Teiginiai

Cholesterolis yra svarbi žmogaus organizmo statybinė medžiaga. Kuo daugiau cholesterolio, tuo žmogus ilgiau gyvena.

Verdiktas

Iš dalies melas. Tiesa, kad cholesterolis dalyvauja kuriant kūno ląsteles ir audinius bei dalyvauja hormonų gamyboje. Tačiau yra įvairių rūšių cholesterolio, tad cholesterolio pertekliui kaupiantis organizme, kyla pavojus sutrikdyti širdies ir kraujagyslių veiklą.

Melo detektoriaus komentaras

Cholesterolis – tai bendras terminas, kuriuo apibūdinamos riebalinės medžiagos, natūraliai atsirandančios organizme. Jo yra visose organizmo ląstelėse ir jis atlieka keletą funkcijų: padeda organizmui gaminti tulžį, kai kuriuos hormonus ir vitaminą D, kuris padeda palaikyti sveikus kaulus, dantis ir raumenis. Taip pat cholesterolis žmogaus organizme veikia kaip svarbi statybinė medžiaga: dalyvauja kuriant kūno ląsteles ir audinius bei gaminant hormonų (testosterono, estrogeno, kortizolio) (čia).

Svarbu pastebėti, kad cholesterolis dažnai apibūdinamas kaip „geras“ arba „blogas“, atsižvelgiant į jo poveikį organizmui. Gerasis cholesterolis, dar vadinamas didelio tankio lipoproteinais (DTL), yra toks, kuris lengviau skaidomas kepenyse, todėl jo bendras kiekis yra žemas (čia).

Klaidinanti žinutė

Blogojo cholesterolio, dar žinomo kaip mažo tankio cholesterolio (MTL), padidėjimas siejamas su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Jis gali patekti į kraujagyslių sienelę, pažeisti jos vientisumą ir sukelti aterosklerozinių apnašų – plokštelių – susidarymą, o tai susiaurina arterijas (čia).

Šis plokštelių kaupimosi procesas vadinamas ateroskleroze. Tai gali sukelti rimtų problemų, priklausomai nuo to, kurios kraujagyslės labiau paveiktos – širdies, miego ar kojų arterijos. Todėl mažo tankio cholesterolio kiekis organizme turėtų būti mažesnis.

Cholesterolio kiekis gali būti didelis dėl įvairių priežasčių. Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos tarnybos teigimu, pagrindinės priežastys yra didesnis nei rekomenduojama alkoholio kiekis, riebus maistas, rūkymas ir mažas fizinis aktyvumas. Gali būti ir kitų priežasčių, pavyzdžiui, genetinė liga, vadinama šeimine hipercholesterolemija, dėl kurios cholesterolio kiekis gali būti labai didelis, nepaisant to, ar gyvenate sveiką gyvenimo būdą, ar ne (čia).

Svarbu pažymėti, kad didelis cholesterolio kiekis paprastai reiškia didelį blogojo, o ne gerojo, cholesterolio kiekį. Cholesteroliui kaupiantis organizme, kyla pavojus sutrikdyti širdies ir kraujagyslių veiklą. Taigi, reikia stengtis išlaikyti cholesterolio kiekį kraujyje normos ribose (čia).