CNN publikacijoje teigiama, kad pastaruoju metu Rusija skiria vis daugiau dėmesio specialiosios paskirties pajėgoms – Generalinio štabo Vyriausiajai giliųjų vandenų tyrimų valdybai.

„Mus neramina Rusijos karinės jūrinės veiklos suaktyvėjimas visame pasaulyje ir tai, kad Maskva galimai planuoja pakenkti kritinės svarbos Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų povandeninei infrastruktūrai. Rusija ir toliau vysto karinį jūrinį potencialą, reikalingą tokio pobūdžio diversijoms, konkrečiai – Generalinio štabo Vyriausiąją giliųjų vandenų tyrimų valdybą. Tai labai saugomos ir slepiamos pajėgos, besinaudojančios povandeniniais laivais, laivais bei kariniais jūriniais bepiločiais“, – teigia neįvardytas JAV pareigūnas.

Pabrėžiama, kad Jungtinės Valstijos reguliariai fiksuoja rusų laivų, patruliuojančių netoliese svarbių jūrinės infrastruktūros objektų ir povandeninių kabelių, esančių toli nuo Rusijos krantų.

Povandeniniai kabeliai atsakingi už didžiąją dalį interneto ir telekomunikacijų srauto visame pasaulyje. Daugumą komunikacijų užtikrina vandenyno dugne nutiestas didelės spartos šviesolaidinių kabelių tinklas. Koordinuota ataka gali smarkiai sutrikdyti privačių, vyriausybinių ir karinių komunikaciją veiklą, įskaitant ir nuo jų priklausomas pramonės šakas, pavyzdžiui, finansų rinkas ir energijos tiekimą.

Povandeniniais kabeliais tarp kelių Europos valstybių taip pat perduodamas didžiulis kiekis elektros energijos.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai akylai stebi karinę jūrinę Rusijos veiklą kritinės svarbos povandeninių kabelių rajonuose visame pasaulyje. NATO patruliavimo misijos laivo vadovybė 2023 metų balandį pripažino pastaraisiais metais stebinti vis didesnį aktyvumą prie povandeninių kabelių Baltijos jūroje.

Šaltinis pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos bet kokį sabotažą, susijusį su povandenine infrastruktūra, interpretuotų kaip drastišką Rusijos agresijos eskalavimą už Ukrainos ribų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją