Teiginiai

Vaizdo įraše užfiksuotas girtas ant žemės besivoliojantis Volodymyras Zelenskis.

Verdiktas

Klastotė. Šis vaizdo įrašas yra išmaniojo vaizdo klastotė (angl. deepfake), sukurta kito asmens vaizdo įrašą sumontavus su V. Zelenskio veidu.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame vaizduojamas ant žemės besivoliojantis ir pareigūnų budinamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Vienas iš platinamų įrašų pavadintas: „Nusitašęs Zelenskis guli laiptinėje prie šiukšlių vamzdžio“.

Suklastotas vaizdo įrašas

Iš tiesų tai visai ne Ukrainos lyderis, o jo veidas, įmontuotas į 10 metų senumo rusų naujienų agentūros „Novij Den“ vaizdo įrašą.

„Mūsų agentūros filmavimo grupė šiąnakt budėjo kartu su Ordžonikidzės rajono policijos komisariato skubaus reagavimo komanda. Pasak budinčiojo padalinio pranešimo, vieno iš rajono namų laiptinėje įsikūrė narkomanai“, – naujienų agentūra rašo prie savo vaizdo įrašo ir pasidalija tekstu apie įvykį (archyvas).

Suklastotu vaizdo įrašu, kuriame vaizduojamas V. Zelenskis, pasidalijo prorusiškas ukrainietis tinklaraštininkas Anatolijus Šarijus, šiuo metu gyvenantis Ispanijoje. 2021 m. Ukrainos saugumo taryba pareiškė, kad A. Šarijus įtariamas tėvynės išdavyste (čia). 2022 m. jis dėl jam pateiktų kaltinimų sulaikytas Ispanijoje (čia).

Dar 2012 m. tinklaraštininkas gavo politinį prieglobstį Lietuvoje (čia), kuris buvo panaikintas tik 2022 m., Valstybės saugumo departamentui pateikus išvadą, kad A. Šarijaus buvimas kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui (čia).

Toks suklastotas vaizdo įrašas nėra pirmas bandymas diskredituoti V. Zelenskį. 2022 m. kovą, netrukus po to, kai prasidėjo Rusijos pilno masto invazija į Ukrainą, socialiniuose tinkluose išplito suklastotas vaizdo įrašas, kuriame V. Zelenskis ragina ukrainiečius pasiduoti Rusijai (čia).

O šią liepą socialiniuose tinkluose plito dar vienas suklastotas vaizdo įrašas, kuriuo Ukrainos pirmąją ponią Oleną Zelenską mėginta apkaltinti nusipirkus prabangų automobilį (čia ir čia).

Tokie pasikartojantys melagingi teiginiai yra platesnės dezinformacijos kampanijos, kurią Delfi su užsienio partneriais jau analizavo, dalis (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją