Teiginiai


Kauno mieste diegiama mažų emisijų zonos sistema, o taršių automobilių savininkai nebegalės įvažiuoti į miestą.

Verdiktas


Manipuliacija. Kauno mieste įdiegta mažų emisijų zonos (MEZ) sistema veiks tik senamiestyje. Automobiliai, nepaisant amžiaus ar taršos, toliau galės įvažiuoti į senamiesčio teritoriją, bet išvažiuojant reikės sumokėti dviejų eurų vienkartinę rinkliavą. Jei žmogus atvažiuoja į senamiestį pasistatyti automobilį valandai, tai vienos valandos automobilio stovėjimo mokestis bus įskaitomas kaip taršos mokestis.

Melo detektoriaus komentaras


„O dabar įsivaizduok save, važiuoji kažkur Kaune savo dyzeliuku ir tablo tau parašo: Sveiki, transporto priemonė negali judėti šia kryptimi. Prašome skubiai apsisukti ir grįžti“, – taip apie pokyčius Kauno mieste prakalbo „Facebook“ naudotojai.

Tačiau ar tikrai MEZ sistemos įdiegimas reiškia, kad taršioms transporto priemonėms bus uždrausta įvažiuoti į Kauną?

2023 m. Kauno miesto savivaldybė pradėjo MEZ sistemos viešąjį pirkimą. Projekte įvardijama, kad į MEZ įeitų Kauno teritorija prie Nemuno ir Neries santakos, kuri ribojasi su Šv. Gertrūdos, Gimnazijos, Birštono gatvėmis bei Karaliaus Mindaugo prospektu. Kitaip tariant – senamiestis. Kaip buvo teigiama Kauno miesto savivaldybės posėdyje, į MEZ neįeina stovėjimo aikštelės prie Kauno pilies (čia).

2024 m. Kauno miesto taryba pritarė projektui ir nuo rugpjūčio 1 d. pradės galioti 2 eurų rinkliava už įvažiavimą į MEZ (čia).

Kaip BNS nurodė Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius, mokėti reikės nuo pirmos minutės, nes kameros fiksuos įvažiuojančius ir išvažiuojančius.

„Patekęs į zoną ir išvažiavęs jau turėsi sumokėti taršos mokestį, nepriklausomai, ar minutę, ar penkias valandas praleisi“, – BNS teigė Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas M. Matusevičius (čia).

Sumokėti rinkliavą būtų galima automobilio stovėjimo programėlėse, biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“ savitarnoje arba parkomatuose. Sumokėjus įvažiavimo rinkliavą, už pirmą stovėjimo valandą senamiestyje mokėti nereikėtų (čia).

Rinkliavai mokėti nustatomas septynių dienų terminas nuo išvažiavimo iš zonos momento. To nepadarius, informacija bus perduodama savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui dėl administracinės baudos skyrimo.

Rinkliava nebus taikoma sumažintos taršos zonoje nekilnojamojo turto turintiems arba gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims, savivaldybės kontroliuojamoms įmonėms ir rangovams, žmonėms su negelia, miesto renginių organizatoriams, elektromobilių vairuotojams, specialiosioms tarnyboms (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją