Tarp tų, kurie nepritarė puolimo idėjai, buvo ir Emilis Iškulovas, ypač vertinamas Ukrainos 80-osios oro šturmo brigados vadas. Liepą jam teko atsisveikinti su šiuo postu: E. Iškulovas buvo atleistas nepaisant aukšto rango karininkų protesto ir raginimo jį palikti.

„Nesuprantame, kodėl vadai, turintys neginčijamą autoritetą personalo akyse, garsėjantys pasiekimais mūšio lauke ir patirtimi rimtame kare, atrodo nepriimtini aukščiausiajai ginkluotųjų pajėgų vadovybei“, – stebėjosi vadai socialiniame tinkle paviešintame protesto vaizdo įraše.

Vietos žiniasklaida tada pranešė, esą, E. Iškulovas buvo atleistas, nes pasipriešino užduočiai, neatitikusiai brigados pajėgumų. Pasak dviejų svarbių Ukrainos kariuomenės pareigūnų, kuriems „Politico“ garantavo anonimiškumą, E. Iškulovas prieštaravo Kursko operacijai, nes baiminosi, kad Rusijoje atsidūrusi jo brigada bus visiškai nepridengta, todėl žuvusiųjų skaičius gali labai išaugti.

V. Zalužno abejonės rėmėsi į tai, kad nebuvo numatytas konkretus antras žingsnis – nebuvo aišku, ką teks daryti po to, kai elitiniai ukrainiečių daliniai prasiverš pro sieną. V. Zalužnas klausė: „Kas bus, kai turėsite placdarmą?“ V. Zelenskis į šį klausimą jam taip ir neatsakė, todėl generolas manė, kad tai avantiūra, nurodė vienas iš „Politico“ šaltinių.

Į „Politico“ užklausą pakomentuoti Kursko operaciją V. Zalužnas neatsakė. Su E. Iškulovu susisiekti nepavyko, bet, anot vieno iš jo kolegų, E. Iškulovas, šiaip ar taip, nieko nekomentuotų.

V. Zalužno užduotas klausimas lig šiol neduoda ramybės skeptikams Vakaruose ir Ukrainoje, būgštaujantiems, kad Kyjivo pajėgos gali būti atkirstos ir patirti demoralizuojantį pralaimėjimą. Kritikai aikšina, kad sutelktos gausios pajėgos lemia fronto liniją laikančio personalo stygių Donecke, kur Rusijos kariai tęsia įnirtingas atakas Pokrovsko kryptimi ir vis intensyviau manevruodami artėja prie pagrindinės magistralės, jungiančios Donecką ir Zaporižią, bei spaudžia vakarinius Ukrainos gynybos flangus aplink Vuhledarą.