranešimų, kad buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi savo kolegoms Demokratų partijoje pareiškė, jog, jos nuomone, J. Bideną bus galima gana greitai įtikinti pasitraukti iš kovos. Vienas iš Atstovų Rūmuose esančių demokratų nurodė, kad N. Pelosi ir Hakeemas Jeffriesas labai aktyviai stengiasi paaiškinti J. Bidenui, kokios prastos yra jo ir Demokratų partijos perspektyvos.

Vienas aukšto rango J. Bideno patarėjas primygtinai tvirtino, kad prezidentas tebedalyvauja rinkimų kovoje ir kad jo nuomonė šiuo klausimu nepasikeitė. Tuo tarpu kiti lojalūs J. Bideno šalininkai užsiminė apie sufabrikuotą spaudimo kampaniją. Tiesa, net ilgamečiai J. Bideno sąjungininkai pripažino, kad Demokratų partijoje parama dabartiniam prezidentui sparčiai blėsta.

Joe Bidenas ir Barackas Obama

Demokratų partijai priklausantis senatorius Chrisas Coonsas, kilęs iš J. Bideno gimtosios Delavero valstijos, teigė, kad prezidentas prašė patarimų dėl gyventojų apklausų rengimo ir savo reputacijos tarp senatorių.

Ketvirtadienio, liepos 18-osios, vakare Jonas Testeris, senatorius iš Montanos, tapo naujausiu Senato demokratu, paraginusiu J. Bideną nesiekti perrinkimo. Pirmasis tai padarė iš Vermonto valstijos kilęs senatorius Peteris Welchas.

Kiti Demokratų partijos senatoriai yra per plauką nuo sprendimo paprašyti J. Bideną pasitraukti iš rinkimų kovos. Juos sulaiko du dalykai: kaip ir kada pranešti savo poziciją, informavo Senate dirbantis patarėjas, panoręs likti anonimu dėl aptariamos informacijos delikatumo.

„Pabaiga jau netoli“

J. Bideno aplinkos žmonės sakė, kad tarp sąjungininkų didėja jausmas, kad pabaiga jau netoli arba net neišvengiama. COVID-19 susirgęs prezidentas yra izoliuotas ir vis labiau kliaujasi nedidele lojalių patarėjų grupe, tačiau sunku pasakyti, kaip jis reaguoja į naujausius įvykius, atskleidė su situacija susipažinę asmenys.

J. Bidenas tebeketina kitą savaitę tęsti suplanuotus rinkimų kampanijos renginius, pranešė „ABC News“, bet prezidentas taip pat yra labiau linkęs išklausyti raginimus pasitraukti iš kovos ir paprašė surengti viešosios nuomonės apklausą, kaip sektųsi viceprezidentei Kamalai Harris, jeigu ji būtų paskelbta kandidate į prezidento postą.

Kai kurie J. Bideno rėmėjai mano, kad pašaliniai asmenys nori pašalinti J. Bideną iš rinkimų, darydami užuominas, kad jis yra atviras pasitraukimo idėjai. Kiti sako, kad J. Bidenas akivaizdžiai iš naujo įvertins savo padėtį, turint omenyje kampanijos metu patirtas nesėkmes.

Kad ir kaip ten būtų, prezidento liga beveik neabejotinai suardys jo pastangas atsikirsti kritikams, kurie ragina J. Bideną pademonstruoti, jog jis tebeturi ištvermės įveikti D. Trumpą ir dar ketverius metus užimti prezidento postą.

Šalininkai suirzę

Visų šių įvykių rezultatas – politinė aplinka, kurioje atsidūrę J. Bideno šalininkai yra suirzę, nes galimybių sveikiems ištrūkti iš mirties spiralės apimtos rinkimų kampanijos nėra daug. Ketvirtadienį prognozių rinkose daugiau šansų laimėti prezidento rinkimus buvo duodama K. Harris nei J. Bidenui.

Trečiadienį prieš pat COVID-19 diagnozės nustatymą įrašytame interviu „Univision“, J. Bidenas sakė nesijaučiąs išduotas tų asmenų, kurie ragina jį pasitraukti iš kovos, ir pripažino, kad nuogąstavimai dėl jo amžiaus yra pagrįsti, atsižvelgiant į „tragišką“ pasirodymą debatuose.

