Teiginiai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis už 15 mln. dolerių (13,8 mln. eurų) įsigijo Hitlerio paradinį limuziną „Mercedes“. Spalio pradžioje, netrukus po V. Zelenskio kelionės į JAV, automobilis buvo pastebėtas Kyjivo centre.

Verdiktas

Klastotė. Pranešimas kartu su suklastota nuotrauka, kurioje Hitlerio automobilis vaizduojamas prie Ukrainos prezidentūros, buvo publikuoti netikrame naujienų portale, sukurtame kelios dienos iki naujienos atsiradimo.

Melo detektoriaus komentaras

Pirminis šios netikros naujienos šaltinis – iš pirmo žvilgsnio kaip įprasta žiniasklaidos priemonė atrodantis puslapis „Seattle Tribune“ (čia). Tačiau puslapis buvo sukurtas ir jo domenas užregistruotas tik spalio 3 dieną, vos kelios dienos iki pasirodė minėtas straipsnis (čia).

Klaidingi įrašai

Straipsnyje apie V. Zelenskio pirkinį cituojamas aukcionų kompanijos „Worldwide Auctioneers“ savininkas Rodas Eganas, kuris teigė, kad vienas iš Adolfo Hitlerio „Mercedes“ automobilių, dar vadinamas „Super Mercedes“, buvo parduotas privačiam pirkėjui, kuris jį išgabens „toli, toli“, į kitą šalį.

Kaip įrodymą puslapis pateikė „Telegram“ kanalo „Realna Vijna | Ukraina“ įrašą, kuriame rašoma, kad prie Ukrainos prezidentūros buvo pastebėtas prabangus Hitlerio automobilis. Ir nors toks „Telegram“ kanalas egzistuoja (čia), pats įrašas – netikras. Įrankis „TGStat“ leidžia matyti visus, net ir ištrintus, kanalo „Realna Vijna | Ukraina“ įrašus (čia), ir įrašo apie Hitlerio automobilį prie prezidentūros nėra.

Suklastotas įrašas

Be to, kanale publikuota nuotrauka – klastotė. Atvirkštinė nuotraukų paieška leido rasti montaže naudojamą Hitlerio automobilio originalą. Nuotraukoje matyti net sutampantys atspindžiai ant mašinų. Tiesa, vienas iš jų – šalia automobilio stovinčio žmogaus – pašalintas (apibrauktas violetine spalva).

Suklastota nuotrauka ir originalas

Taip pat nuotraukų paieškoje pavyko rasti ir Ukrainos prezidentūros pastato nuotrauką, panaudotą klastotėje.

Klastotei panaudotos nuotraukos

Pranešimą apie tariamą V. Zelenskio pirkinį paneigė ir Ukrainos Kovos su dezinformacija centras (čia).

Toks suklastotas straipsnis nėra pirmas bandymas diskredituoti V. Zelenskį. 2022 m. kovą, netrukus po to, kai prasidėjo Rusijos pilno masto invazija į Ukrainą, socialiniuose tinkluose išplito suklastotas vaizdo įrašas, kuriame V. Zelenskis ragina ukrainiečius pasiduoti Rusijai (čia).

O šią liepą socialiniuose tinkluose plito dar vienas suklastotas vaizdo įrašas, kuriuo Ukrainos pirmąją ponią Oleną Zelenską mėginta apkaltinti nusipirkus prabangų automobilį (čia ir čia).

Tokie pasikartojantys melagingi teiginiai yra platesnės dezinformacijos kampanijos, kurią Delfi su užsienio partneriais jau analizavo, dalis (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją