Teiginiai

Popiežius Pranciškus pasirodė viešumoje apsigaubęs pečius vaivorykštės spalvos vėliava, siejama su LGBTQ+ bendruomene.

Verdiktas

Melas. Atvaizdus, kuriuose popiežius Pranciškus užfiksuotas apsigaubęs LGBTQ+ bendruomenę simbolizuojančių spalvų vėliava, sukūrė dirbtinis intelektas.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose dar praeitų metų žiemą išplatintos fotografijos, kuriose popiežius Pranciškus vaizduojamas apsigaubęs pečius LGBTQ+ bendruomenės simboliu tapusiu vaivorykštės spalvų audeklu, palydėtos pamąstymais apie popiežiaus sprendimą laiminti tos pačios lyties santuokas.

„Kaip radom, taip paliksim“, – mėgsta išdidžiai sakyti katalikai, pabrėždami nekintamumą. Popiežiaus Pranciškaus leidimas laiminti tos pačios lyties santuokas sukėlė triukšmelį, kuris rodo, kad ne visai tą paliksit, kaip radot. Juokinga, kad pats popiežiaus leidimas surašytas tokiu stiliumi – laiminti negalima, bet galima, nes tai ne palaiminimas iš tikro, bet palaiminimas pažiūrėjus kitaip“, – samprotavo vienas popiežiaus nuotraukomis pasidalinęs vartotojas.

Dirbtinio intelekto sukurti atvaizdai

Vis dėlto, keli požymiai nurodo, kad šie atvaizdai – tik dirbtinio intelekto fantazija, o ne tikros fotografijos.

Kai kuriuos dirbtinio intelekto kūrybos požymius nesudėtinga įžiūrėti be papildomų pastangų. Pavyzdžiui, ant pontifiko kaklo kabančio kryžiaus kontūrai labai neryškūs, tarsi įsilieję.

Toliau tikriname atvaizdą su dirbtinio intelekto sugeneruotų paveikslėlių atpažinimo įrankiais. Svarbu pažymėti, kad jie ne visada būna tikslūs ir kartais gali klysti. Atliekant patikrą su minėtu popiežiaus nuotraukų koliažu, gauname nenuoseklius rezultatus. Pavyzdžiui, įrankis „Is it AI“ daugiau nei 86 proc. įsitikinęs, kad paveikslėlį sukūrė dirbtinis intelektas; „Content at Scale“ įrankis duoda 64 proc. tikimybę, kad paveikslėlį sugeneravo DI; „Huggingface“ duomenimis, yra 65 proc. tikimybė, kad atvaizdas yra DI kūrinys, tačiau „AI or Not“ mano, kad popiežiaus atvaizdas greičiausiai vaizduoja tikrą žmogų.

Skirtingų dirbtinio intelekto sukurtų atvaizdų atpažinimo įrankių pateikta informacija. Daugiausia jų rodo, kad paveikslėlius sukūrė dirbtinis intelektas, o ne žmogus

Vis dėlto, tiksliausią rezultatą gauname atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką. Paieškos rezultatuose pavyko aptikti 2023 m. balandžio mėnesį „Facebook“ paskyroje „Gay Forest“ paviešintą tą pačią popiežiaus nuotrauką. Šie pontifiko atvaizdai pažymėti grotažyme #midjourney. „Midjourney“ – nepriklausoma tyrimų laboratorija, kuri gamina dirbtinio intelekto programą tuo pačiu pavadinimu, taigi, tokia žymė reiškia, kad atvaizdai buvo sugeneruoti naudojant „Midjourney“ programą.

Įvertinus grafines paveikslėlių savybes, dirbtinio intelekto sukurtų atvaizdų atpažinimo įrankių rodmenis ir prie kai kurių atvaizdų pasidalinimų nurodytas „Midjourney“ grotažymes galima daryti išvadą, kad popiežiaus atvaizdai su LGBT bendruomenę simbolizuojančia vėliava yra sukurti dirbtinio intelekto.