Jeigu J. Bidenui nepavyks greitai persirgti koronavirusu, jis nebegalės rengti susitikimų su rinkėjais, duoti interviu ir dalyvauti kituose renginiuose (Demokratų partijos nariai kaip tik ir ragina J. Bideną tai daryti, kad išsklaidytų abejones). Net jeigu jis ir tęs rinkimų kampaniją arba duos interviu iš savo namų, rezultatai gali būti prasti, jeigu prezidentą toliau kamuos tokie simptomai kaip kosulys, nuovargis ir užsikišusi nosis.

Trečiadienio vakarą davęs interviu „Reuters“, senatorius Johnas Hickenlooperis sakė, kad, jo manymu, J. Bidenas „ruošiasi“ priimti sprendimą dėl dalyvavimo rinkimų kovoje.

„Spręsti jam, bet akivaizdžiai atsiranda vis daugiau požymių, kad pasitraukimas išeitų į naudą šaliai. Bent jau aš taip manau“, – atsakė senatorius, paklaustas apie galimą J. Bideno pasitraukimą iš rinkimų kovos.

Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris kategoriškai pareiškė J. Bidenui, kad demokratams būtų geriau, jeigu jis nutrauktų rinkimų kampaniją, trečiadienį pranešė „ABC News“. H. Jeffriesas J. Bidenui rėžė, kad jis yra partijos vykdomų kampanijų Kongrese stabdys, informavo „Washington Post“. N. Pelosi jam privačiai pasakė, kad jis neįveiks D. Trumpo, nurodė CNN.

Naujas pareiškimas

J. Bideno kampanijos organizatoriai tvirtina, kad lapkritį dabartinis prezidentas J. Bidenas išliks demokratų rinkimų sąrašo viršuje.

Naujoje atmintinėje, apie kurią paskelbta penktadienį, pažymima, kad nepaisant būgštavimų dėl amžiaus, rinkėjai vis dar remia J. Bideną, ir kad partija „neturi jokių planų dėl alternatyvaus kandidato“, skelbia „Sky News“.

Pastabose, kurias gavo „NBC News“, šios kampanijos direktorius svyruojančioms valstijoms teigia, kad nepaisant intensyvaus žiniasklaidos dėmesio demokratų susiskaldymui, organizatoriai, besikalbantys su rinkėjais, nuolat pastebi, kad jiems svarbiausi yra tokie klausimai kaip moterų teisės ir potenciali Respublikonų partijos darbotvarkė iš projekto „Project 2025“ (pasiūlymų rinkinio, kaip pertvarkyti JAV federalinę valdžią ir konsoliduoti vykdomąją valdžią, jei Donaldas Trumpas laimėtų prezidento rinkimus, – red. past.).

„Nors rinkėjai, su kuriais bendraujama, nuolat mini prezidento J. Bideno amžių, mūsų tikslinė auditorija – tiek sugrįžę, tiek iš tikrųjų svyruojantys rinkėjai – vis dar planuoja už jį balsuoti, o tai yra akivaizdus ženklas, kad debatai nepakenkė tai paramai, kuri tvyro tarp rinkėjų, nulemsiančių šiuos rinkimus“, – savo pastabose rašo Danas Kanninenas.

J. Bideno rinkimų kampanijos vadovė Jen O’Malley Dillon penktadienį pripažino, kad parama perrinkimo siekiančiam 81-erių šalies vadovui sumažėjo. Tačiau kartu ji pabrėžė, kad J. Bidenas nesitraukia iš rinkimų kovos. Po izoliacijos dėl koronaviruso jis kitą savaitę grįš į rinkimų kovą, interviu stočiai MSNBC sakė J. O’Malley Dillon.

„Turime dar daug nuveikti, jog įtikintume amerikiečius, kad taip, jis yra senas, tačiau gali laimėti“, – kalbėjo J. O’Malley Dillon. Rinkėjai, kurie sunerimę dėl J. Bideno tinkamumo pareigoms, esą juk nebalsuos už jo oponentą Donaldą Trumpą. „Jiems kyla klausimų, tačiau jie lieka su Joe Bidenu“, – tęsė kampanijos vadovė. Anot jos, yra keli galimi būdai, kaip J. Bidenas gali įveikti D. Trumpą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)