Teiginiai

Atvaizdai, kuriuose Prancūzijos vadovas vaizduojamas besimaudantis ar stovintis purviname vandenyje, į kurį primėtyta šiukšlių.

Verdiktas

Šie atvaizdai buvo sukurti pasitelkus dirbtinį intelektą. Tai nėra tikros fotografijos.

Melo detektoriaus komentaras

Paryžiuje vykstant olimpinėms žaidynėms ir pasibaigus iškilmingai atidarymo ceremonijai, internete akimirksniu ėmė plisti Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną diskredituojantys vaizdai. Viename iš jų politikas vaizduojamas vienais apatiniais, stovintis tamsiai pilkos spalvos dumblėtame, nešvariame vandenyje. Visas vandens sklidinas plotas su toliau boluojančiu Eifelio bokštu, nusėtas šiukšlėmis. Kitame E. Macronas užfiksuotas plaukiantis šiukšlėtuose vandenyse. Abu šiuos atvaizdus sieja tai, kad juos sukūrė ne žmogus.

Pirmajame atvaizde klaidingai pavaizduotas Paryžiaus peizažas. Tiltas per Senos upę vaizduojamas esantis priešais Eifelio bokštą, tačiau realybėje tiltas tiesiog į jį veda (čia). Įtarimų dėl atvaizdo tikrumo kelia ir E. Macrono dešinės plaštakos vaizdavimas. Ranka atrodo nenatūraliai plokščia.

Dirbtinio intelekto sukurti atvaizdai

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką pavyko rasti ir publikaciją „Albany Advertiser“ portale, kuriame straipsniui iliustruoti panaudotas tas pats atvaizdas. Šalia jo nurodyta, kad paveikslėlį sugeneravo dirbtinis intelektas (čia).

Antrąjį paveikslėlį, kuriame Prancūzijos prezidentas pavaizduotas stambiu planu, išduoda atvaizdo kampe esantis užrašas „@draws_nn“. Atlikus paiešką pagal raktažodžius, pavyko aptikti „Telegram“ anketą tokiu pačiu pseudonimu (čia). Joje talpinama ir daugiau atvaizdų, kurie atspindi fantastinius siužetus ir jau neatrodo kaip fotografijos, be to, autoriaus apraše nurodyta, kad visi darbai buvo sukurti, naudojantis neuroniniu tinklu. Neuroniniai tinklai yra dirbtinio intelekto pogrupis, kuriam būdinga žmogaus smegenų įkvėpta architektūra.