Jungtinė Karalystė pranešė, kad bendradarbiaus su Vokietija kuriant tokį 3 200 kilometrų nuotolio ginklą, atskleidė diplomatiniai šaltiniai. Sąjungininkės numato, kad šis ginklas galėtų įveikti atstumą nuo Berlyno iki Maskvos, jei V. Putinas nuspręstų panaudoti taktinius branduolinius ginklus.

Gynybos sekretorius Johnas Healey trečiadienį Berlyne aptarė projektą su kolega iš Vokietijos. Jis surengė 48 valandų diplomatinę kelionę po Europą, siekdamas sustiprinti JK ir jos sąjungininkių bendradarbiavimą ir pastūmėti savo „NATO pirmiausia“ gynybos strategiją.

Pagal planus tolimojo nuotolio raketos būtų dislokuotos Vokietijoje ir pakeistų JAV raketas, kurios ten bus pradėtos dislokuoti nuo kitų metų. Vienas diplomatinis šaltinis sakė, kad naujausi V. Putino ir kitų pareiškimai rodo, jog Rusija mažina taktinių branduolinių ginklų panaudojimo slenkstį, jis tai apibūdino kaip „nerimą keliantį pokytį“.

Anksčiau šį mėnesį per NATO viršūnių susitikimą Vašingtone JAV ir Vokietija paskelbė, kad pirmą kartą nuo šaltojo karo laikų Vokietijoje bus pradėtos dislokuoti JAV tolimojo nuotolio raketos. Sprendimas sulaukė piktos Maskvos reakcijos.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)