„Šis susitarimas bus svarbiausias iš daugelio Ukrainos su NATO šalimis sudarytų susitarimų, kuriuose numatyti įsipareigojimai dėl ilgalaikės paramos, įskaitant karinius mokymus, dalijimąsi žvalgybos informacija ir ekonominę pagalbą“, – pabrėžiama straipsnyje.

Žurnalistai priminė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis gana griežtai papriekaištavo savo kolegai Joe Bidenui, kad JAV prezidento planas birželio 15–17 d. vietoj taikos aukščiausiojo lygio susitikimo Ukrainoje dalyvauti Demokratų partijos lėšų rinkimo renginyje buvo „nelabai stiprus sprendimas“.

„Mes esame labai toli vienas nuo kito dėl karo. Esame labiau nutolę nei kada nors anksčiau nuo karo pradžios. Tai labai, labai įtempta“, – sakė vienas Ukrainos pareigūnas apie Ukrainos ir JAV santykius.

Tačiau JAV pareigūnai FT sakė, kad likus kelioms dienoms iki taikos aukščiausiojo lygio susitikimo V. Zelenskis ir J. Bidenas per G7 susitikimą Italijoje pasirašys dvišalį saugumo susitarimą.

„Derybos dėl pakto vyko kelias savaites, kai Kyjivo ir Vašingtono santykiai vis labiau įtempti. Šią savaitę V. Zelenskio biuras išplatino FT matytą tarnybinį pranešimą pareigūnams ir parlamento nariams, kuriame nurodoma kritikuoti tiek J. Bideną, tiek ir Kinijos prezidentą Xi Jinpingą dėl nedalyvavimo aukščiausiojo lygio susitikime“, – pabrėžė leidinys.

„Jei jie nedalyvauja, kokie jų tikrieji interesai?“ – sakoma pažymoje.

Kartu JAV pareigūnas pažymėjo, kad, nepaisant to, jog dvišaliuose santykiuose esama skirtumų, buvo priimta teigiamų sprendimų, kurie nudžiugino Kyjivo pareigūnus. Tarp jų – JAV leidimas naudoti ATACMS raketas, taip pat Kongreso sprendimas skirti 60 mlrd. dolerių paramą Ukrainai.

Volodymyras Zelenskis

Savo ruožtu kitas aukštas Ukrainos pareigūnas sakė, kad V. Zelenskis tapo „emocingesnis ir nervingesnis“ dėl padėties fronte. Be to, Ukrainos prezidentas mano, kad Vašingtonas nori pradėti derybas su Rusija, nors Baltieji rūmai viešai pareiškė, kad sprendimą pradėti tokias derybas turėtų priimti tik Kyjevas.

„V. Zelenskis mano, kad jie nori, jog karas baigtųsi iki [JAV] rinkimų“, – pridūrė pareigūnas.

Jis sakė, kad Ukrainos prezidentas nepatenkintas J. Bideno administracijos primygtiniu reikalavimu, kad Ukraina nevykdytų smūgių Rusijos naftos infrastruktūrai, „bijodama didesnių pasaulinių dujų kainų rinkimų metais“.

„V. Zelenskis yra labai susirūpinęs dėl karinės padėties, bet ypač dėl taikos aukščiausiojo lygio susitikimo birželio mėnesį“, – sakė antrasis pareigūnas.

Be to, keli Ukrainos vyriausybės nariai teigė, kad jiems nerimą kelia tai, kokiais metodais V. Zelenskis bendrauja su Jungtinėmis Valstijomis. Pasak vieno iš jų, Ukrainos prezidentas „labai pyksta“ ant J. Bideno ir pridūrė, kad jiems nerimą kelia Baltųjų rūmų „atvira provokacija“.

„Ką jie sako Amerikoje? Nekęskite rankos, kuri jus maitina“, – FT apibendrino ketvirtas Ukrainos pareigūnas.